205.προκαλωδιωμένη ηλεκτρική εγκατάσταση σε ένα σπίτι 205.προκαλωδιωμένη ηλεκτρική εγκατάσταση σε ένα σπίτι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

205.προκαλωδιωμένη ηλεκτρική εγκατάσταση σε ένα σπίτι

Η ηλεκτρική εγκατάσταση σε ένα σπίτι πρέπει να γίνεται από αδειούχο ηλεκτρολόγο .

Η εγκατάσταση στο δάπεδο έχει κατά καιρούς συζητηθεί κατά πόσο είναι ασφαλής η όχι .Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν είναι ασφαλές και όλα είναι ασφαλή αρκεί να συνυπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες .

  1. Οι σωλήνες να τρέχουν σε οριζόντιες και κάθετες γραμμές και από συγκεκριμένα σημεία .
  2. Να μην περνάνε μέσα από μπάνια και wc .
  3. Να είναι σωλήνες υψηλής αντοχής ( 750Ν και άνω ) .
  4. Να μην διασταυρώνονται ( στο μέτρο του δυνατού ) με σωλήνες νερού και θέρμανσης .
  5. Η τσιμεντοκονία που θα καλύψει το πάτωμα να είναι τουλάχιστον 8 πόντους μέχρι το τελικό αποτέλεσμα ( Δεν ισχύει αυτό σε περιπτώσεις ξύλινου πατώματος ) .
  6. Τα καλώδια μέσα στις σωλήνες για τα ισχυρά ρεύματα θα πρέπει να ΝΥΜ η ΝΥΥ και όχι ΝΥΑ ( H07V-U ) .
  7. Να φωτογραφηθεί το τελικό αποτέλεσμα της εγκατάστασης έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να γνωρίζει τα περάσματα των σωλήνων και να αποτρέψει πιθανή καταστροφή από παρεμβάσεις άλλων τεχνικών .
   


Η προκαλωδιωμένη σωλήνα αν εγκατασταθεί σύμφωνα με τα παραπάνω προσφέρει τέλειο αποτέλεσμα και σημαντικό κέρδος χρόνου για τον εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο και αυτό γιατί :

1.      Δεν χρειάζεται βοηθό ο ηλεκτρολόγος για το πέρασμα των καλωδίων μέσα στη σωλήνα αφού τα καλώδια είναι ήδη περασμένα
2.      Δεν αντιμετωπίζει το γνωστό πρόβλημα να κουνάει τη σωλήνα –να τη πετάει από το μπαλκόνι-να τη γυρνάει για να      ξεμπερδευτεί ( οι ηλεκτρολόγοι γνωρίζουν τι εννοώ )
3.      Δεν μπερδεύεται η σωλήνα και το καλώδιο και ειδικά με την ανέμη ξετυλίγματοςη στήριξη των γραμμών τελειώνει γρήγορα.
4.      Δεν μεταφέρει πολλά διαφορετικά υλικά ( σωλήνες διαφορετικής διατομής-καλώδια ) οπότε έχει λιγότερο όγκο στη μεταφορά τους .





Για την εγκατάσταση της προκαλωδιωμένης σωλήνας στο δάπεδο πρέπει να έχει τελειώσει το στάδιο του σοβατίσματος για να μην υπάρχουν συνεργεία στο χώρο με κίνδυνο της καταστροφής των σωλήνων .
Κατά τη διάρκεια της χωνευτής εγκατάστασης όμως θα πρέπει να έχουμε προνοήσει να έχουμε εγκαταστήσει κουτιά διακλάδωσης 30cm από το δάπεδο έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες διακλαδώσεις .
101_0257
Βάζουμε λοιπόν συνήθως ένα τετράγωνο κουτί 7,5*7,5 και βγάζουμε από κάτω σωλήνες που θα είναι δύο διατομές μεγαλύτερες από τις σωλήνες που θα στερεώσουμε στο δάπεδο .Αυτό γιατί θέλουμε οι σωλήνες που θα εγκαταστήσουμε να ανέβουν μέχρι το κουτί διακλάδωσης
 και όχι να ενωθούν με μούφα στο δάπεδο  .
Κατόπιν αφαιρείται ένα κομμάτι σωλήνας ( περίπου 15-20cm ) έτσι ώστε να εμφανιστούν τα καλώδια και τοποθετούνται μέσα στο κουτί διακλάδωσης .
Κατά τη διαδικασία αυτή δεν χρειάζεται καθόλου η χρήση λάσπης για τις σωλήνες παρά μόνο για την στήριξη των κουτιών
Είναι σημαντικό, τα κουτιά διακόπτου και διακλαδώσεων να τοποθετούνται μία ημέρα πριν την τοποθέτηση των σωλήνων για να έχει στεγνώσει η λάσπη .
Για την περίπτωση που σε κάποια σημεία είναι πιθανόν να προστεθούν γραμμές εκ των υστέρων η λύση είναι να περάσουμε μία η δύο σωλήνες με οδηγό   (προκαλωδιωμένη με οδηγό ) για πιθανή χρήση της .

Tips
  • Χρησιμοποιούνται κυρίως τετράγωνα κουτιά διακλάδωσης αν υπάρχουν πάνω από δύο σωλήνες .
  • Λάσπη τοποθετείται περιμετρικά των κουτιών μετά το πέρασμα των σωλήνων και στη μέση μεταξύ των κουτιών στην κάθετη τοποθέτηση .
  • Διακλαδώσεις γίνονται μετά το σοβάτισμα γιατί υπάρχει κίνδυνος οξείδωσης των αγωγών .
  • Αν στο δάπεδο περάσουμε προκαλωδιωμένη με διατομής σωλήνας Φ20 στο κουτί διακλάδωσης θα βάλουμε σωλήνα Φ32 αντίστοιχα για τη Φ16 θα βάλουμε Φ25 .

http://www.bavelec.gr/