143.ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ & ΑΓΩΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ Ε.Η.Ε. 143.ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ & ΑΓΩΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ Ε.Η.Ε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

143.ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ & ΑΓΩΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ Ε.Η.Ε.




ΠΟΣΕΗ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΑΓΩΓΟ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ & ΑΓΩΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ Ε.Η.Ε.

Προς: 73 Σωματεία - Μέλη της ΠΟΣΕΗ
Κοινοποίηση: Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΠΟΣΕΗ

Έγγραφο της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε σχετικό με την κατάργηση της υποχρεωτικής τοποθέτησης Αγωγού Πρόσθετης Εξυπηρέτησης & ρυθμίσεις για την προσθήκη χωριστού Αγωγού Προστασίας (ΡΕ) στη γραμμή Πίνακα - Μετρητή σε υφιστάμενες Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις (Ε.Η.Ε)

Συνάδελφε Κύριε Πρόεδρε,
Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε μας κοινοποίησε έγγραφό της με Αρ.Πρ.: 5204/21-11-2013 προς όλες τις υπηρεσίες της, στο οποίο αναφέρονται τα παρακάτω θέματα:
Α) Καταργείται η ρύθμιση περί της υποχρεωτικής τοποθέτησης Αγωγού Πρόσθετης Εξυπηρέτησης ως προαπαιτούμενου για την χορήγηση τιμολογίου διπλής εγγραφής (νυχτερινό τιμολόγιο). Η τοποθέτηση αγωγού πρόσθετης εξυπηρέτησης, εφεξής, θα είναι προαιρετική τόσο για τις νέες όσο και για τις υφιστάμενες Ε.Η.Ε. 




    Β) Όσο αφορά σε υφιστάμενες Ε.Η.Ε στις οποίες δεν είχε προβλεφθεί χωριστός αγωγός προστασίας (ΡΕ) στη γραμμή Πίνακα - Μετρητή, ανεξάρτητα από το εκάστοτε εφαρμοζόμενο σύστημα συνδέσεων των γειώσεων (άμεση γείωση ή ουδετέρωση) θα ισχύουν τα παρακάτω: 


1. Όταν υποβάλλεται Υ.Δ.Ε για επαύξηση ισχύος, υποχρεωτικά προκειμένου να ενεργοποιηθεί η Ε.Η.Ε θα ζητείται να άγεται Αγωγός Προστασίας (ΡΕ) ως την Μετρητική Διάταξη. 
2. Όταν υποβάλλεται Υ.Δ.Ε για άλλους λόγους (π.χ επανέλεγχος Ε.Η.Ε, τροποποίηση Ε.Η.Ε, κ.λ.π) δεν θα ζητείται η προσθήκη χωριστού αγωγού προστασίας (ΡΕ) στη γραμμή Πίνακα - Μετρητή, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η Ε.Η.Ε. 
3. Εξαιρούνται των ρυθμίσεων της παραπάνω Παραγράφου 1: α) οι Ε.Η.Ε με εκτεταμένο εσωτερικό δίκτυο διανομής, στις οποίες τα εκτεθειμένα αγώγιμα μέρη συνδέονται κατά ομάδες σε διαφορετικά ηλεκτρόδια γείωσης (η πρακτική αυτή ακολουθείται σε Ε.Η.Ε που εξυπηρετούν περισσότερα του ενός χωριστά κτίρια με αντίστοιχους πίνακες διανομής) και β) οι Ε.Η.Ε μεγάλης ισχύος, που τροφοδοτούνται με παροχές Νο 5, Νο 6 και Νο 7. 

