144.Τό φωτιστικό ασφαλείας ενός σπιτιού 144.Τό φωτιστικό ασφαλείας ενός σπιτιού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

144.Τό φωτιστικό ασφαλείας ενός σπιτιού








Είναι πολύ σημαντικό όμως για έναν χώρο να φροντίζουμε και για το φωτισμό ασφαλείας του.




Φτάνει όμως κάποια στιγμή που η ύπαρξή του αποδεικνύεται όχι απλά χρήσιμη αλλά απαραίτητη. Για την καλύτερη κατανόηση αυτού του γεγονότος, παρακάτω βρίσκονται οι απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις σχετικά με το θέμα.

Τι είναι ο φωτισμός ασφαλείας και σε τι χρησιμεύει;






Ο φωτισμός ασφαλείας ενός χώρου είναι ένα σύνολο φωτιστικών, τα οποία σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φωτιστικά έχουν μηχανισμό ο οποίος τα θέτει σε λειτουργία όταν η ηλεκτρολογική εγκατάσταση δεν διαρρέεται από ρεύμα. Όπως είναι ευκολονόητο λοιπόν, χρησιμεύουν ώστε να έχουμε μια ή περισσότερες φωτεινές πηγές, όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος.







Ποια είναι τα σημεία στα οποία πρέπει να τοποθετούνται φωτιστικά ασφαλείας;








Η τοποθέτηση φωτισμού ασφαλείας ενός σπιτιού γίνεται σε στρατηγικά σημεία, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια παράλληλα με τη λειτουργικότητα του χώρου σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος.

Το πρώτο σημείο που πρέπει να καλύψουμε είναι οι έξοδοι του σπιτιού, δηλαδή η εξώπορτες.

Φωτισμός ασφαλείας πρέπει επίσης να υπάρχει οπωσδήποτε σε εσωτερικές σκάλες μιας και αυτές αποτελούν το σημείο με τα περισσότερα ατυχήματα, ειδικά όταν δεν υπάρχει ορατότητα.

Στην περίπτωση που μας ενδιαφέρει ο φωτισμός ασφαλείας μιας μονοκατοικίας μπορούμε να τοποθετήσουμε φωτιστικά και στις μπαλκονόπορτες, ώστε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης να γίνουν γρήγορες έξοδοι διαφυγής.

Οι μεγάλοι διάδρομοι του σπιτιού μας είναι επίσης ένα τμήμα που χρειάζεται κάλυψη ώστε να μπορούμε να οδηγηθούμε προς την έξοδο.













Τέλος καλό είναι να έχουμε και ένα φωτιστικό κοντά στον ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού, μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που η διακοπή προκαλείται απλώς από την πτώση του γενικής ασφάλειας της εγκατάστασης

ρωτήστε ένα αδειούχο ηλεκτρολόγο.






Πώς λειτουργούν;





Η εγκατάσταση των φωτιστικών ασφαλείας στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση γίνεται όπως και των υπολοίπων φωτιστικών του σπιτιού. Ο μηχανισμός του φωτιστικού περιλαμβάνει έναν ηλεκτρονόμο (ρελέ – αυτόματος διακόπτης) και μια μπαταρία. Από τον ηλεκτρικό πίνακα «φεύγουν» δυο αγωγοί (ο αγωγός φάσης και ο αγωγός του ουδετέρου) οι οποίοι καταλήγουν στον ηλεκτρονόμο του φωτιστικού, με τον οποίο είναι συνδεδεμένα επίσης η μπαταρία και η λάμπα. Όσο η εγκατάσταση διαρρέεται κανονικά από ρεύμα, ο ηλεκτρονόμος το «στέλνει» στην μπαταρία ώστε να είναι πάντα φορτισμένη και έτσι η λάμπα δεν τροφοδοτείται, οπότε μένει σβηστή. Μόλις η τροφοδοσία διακοπεί (διακοπή ρεύματος), ο ηλεκτρονόμος «δίνει» την τάση της μπαταρίας στη λάμπα, η οποία τώρα ανάβει. Όταν το ρεύμα επανέλθει, ο ηλεκτρονόμος αποκόπτει τη σύνδεση μπαταρίας – λάμπας, η λάμπα σβήνει πάλι και η μπαταρία αρχίζει πάλι να φορτίζει.

Τι λάμπες χρησιμοποιούν;





Αναφορικά με τη λάμπα που χρησιμοποιεί ένα φωτιστικό ασφαλείας υπάρχουν δυο εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή είναι η λάμπα φθορισμού. Πρόκειται για την πιο παλιά και πιο συνηθισμένη εκδοχή. Το φώς από μια λάμπα φθορισμού είναι καθαρό και σχεδόν απόλυτα λευκό, πράγμα που βοηθάει ώστε από ένα μικρό φωτιστικό σώμα (όπως δηλαδή τα φωτιστικά ασφαλείας) να παραχθεί πολύ φως. Η εξέλιξη της τεχνολογίας όμως έφερε τα φωτιστικά με LED τα οποία έχουν πλεονέκτημα έναντι αυτών που χρησιμοποιούν λάμπες φθορισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί οι λάμπες LED έχουν υψηλό επίπεδο φωτεινότητας διατηρώντας την κατανάλωση σε μικρά επίπεδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό μιας και (όπως αναφέραμε παραπάνω) το φωτιστικό θα τροφοδοτείται από μπαταρία οπότε, αν ελαττώσουμε την κατανάλωση, μεγαλώνουμε τη διάρκεια φωτισμού κατά τη διακοπή ρεύματος. Ακόμα, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλό κόστος συντήρησης, κάτι που τα κάνει ακόμα πιο ελκυστικά ώστε να τα προτιμήσουμε.

