Όλα όσα πρέπει να προσέχετε για τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια Όλα όσα πρέπει να προσέχετε για τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Όλα όσα πρέπει να προσέχετε για τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια





Εδώ και μερικές δεκαετίες, τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια πρωταγωνιστούν κάθε χρόνο στο στολισμό στο καραβάκι η του δέντρου και γενικότερα του σπιτιού.

Αναμφισβήτητα είναι πολύ πιο ασφαλή από τα κεράκια που άναβαν οι παππούδες μας.

Κι αυτά όμως, χρειάζονται λίγη προσοχή!

Αλήθεια, μήπως ξέρετε ποιος ήταν ο κατασκευαστής της φωτεινής γιρλάντας με την οποία στολίζετε εδώ και χρόνια το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας; Μάλλον… όχι. Έχετε φυλάξει τις οδηγίες χρήσης και κάποια ανταλλακτικά λαμπάκια; Σχεδόν απίθανο.

Πιο πιθανό είναι ότι απλά θα ανασύρετε από την κούτα τα λαμπάκια σας… ένα μεγάλο, μπερδεμένο κουβάρι καλωδίων που θα πρέπει να ξεμπλέξετε όπως-όπως, για να φωτίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας.





Ακριβώς εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Τα λαμπάκια είναι τα καθιερωμένα μέσα για το φωτισμό των γιορτινών ημερών, τόσο αυτονόητα και τόσο συνηθισμένα που να μη χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Ή μήπως χρειάζονται;

Που θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε;

Για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σχετικά με το φωτισμό των γιορτινών ημερών, ας χωρίσουμε την τεράστια ποικιλία σε τρεις βασικές κατηγορίες:


- φώτα για εσωτερική χρήση




- φώτα για εξωτερική χρήση


- φώτα για δημιουργική διακόσμηση





Αυτά λοιπόν που θα αγοράσετε πρέπει εκ των προτέρων να έχετε αποφασίσει πού πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε. Παράδειγμα: τα φωτάκια για εξωτερικούς χώρους θα πρέπει αποκλειστικά να χρησιμοποιούνται στον κήπο ή στη βεράντα.

Το καλώδιό τους είναι σκληρό και το λάστιχο του περιβλήματος πολλές φορές έχει δυσάρεστη οσμή. Από την άλλη, εκείνα με τα κεράκια είναι εντελώς ακατάλληλα για δημιουργική διακόσμηση, επειδή θερμαίνονται πολύ. Όταν πρόκειται για εσωτερική χρήση, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στα λαμπάκια του δέντρου με μετασχηματιστή και τα άλλα με τάση ηλεκτρικού δικτύου. Το δεύτερο ερώτημα αναφέρεται στο αν είναι καλύτερα να χρησιμοποιηθούν οι συμβατικοί λαμπτήρες πυρακτώσεως ή η τεχνολογία LED?

Για λόγους ασφαλείας είναι ξεκάθαρα προτιμότερα τα λαμπάκια με μετασχηματιστή και χαμηλή τάση στο καλώδιο.



Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: η αναζήτηση για κάποιο καμένο λαμπάκι και η αντικατάστασή του. Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται συνήθως. Ειδικά, αν δε μπορεί να αντικατασταθεί κάποια αντίσταση για τη χαλασμένη λάμπα, οπότε σβήνουν όλα τα φωτάκια, τότε η περίπτωση είναι δύσκολη. Ακόμα κι αν το κατεστραμμένο μέρος είναι μονωμένο στο καλώδιο, η αντικατάσταση της λάμπας αποδεικνύεται αρκετά προβληματική.


Ο τρόπος της διευθέτησης των φώτων και του καλωδίου παίζει κι αυτός κάποιο ρόλο για μια πιο άνετη εορταστική προετοιμασία: όποιος έχει δοκιμάσει μια φορά, να απλώσει κυκλικά ένα καλώδιο με 40 λαμπάκια τυλίγοντας ένα δέντρο, καταλαβαίνει για τι πράγμα μιλάμε!


Κάθε χρόνο – τα ίδια λαμπάκια από το πατάρι;

Τα παλιά λαμπάκια των 230 Volt είναι όπως τα αυτοκίνητα χωρίς αερόσακους: ξεπερασμένα και ίσως επικίνδυνα.

Ακόμα και στα λαμπάκια η ανάπτυξη έχει προχωρήσει σχετικά με την ασφάλεια. Είναι σημαντικό να την αξιοποιήσετε και όχι να πορευτείτε ξανά με την ίδια απαρχαιωμένη (υποτίθεται «δοκιμασμένη») τεχνολογία αυτά τα Χριστούγεννα.


Τα λαμπάκια με τάση 230 Volt για το δέντρο κρύβουν κινδύνους.