Σχετικά με το σοβαρό θέμα των υφιστάμενων παλαιών Ε.Η.Ε για τις περιπτώσεις που υποβάλλονται ΥΔΕ για επανελέγχους, τροποποιήσεις κ.λ.π, όπου η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε ενημερώνει τις υπηρεσίες της να μην ζητούν την προσθήκη χωριστού αγωγού προστασίας (ΡΕ) στη γραμμή Πίνακα - Μετρητή προκειμένου να ενεργοποιηθεί η Ε.Η.Ε, η Ομοσπονδία θεωρεί ότι η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε, σε συνέχεια της πρακτικής της Δ.Ε.Η. Α.Ε, για μία ακόμη φορά δεν επιθυμεί όχι μόνο να συμβάλει στην λύση του σοβαρού προβλήματος που αφορά στην καταστροφή των γειώσεων προστασίας στις παλιές Ε.Η.Ε των μεγάλων αστικών περιοχών οι οποίες εφαρμόζονταν στο μεταλλικό δίκτυο υδρεύσεως και οι οποίες:
   α) καταστράφηκαν ή απομονώθηκαν μετά την αντικατάσταση του μεταλλικού δικτύου και β) με την Υ.Α περί «Έγκρισης Κανονισμού Λειτουργίας Δικτύου Ύδρευσης ΕΥΔΑΠ ΑΕ» (ΦΕΚ Β 552/2009, εδάφιο 2.5. απαγορεύτηκε πλέον η χρησιμοποίηση των εν λόγω δικτύων ύδρευσης,
αλλά παράλληλα νίπτει τας χείρας της αποδεχόμενη παροχές ρευματοδότησης χωρίς αγωγό προστασίας, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την Υ.Α «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του ΚΕΗΕ» (ΦΕΚ Β 1525/1973).
Βασική επισήμανση:  ΦΕΚ 552 Β’ 26 03 2009: Κανονισμός λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

     
Άρθρο 25.8. Απαγορεύεται η γείωση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων των ακινήτων επί των υδραυλικών εγκαταστάσεων έστω και αν γεφυρώνεται η θέση του μετρητή. Το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ δεν εξασφαλίζει μεταλλική συνέχεια δεδομένου ότι οι αγωγοί και άλλα εξαρτήματα τους σε μεγάλο ποσοστό δεν είναι από αγώγιμο υλικό. Οι υδρευόμενοι  είναι αποκλειστικά και προσωπικά υπεύθυνοι για την μη τήρηση της απαγόρευσης αυτής. Η ΕΥΔΑΠ διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα της διακοπής της υδροδότησης μέχρι την άρση της παρανομίας. Οι ζημιές που είναι δυνατόν να προκληθούν στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ από αυτόν τον τρόπο γείωσης βαρύνουν  τον υδρευόμενο. Επίσης ο υδρευόμενος είναι υπεύθυνος για κάθε ατύχημα που είναι δυνατόν να προκληθεί από την αιτία αυτή στο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ ή σε κάθε τρίτο.
Η απαγόρευση αφορά και νέες και παλιές εγκαταστάσεις.

 
Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε στα πρώτα κιόλας βήματά της έδειξε να έχει τάσεις εκσυγχρονισμού, προσπαθώντας και καταφέρνοντας να επιλύσει ζητήματα της καθημερινότητας, τα οποία χρόνιζαν στον απαρχαιωμένο μηχανισμό της Δ.Ε.Η. Α.Ε. Με την παραπάνω εγκύκλιό της δείχνει να χάνει το βηματισμό της και να ξεφεύγει από τη λογική του σύγχρονου, ευέλικτου και κοινωνικά προσανατολισμένου φορέα που φιλοδοξεί να είναι.
Ακολουθώντας την πρακτική της Δ.Ε.Η. Α.Ε, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί για ασφαλείς ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και αφήνει έκθετους τους Εργολήπτες Ηλεκτρολόγους - συνεργάτες της, ανάμεσα στις συμπληγάδες των καταναλωτών και του αρμόδιου Υπουργείου. Διότι, από τη μία πλευρά οι καταναλωτές μη γνωρίζοντας τους κινδύνους από την έλλειψη γείωσης, αντιλαμβάνονται τον ηλεκτρολόγο ως καιροσκόπο ο οποίος προσπαθεί να κερδοσκοπήσει σε βάρος τους και από την άλλη πλευρά το αρμόδιο Υπουργείο δεκαετίες τώρα δεν θέλει να αναλάβει την Πολιτική ευθύνη για την εξεύρεση πραγματικής και εφαρμόσιμης λύσης για την ασφάλεια των καταναλωτών.
Για τους παραπάνω λόγους η Ομοσπονδία σε συνέχεια των προηγούμενων προσπαθειών για επίλυση του συγκεκριμένου θέματος και με αφορμή το έγγραφο αυτό της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε, θα ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο να πραγματοποιηθεί συνάντηση - σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να δοθεί ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση προς την κατεύθυνση διασφάλισης της ασφάλειας των καταναλωτών.
Οι Διοικήσεις των Σωματείων - Μελών της Ομοσπονδίας μας, καλούνται να πιέσουν όλους τους συναδέλφους για μία ακόμα φορά, να μην ενδίδουν στη χαλαρότητα της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και να ενημερώνουν επίμονα και με επιχειρήματα τους καταναλωτές για το πρόβλημα της έλλειψης γείωσης όπου το διαπιστώνουν.