152.Τι είναι η Θεμελιακή Γείωση ? 152.Τι είναι η Θεμελιακή Γείωση ?

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

152.Τι είναι η Θεμελιακή Γείωση ?


 Υποχρεωτική η εφαρμογή της ως βασική γείωση προστασίας λειτουργίας σε όλες τις νέες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις Η υποχρεωτική πλέον εφαρμογή της Θεμελιακής Γείωσης ως βασική γείωση προστασίας και λειτουργίας σε όλες τις νέες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με το νέο κανονισμό Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων ΕΛΟΤ HD 384.


 1. Τι είναι η Θεμελιακή Γείωση 
   
Το σύστημα γείωσης που τοποθετείται εντός των εκ σκυροδέματος θεμελίων μίας κατασκευής και χρησιμοποιείται ως γείωση προστασίας, λειτουργίας, ασθενών ρευμάτων, ηλεκτρονική, αλεξικέραυνου κλπ.

 2. Πλεονεκτήματα Θεμελιακής Γείωσης
έναντι άλλων μορφών γειώσεων 
 Χαμηλή τιμή αντίστασης γείωσης Σταθερή τιμή αντίστασης χειμώνα - καλοκαίρι Μηχανική προστασία - Αντοχή σε Διάβρωση Εξάλειψη βηματικών τάσεων Ισοδυναμικές συνδέσεις Ευελιξία για εγκατάσταση ΣΑΠ (Συστήματος Αντικεραυνικής Προστασίας) Χαμηλό κόστος


3. Πως κατασκευάζεται

 
α. Υλικά : Συνήθως στη θεμελιακή γείωση χρησιμοποιείται ηλεκτρόδιο υπό μορφή χαλύβδινης ή χάλκινης ταινίας, με αντίστοιχους σφιγκτήρες σύνδεσής της με τον οπλισμό, επιμήκυνσης - διασταύρωσης της και τέλος σφιγκτήρες σύνδεσής της με στρογγυλό αγωγό. 

Υπάρχει η αντίληψη ότι ο χαλκός εντός του σκυροδέματος διαβρώνει τον οπλισμό του κτιρίου. Αυτό είναι λάθος. Όπως αναφέρει η διεθνής βιβλιογραφία αλλά και τα σχετικά Πρότυπα IEC, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εφόσον τοποθετηθεί εντός της θεμελίωσης, όπως εξάλλου ισχύει και για το χάλυβα.
 Ο λόγος είναι ότι το ηλεκτροχημικό δυναμικό κάθε υλικού εξαρτάται από το ίδιο το υλικό αλλά και από το υλικό που το περιβάλλει. Στο σκυρόδεμα ο χάλυβας αποκτά το ίδιο ηλεκτροχημικό δυναμικό με το χαλκό και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης.

   
β. Εγκατάσταση : Η θεμελιακή γείωση εγκαθίσταται συνήθως κατά τη φάση τοποθέτησης του οπλισμού των θεμελίων και φυσικά πριν τη σκυροδετήσει, όπου η ταινία τοποθετείται σε κατακόρυφη θέση περιμετρικά της θεμελιώσεως αλλά και σε εγκάρσιες και διαμήκης πεδιλοδοκούς στο κέντρο του κτιρίου συνδεδεμένη ανά 2m με τον οπλισμό (πεδιλοδοκών, τοιχίων). Οι αναμονές που αφήνονται από αυτή (για ισοδυναμικές συνδέσεις, αγωγούς καθόδου, κλπ.) ομοίως προεκτείνονται προς τις επιθυμητές θέσεις κατά τη φάση της τοποθέτησης του οπλισμού στα αντίστοιχα υποστυλώματα - τοιχία. Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι και οι αναμονές αυτές συνδέονται με κατάλληλους σφιγκτήρες ανά 2m με τον οπλισμό.  

