161.Πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος: Υπάρχει «φως» εκτός ΔΕΗ; 161.Πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος: Υπάρχει «φως» εκτός ΔΕΗ;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

161.Πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος: Υπάρχει «φως» εκτός ΔΕΗ;


Είδες η ΔΕΗ;» ρωτούσε ρητορικά παλιότερο σλόγκαν της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ευλογώντας τα γένια της. Είχε άλλωστε κάθε λόγο να το κάνει, καθώς παρείχε ρεύμα στο 99,9% των ελληνικών νοικοκυριών και ευαγγελιζόταν χαμηλά τιμολόγια.
       
 *Με συμφέρει να αλλάξω πάροχο; 
Αυτό εξαρτάται από τις ενεργειακές σας ανάγκες και το «προφίλ» κατανάλωσής σας ανά τετράμηνο και ανά έτος, καθώς σε συγκεκριμένα πακέτα οι νέες εταιρίες κάνουν σημαντικές προσφορές, ενώ σε άλλα οι χρεώσεις μπορεί να υπερβαίνουν τις χρεώσεις της ΔΕΗ. Για να διαπιστώσετε αν τελικά σας συμφέρει οικονομικά η αλλαγή, βρείτε τους τρεις τελευταίους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ –οι οποίοι καλύπτουν την κατανάλωση ενός έτους- και σημειώστε τις ενδείξεις της κατανάλωσης σε KWh ανά τετράμηνο, αλλά και τον μέσο όρο των τριών τετραμήνων. Έτσι θα γνωρίζετε ποιες είναι περίπου οι ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού σας και θα αναζητήσετε τις τιμές των αντίστοιχων πακέτων των νέων εταιριών.


 Συμπέρασμα αυτής της σύγκρισης είναι πως μεγαλύτερο κέρδος από μεταφορά προς άλλο προμηθευτή έχουν τα νοικοκυριά με μεσαία κατανάλωση (900—1.200 KWh ανά τετράμηνο) και οι ιδιώτες/εταιρίες με μεσαίες προς υψηλές καταναλωτικές ανάγκες (1.700-2.600KWh ανά τετράμηνο), καθώς σε αυτές τις κατηγορίες υπάρχουν οι μεγαλύτερες προσφορές και εκπτώσεις από τις νέες εταιρίες. Αντίθετα, σε χαμηλές (ως 800KWh) και υψηλές καταναλωτικές ομάδες (άνω των 2.700ΚWh) τα τιμολόγια της ΔΕΗ ίσως ακόμη συμφέρουν περισσότερο.   
   
*Κι αν το πάρω απόφαση;
Η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Χρειάζεται να πραγματοποιήσετε Καταγγελία Σύμβασης με τον τωρινό σας Προμηθευτή, να υπογράψετε σύμβαση προμήθειας με τον νέο Προμηθευτή και να τον εξουσιοδοτήσετε για κατάθεση της Δήλωσης Εκπροσώπησης Φορτίου για λογαριασμό σας. Η διαδικασία μέχρι την αλλαγή του προμηθευτή θα ολοκληρωθεί περίπου μέσα σε έναν μήνα, ενώ δεν θα υπάρξει κάποιο επιπλέον κόστος για εσάς. Η υποδομή, το δίκτυο και οι μετρητές ρεύματος στον χώρο σας παραμένουν οι ίδιοι, ενώ σε καμία περίπτωση μέσα σε αυτό το διάστημα δεν θα μείνετε χωρίς ρεύμα, καθώς ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής παραμένει ο ίδιος (η ΔΕΗ), και το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένας εκπρόσωπός του να περάσει από τον χώρο σας για να καταγράψει την τελευταία ένδειξη του μετρητή. Έτσι, θα εκδοθεί ο τελικός εκκαθαριστικός λογαριασμός της ΔΕΗ, στον οποίο θα σας επιστραφεί και η εγγύησή σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα που θα χρειαστείτε, θα σας πληροφορήσει ο νέος Προμηθευτής που θα επιλέξετε.

