126.Τι είναι το router? 126.Τι είναι το router?

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

126.Τι είναι το router?








Το Router (δρομολογητής) είναι η συσκευή που διασυνδέει δύο ή και περισσότερα δίκτυα ή τμήματα δικτύων. Λαμβάνει τις μεταδόσεις (πληροφορίες) και τις διαβιβάζει στους προορισμούς τους χρησιμοποιώντας την πιο σύντομη και διαθέσιμη διαδρομή. Είναι απαραίτητο λοιπόν για να συνδεθείτε και να μπορέσετε να επικοινωνήσετε με το Internet!


Τι παρόμοιο υπάρχει στην αγορά σήμερα?

Υπάρχουν τα modem, τα router και τα modem-router και έχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους. Τα modem απλά επιτρέπουν την σύνδεση στο internet. To router χρησιμοποιείται για την δημιουργία ενός τοπικού δικτύου (για την δρομολόγηση των πακέτων και την σύνδεση των κόμβων του) ενώ το modem/router χρησιμοποιείται για την σύνδεση στο internet αλλά και ώς routing πρωτόκολο. Προωθεί δηλαδή και λαμβάνει πακέτα, έχει το δικό του επιπλέον firewall(ανεξάρτητο απο τον υπολογιστή) και όσο πιο ακριβό είνια τόσες περισσότερες λειτουργίες υποστηρίζει.


Ποιό να επιλέξω για να συνδεθώ στο Internet?

Αυτό που σας ενδιαφέρει ως τελικό χρήστη είναι ότι το modem είναι η απλούστερη συσκευή με την οποία μπορείτε να συνδεθείτε στο Internet, και μόνο ένας υπολογιστής μπορεί να έχει σύνδεση μέσω αυτού (εκτός εάν χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες Internet sharing του λειτουργικού σας).



Το modem/router επιτρέπει την κατευθείαν σύνδεση περισσότερων υπολογιστών στο Internet.    

Αυτοί οι υπολογιστές θα συνδεθούν στο router είτε ενσύρματα μέσω ethernet, είτε ασύρματα, εάν η συσκευή προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Ο router αναλαμβάνει να "προωθήσει" τα δεδομένα από τους διάφορους υπολογιστές προς το Internet, αλλά και να "μοιράσει" τα δεδομένα που προέρχονται από το Internet και προορίζονται για τους διάφορους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι σε αυτόν

Τέλος πρέπει αν γνωρίζετε όπως είπαμε και παραπάνω οι routers έχουν και ενσωματωμένο firewall, δηλαδή ένα σύστημα που προστατεύει τους υπολογιστές σου από απειλές που προέρχονται από το Internet οπότε σίγουρα είναι καλύτερα να προτιμήσετε ένα modem/router, κυρίως λόγω της δυνατότητας παροχής πρόσβασης στο Internet σε περισσότερους από έναν υπολογιστές αλλά και της επιπλέον ασφάλειας που προσφέρει.
Πως γίνεται η εγκατάσταση του modem/router?


Η εγκατάσταση ανεξάρτητα με το τι είναι (modem, router, modem/router) είναι η ίδια. Η συσκευή έχει τροφοδοσία, ένα καλώδιο που πρέπει να συνδεθεί με μια τηλεφωνική γραμμή και ένα άλλο που πρέπει να συνδεθεί με τον υπολογιστή σας(προαιρετικό).

Τι πρέπει να ξέρω για τις ρυθμίσεις του modem/router μου?



Ένα router, modem/router ρυθμίζεται απο τον υπολογιστή σας και συγκεκριμένα απο τον browser σας. Όταν συνδέσετε το καλώδιο ethernet και δημιουργηθεί μια σύνδεση(ακόμη κι αν δεν έχετε internet) θα πρέπει να ανοίξετε έναν browser. Στην γραμμή διευθύνσεων θα πρέπει να πληκτρολογήσετε την διεύθυνση του router σας(μπορείτε να την βρείτε στο manual του router η τηλεφωνικώς στον πάροχο-ρωτήστε τους). Αυτά τα βήματα είναι στανταρ απο εδώ και πέρα ανάλογα με την εταιρεία και το router που έχετε αλλάζει το interface αλλα πάνω κάτω είνια το ίδιο.

Τα σημαντικά σημεία είναι όταν βάζετε τον κωδικό σας και το email σας ώστε να συνδεθεί με το κέντρο. Πολλές φορές όταν δεν έχετε Internet φταίει αυτό ακριβώς οπότε πρέπει να μπείτε εκεί και να τα ξαναβάλετε και να κάνετε αποθήκευση.
 

Ένα άλλο σημαντικό είναι το routing table και συγκεκριμένα το Port forwarding. Ϊσως το χρειαστείτε κάποια στιγμή όταν θα θέλτε να συνδεθεί κάποιος απο το Internet στον δικό σας υπολογιστή.