    4. Πότε δεν μπορεί να κατασκευαστεί
 

 
 Η θεμελιακή γείωση δεν μπορεί να κατασκευαστεί σε μία νεοανεγειρόμενη κατασκευή εφ' όσον και μόνο κάτω από τη θεμελίωση του κτιρίου πρόκειται να τοποθετηθεί μονωτική μεμβράνη για την κατασκευή στεγανολεκάνης. Στην περίπτωση αυτή είναι προφανές ότι δεν υπάρχει αγωγιμότητα μεταξύ της ταινίας και του εδάφους
  5. Διάβρωση
   Οι παρακάτω περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγονται κατά την κατασκευή θεμελιακής γείωσης λόγω των διαφορετικών ηλεκτρολυτικών τάσεων που αναπτύσσονται με αποτέλεσμα εκτεταμένο βαθμό διάβρωσης. 
α. Απαγορεύεται η ίδια η χαλύβδινη ταινία της θεμελιακής γείωσης ή οποιαδήποτε αναμονή από αυτή να εξέρχεται του σκυροδέματος προς τον περιβάλλοντα χώρο (έδαφος) του κτιρίου. Στην περίπτωση αυτή η χαλύβδινη ταινία θα διαβρωθεί σε πολύ σύντομο χρόνο. Σωστή εγκατάσταση είναι τα παραπάνω τμήματα (ταινία, αναμονές) να κατασκευάζονται από ηλεκτρολυτικό χαλκό. 
β. Απαγορεύεται η απ΄ ευθείας σύνδεση υπόγειων παροχών κοινωφελών δικτύων, σωλήνων, κλπ. με τη θεμελιακή γείωση εφ' όσον αυτές είναι χαλύβδινες. Για τον παραπάνω λόγο είναι προφανές ότι ο χαλύβδινος σωλήνας θα διαβρώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Το σωστό είναι η σύνδεση, όπου απαιτείται, να γίνεται μέσω σπινθηριστή αμέσως μετά την είσοδο του δικτύου εντός του κτιρίου ή εντός φρεατίου.
Εδώ έχω ένα πρόγραμμα πως να υπολογίσουμε τα υλικά μιας θεμελιακής γείωσης


  Υπολογισμός Θεμελιακής Γείωσης
ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Μ/Μ
Περίμετρος κάτοψης θεμελίων σε μέτρα
m
Mήκος αγωγού αναμονών μετρούμενο από τη βάση των θεμελιών μέτρα
m
Αριθμός αναμονών
 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
 
Είδος
Κωδικός
Ποσότητα
Μ/Μ
1 Tαινία St/tZn 30x3,5mm
2290200100
 
m
2 Αγωγός St/tZn Φ10mm
2290100200
 
m
3 Σύνδεσμος Οπλισμού
2290400500
 
τεμ
4 Σύνδεσμος Ταινίας Ταινίας
2290402900
 
τεμ
5 Σύνδεσμος Αγωγού Ταινίας
2290402500
 
τεμ
6 Σύνδεσμος Αγωγού Αγωγού
2290419900
 
τεμ
7 Διμεταλλικός Σύνδεσμος
2290501700
 
τεμ
8 Εξισωτικός ζυγός
2291103900
 
τεμ
9 Υποδοχέας ΙΝΟΧ
2299915500
 
τεμ
http://www.electrorama.com.gr/images/giosipdf/ODHGIES.pd

    Μέτα που θα έχει πέσει  το σκυρόδεμα στην θεμελίωση  μετράμε την την τιμή της γείωσης με τα κατάλληλα όργανα μέτρησης και συμπληρώνουμε το έντυπο παράδοσης θεμελιακής γείωσης και το παραδίδουμε στόν μηχανικό η τον ιδιοκτήτη,να το τοποθέτηση  στο φάκελο της οικοδομής.(Εάν θέλει, και αυτό πρέπει, ο αδειούχος  ηλεκτρολόγος να βάλει και μερικές φωτογραφίες  σε ένα cd και να το δώσει  μαζί με το έντυπό).


Υπάρχουν εταιρίες που κατασκευάζουν υλικά για  θεμελιακή  γείωση
 εδώ έχω μερικές διευθύνσεις 
http://www.vioflex.com.gr/index.php?cPath=37
http://www.elemko.gr/articles/article5.html
http://www.elvhx.gr/userfiles/file/ThemeliakiQuide.pdf
http://www.pittas.gr/el/downloads/earthing-system/
http://www.technical-development.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=285&lang=el