 *Και πώς θα πληρώνω τον νέο λογαριασμό;
   
Κάθε νέος Προμηθευτής εκδίδει λογαριασμό ανά τρίμηνο ή τετράμηνο (ανάλογα την εταιρία), ο οποίος εξοφλείται με βάση τους όρους της κάθε εταιρίας. Αυτό που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι πως η έκπτωση του πακέτου που επιλέξατε θα εφαρμόζεται μόνο στο μέρος του λογαριασμού που αφορά την κατανάλωση ενέργειας και όχι στις λοιπές χρεώσεις, που περιλαμβάνουν τους σταθερούς φόρους που είναι υποχρεωμένοι να προσαρτούν οι Προμηθευτές (χρήση δικτύου, τέλος ΑΠΕ). Επίσης, θυμηθείτε να ελέγξετε προτού συμφωνήσετε με κάποια εταιρία αν στην τιμή του πακέτου που σας προτείνεται έχει προστεθεί ο ΦΠΑ.
*Και με την ΔΕΗ… χωρίζω οριστικά; 
Όχι. Καλώς ή κακώς, η «αλληλογραφία» σας με την ΔΕΗ δεν θα σταματήσει. Εκτός λοιπόν από τον λογαριασμό του νέου σας προμηθευτή, θα σας έρχεται και ξεχωριστός λογαριασμός της ΔΕΗ.. Επίσης, η ΔΕΗ παραμένει ο Διαχειριστής Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να αλλάξατε προμηθευτή, αλλά σε περίπτωση βλάβης θα πρέπει να επικοινωνείτε με τους τεχνικούς της ΔΕΗ, ενώ και στις περιπτώσεις διακοπής ρεύματος που οφείλονται στην ΔΕΗ, δεν θα έχετε ηλεκτρικό ρεύμα.
Σημείωση: Σε καμία περίπτωση δεν γλιτώνετε το πρόσφατο «χαράτσι» αν αλλάξετε Προμηθευτή, καθώς αυτό δεν συνδέεται με την ΔΕΗ ή την κατανάλωση ρεύματος, αλλά με υπουργική απόφαση που αφορά οποιαδήποτε ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια.

Τιμολόγια Προμήθειας

Ισχύοντα Τιμολόγια Προμήθειας
    Στον παρακάτω πίνακα περιλαμβάνονται:
  • για κάθε Προμηθευτή, η ιστοσελίδα του όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα εφαρμοζόμενα τιμολόγια σε οικιακούς και εταιρικούς πελάτες, και
  • εκτίμηση από την ΡΑΕ του λογαριασμού τετραμήνου βάσει των προσφερόμενων τιμολογίων.

ΕταιρείαΕκτίμηση από τη ΡΑΕ τετραμηνιαίου λογαριασμούInternet address
οικιακό τιμολόγιοεμπορικό τιμολόγιο
ΔΕΗ ΑΕ αρχείοαρχείοwww.dei.gr
ELPEDISON ENERGY S.A.αρχείοαρχείοwww.elpedison.gr
ΗΡΩΝ
ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε.
αρχείοαρχείοwww.heron.gr
GREEN ENVIRONMENTAL & ENERGY NETWORK A.E.αρχείοαρχείοwww.green.com.gr
VOLTERRA A.E.αρχείοwww.volterra.gr
WATT + VOLT A.Eαρχείοαρχείοwww.watt-volt.gr

Σημειώνεται ότι, τα στοιχεία που αναγράφονται στους επισυναπτόμενους πίνακες είναι ακριβή σύμφωνα με τα ισχύοντα κατά το χρόνο ανάρτησής τους, όπως εξειδικεύονται κατά περίπτωση στους αντίστοιχους πίνακες των προμηθευτών. Τα προσφερόμενα τιμολόγια των Προμηθευτών ενδέχεται να τροποποιηθούν στο μέλλον, και συνιστάται πάντα ο επανέλεγχος και η επιβεβαίωση της χρέωσης με τον εκάστοτε Προμηθευτή.