Δέν χρειάζονται συντήρηση

Απλά είναι καλό να τα λειτουργούμε κάθε 6 μήνες ή 1 χρόνο, ώστε να αδειάσουν και να ξαναφορτίσουν οι μπαταρίες τους. Έτσι αυξάνουμε το χρόνο ζωής τους.

Ύστερα από όλα τα παραπάνω γίνεται προφανές πως ο φωτισμός ασφαλείας είναι ένα κομμάτι του συνόλου του φωτισμού ενός σπιτιού, για το οποίο δεν πρέπει να αδιαφορούμε.


Μια προσεγμένη εξέταση του χώρου μας και των επιλογών μας (σε φωτιστικά) θα οδηγήσει στην επιλογή χρήσιμης και παράλληλα μειωμένου κόστους εφαρμογή τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα.

Σας έχει τύχει ποτέ να ξυπνήσετε τη νύχτα για να πιείτε νερό και διασχίζοντας το διάδρομο προς την κουζίνα να χτυπάτε στα έπιπλα επειδή ο διακόπτης είναι στην άλλη άκρη;

Γυρίσατε κάποιο βράδυ αργά στο σπίτι και μέσα στα σκοτάδια ψάχνατε για ώρα τα κλειδιά και την κλειδαριά απλά και μόνο επειδή ο διακόπτης του εξωτερικού φωτιστικού βρίσκεται μέσα στο σπίτι;

Αυτά και άλλα παρόμοια περιστατικά μπορούν να αποφευχθούν με τη χρήση του ανιχνευτή κίνησης, μια συσκευή που «αντιλαμβάνεται» την παρουσία μας. Η εφαρμογή του ανιχνευτή κίνησης με το φωτισμό μπορεί να τον κάνει ένα πολύ χρήσιμο βοηθό που ανάβει τα φώτα στο πέρασμά μας.














Η πρώτη επιλογή που έχουμε για εφαρμογή ανιχνευτή κίνησης στο φωτισμό ενός χώρου είναι αυτή της αντικατάστασης του διακόπτη που ελέγχει το φωτιστικό.

Σ’ αυτή την περίπτωση ο ανιχνευτής τοποθετείται στη θέση του κλασικού διακόπτη με το ίδιο τρόπο που εγκαθίσταται οποιοδήποτε διακόπτη, δηλαδή με την εσωτερική καλωδίωση.

Έτσι με το που ανιχνεύεται κίνηση στο χώρο ανάβουν τα φώτα και παραμένουν αναμμένα για όσο χρόνο έχουμε ρυθμίσει εμείς τον ανιχνευτή, ενώ ακόμα (ο ανιχνευτής) μπορεί να λειτουργήσει και σαν κλασικός διακόπτης ON – OFF.

Οι κατασκευαστές έχουν φροντίσει να υπάρχει αυτή η επιλογή ώστε να μπορούμε να έχουμε το πρωί κλειστό το φωτισμό, όταν βραδιάσει να το αναβοσβήνουμε κατ’ επιλογή και μέσα στη νύχτα να το έχουμε στην αυτόματη επιλογή για να ανάβει μόνο όταν μπαίνουμε στο χώρο. Το πρόβλημα που συναντάμε σε αυτή την εφαρμογή είναι πως ο ανιχνευτής θα τοποθετηθεί σε προκαθορισμένο σημείο (τη θέση του διακόπτη) και αυτό μπορεί να μην είναι πολύ λειτουργικό.

Παρ’ όλα αυτά είναι μια πολύ καλή ιδέα για μεγάλους διαδρόμους και εισόδους σπιτιών.





Στη συνέχεια συναντάμε τα φωτιστικά με ενσωματωμένο ανιχνευτή κίνησης. Όπως τα κλασικά φωτιστικά τροφοδοτούνται από τον ηλεκτρικό πίνακα έτσι και τα φωτιστικά με ανιχνευτή χρησιμοποιούν την εσωτερική καλωδίωση για τη λειτουργία τους με τη διαφορά πως δεν χρειάζεται να παρέμβει διακόπτης για τον έλεγχό τους. Τη θέση του διακόπτη την παίρνει ο ανιχνευτής ο οποίος βρίσκεται πάνω στο ίδιο το φωτιστικό το οποίο ανάβει μόνο όταν ανιχνεύει κίνηση. Τα φωτιστικά αυτά θα τα βρούμε είτε σαν οροφής είτε ως επιτοίχια. Η λειτουργία αυτών των φωτιστικών τα καθιστά ιδανικά για τους εξωτερικούς χώρους ενός σπιτιού. Το γεγονός ότι ανάβει το φως μόνο όταν ανιχνευτεί κίνηση μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε εξωτερικό φως όταν γυρνάμε στο σπίτι νύχτα χωρίς να χρειάζεται να τα αφήνουμε αναμμένα, άρα εξοικονομούμε ενέργεια. Ακόμα ένα τέτοιο φωτιστικό στο εξωτερικό του σπιτιού μπορεί να λειτουργήσει και σαν ειδοποίηση πως κάποιος βρίσκεται απ’ έξω.





Τέλος, μια πιο οικονομική και εύκολη λύση, είναι τα «φώτα νυκτός» με ανιχνευτή κίνησης

.Πρόκειται για μικρά φωτιστικά που τροφοδοτούνται είτε μέσω πρίζας είτε με μπαταρίες και διαθέτουν ανιχνευτή για τη λειτουργία τους. Η αλήθεια είναι πως τα φωτιστικά αυτά αποτελούν μια πρόχειρη εφαρμογή. Εντούτοις υπάρχουν συχνά συνθήκες οι οποίες τα καθιστούν μοναδική λύση, όπως χώροι στους οποίους θέλουμε να υπάρχει ένα φως ασφαλείας αλλά δεν μπορούμε να παρέμβουμε στην εγκατάσταση.