Οδηγίες προς τους Οικιακούς Πελάτες και τους μικρούς Εμπορικούς Πελάτες χαμηλής τάσης (τιμολόγιο ΔΕΗ Γ21), για τη χρήση των επισυναπτόμενων πινάκων:
  • Ελέγξτε τους εκκαθαριστικούς σας λογαριασμούς για να διαπιστώσετε το ποσό της τετραμηνιαίας κατανάλωσης (σε kWh) της κατοικίας σας, ή της επιχείρησής σας.
  • Ιδανικά, χρειάζεστε τουλάχιστον τρεις (3) εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (3 τετράμηνα = 12 μήνες), ώστε να λάβετε υπόψη την εποχική διακύμανση της κατανάλωσής σας.
  • Βάσει της τετραμηνιαίας κατανάλωσής σας, βρείτε από τους επισυναπτόμενους πίνακες το κόστος ανά προμηθευτή, για να εντοπίσετε την πιο συμφέρουσα για εσάς τιμολόγηση.
  • Σε περίπτωση που έχετε και νυχτερινή κατανάλωση, θα πρέπει να προσθέσετε στο συνολικό κόστος κατανάλωσης ημέρας, το αντίστοιχο ποσό που προκύπτει από την κατανάλωση νύχτας.

Παραδείγματα για Οικιακούς Πελάτες (βάσει τιμολογίων ΔΕΗ):
  • Για έναν οικιακό πελάτη με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 800kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 109,14 ευρώ.
  • Για έναν οικιακό πελάτη με τριφασική παροχή 25kVA, με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας600kWh και νύχτας 200kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 111,76 ευρώ.
Παραδείγματα για μικρούς Εμπορικούς Πελάτες (βάσει τιμολογίου Γ21 ΔΕΗ):
  • Για ένα κατάστημα με μονοφασική παροχή 8kVA, με τετραμηνιαία κατανάλωση 1000kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 179,39 ευρώ.
  • Για μια πολυκατοικία με τριφασική παροχή 25kVA και τετραμηνιαία κατανάλωση 700kWh, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι 139,61 ευρώ.
Επισημαίνονται τα εξής:
  • Οι υπολογισμοί έχουν γίνει στην ίδια βάση, δηλαδή:
  • Περιλαμβάνονται όλες οι χρεώσεις που αφορούν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ήτοι: α) χρεώσεις για την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, β) χρεώσεις χρήσης συστήματος μεταφοράς, γ) χρεώσεις χρήσης δικτύου διανομής, δ) χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, ε) Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), στ) λοιπές χρεώσεις (τέλος ΛΑΓΗΕ, ΡΑΕ).
  • Δεν περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς οι προβλεπόμενοι από τη νομοθεσία φόροι (ΔΕΤΕ, ΕΦΚ Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΠΑ).
  • Δεν περιλαμβάνονται χρεώσεις υπέρ τρίτων, για υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (ΤΑΠ, δημοτικοί φόροι).

  • Για να είναι συγκρίσιμες οι τιμές, έχει γίνει αναγωγή του λογαριασμού στο τετράμηνο, ανεξαρτήτως προμηθευτή, έτσι ώστε να συμβαδίζει με την πρακτική του Διαχειριστή του Δικτύου για τη διενέργεια περιοδικών καταμετρήσεων μικρών πελατών.
  • Οι υπολογισμοί διαφοροποιούνται για τις καταναλώσεις μέρας και νύχτας και τα ποσά λειτουργούν αθροιστικά.
  • Για τον υπολογισμό του λογαριασμού σας, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε την ισχύ της παροχής σας (αναγράφεται στο έντυπο του λογαριασμού), ώστε να υπολογιστούν οι χρεώσεις για τη χρήση των δικτύων. Οι υπολογισμοί αυτοί έχουν γίνει για τους οικιακούς και μικρούς εμπορικούς πελάτες: α) για μονοφασική παροχή 8kVA, και β) για τριφασική παροχή 25kVA.
  • Ένας τυπικός οικιακός πελάτης έχει τετραμηνιαία κατανάλωση μεταξύ 1000-1600kWh.
  • Πέραν της εκτίμησης του συνολικού λογαριασμού, η τελική επιλογή του προμηθευτή μπορεί να λάβει υπόψη της και άλλες παραμέτρους, όπως πρόσθετες υπηρεσίες και ευνοϊκούς όρους συμβολαίων.