Μπορεί να χαλάσει μια λαμπίτσα και κάποια σημεία που περνάει ρεύμα να μείνουν ακάλυπτα. Μπορεί επίσης παίζοντας τα παιδιά να κόψουν το καλώδιο ή να το δαγκώσει ο σκύλος ή η γάτα του σπιτιού. Μικρές βέβαια οι πιθανότητες, αλλά οι συνέπειες σε κάθε περίπτωση δεν θα ήταν ευχάριστες. Επικίνδυνο είναι και το να στολίζετε το δέντρο με αναμμένα τα λαμπάκια. Ο πειρασμός είναι μεγάλος, γιατί κατανέμετε άμεσα τα φωτισμένα σημεία όπως θέλετε και επιταχύνετε το χρονοβόρο ξετύλιγμα του καλωδίου στα κλαδιά έχοντας λίγο φως στο δέντρο. Πόσο λογικό και ακίνδυνο όμως είναι, να έχετε ένα «καυτό» ηλεκτροφόρο καλώδιο στα χέρια σας;


Λάβετε τα κατάλληλα μέσα ασφαλείας και στολίστε ευχάριστα με τα λαμπάκια της επιλογής σας!

Και μην ξεχνάτε, δεν τα χρησιμοποιούμε μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε δημιουργικά όλο το χρόνο!





Γνωρίστε τα LED





Δεν είναι πλέον μυστικό ότι τα LED έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση… Επιπλέον, με τα διαφορετικά χρώματα και στυλ που υπάρχουν, γιατί να μην τα επιλέξουμε για περισσότερη λάμψη φέτος τα Χριστούγεννα;


Τι είναι το LED;


Θυμηθείτε λίγο το μάθημα χημείας στο σχολείο… To LED (Light emitting diode) είναι ένας ημιαγωγός ο οποίος έχει την ιδιότητα όταν πολωθεί σε συνεχόμενη τάση να εκπέμπει ένα συγκεκριμένο εύρος φωτεινής ακτινοβολίας.



Η θερμοκρασία που παράγουν είναι πάρα πολύ χαμηλή σε σχέση με την παραγόμενη φωτεινότητα. Συνεπώς έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας… και χωρίς κανένα κίνδυνο εγκαύματος από τον χρήστη! Μειώνουν αισθητά την παραγωγή θερμότητας, συμβάλλοντας έτσι αρνητικά στο φαινόμενο θερμοκηπίου του πλανήτη μας.


Πλεονεκτήματα χρήσης τεχνολογίας LED






1. Μεγάλη διάρκεια ζωής (περίπου 20.000 ωρών) κατά συνέπεια λιγότερο ακριβά από άποψη κόστους ενέργειας

2. Δροσερά στην αφή, πράγμα που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο φωτιάς και τραυματισμού.

3. Περισσότερο ανθεκτικά από γυάλινους λαμπτήρες: τα LED είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικό πλαστικό υλικό και διαθέτουν τα ίδια σχήματα με τους γυάλινους λαμπτήρες πυρακτώσεως, αλλά χωρίς να σπάνε τόσο εύκολα.

4. Περισσότερη ασφάλεια: επειδή χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, μπορείτε να συνδέσετε πολλές σειρές από LED σε μία πρίζα.


Πέρα από τις Γιορτές

Τα LEDs δεν είναι μόνο για τα Χριστούγεννα.

Χρησιμοποιούνται σε λάμπες γραφείου, εντοιχισμένα φωτιστικά και φωτιστικά εξωτερικού χώρου. Καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και διαρκούν περισσότερο, προσφέροντας έτσι εξοικονόμηση χρημάτων. Προσφέρουν επίσης χρήσιμες λειτουργίες, όπως η σταδιακή αυξομείωση φωτεινότητας και η αυτόματη διακοπή φωτισμού.


ΠΡΟΣΟΧΗ





Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες διοικητικές και τεχνικές απαιτήσεις, για να μη βάζουν, σε κίνδυνο, την υγεία, την περιουσία ακόμα και τη ζωή μας. 

 Για να είναι ασφαλή τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, γιρλάντες, φωτάκια, αγιοβασίληδες και άλλα διακοσμητικά είδη, που λειτουργούν, με ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει:


Να φέρουν, πάνω στο προϊόν:
τη σήμανση CE,
τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας),
τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη, στην Ελλάδα.
Να συνοδεύονται, από οδηγίες χρήσης, στα Ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας, που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.


 

Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος, σε εξωτερικό χώρο, να αναγράφεται, σαφώς, η ένδειξη αυτή, επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Και ο μετασχηματιστης- κοντρόλ να τοποθετηθεί σε εξωτερικό κουτί διακλάδωσης


Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5mm.
Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.


Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει ρελέ διαρροής, στις οικιακές εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του σπιτιού μας, για την επιπρόσθετη προστασία των χρηστών και των εγκαταστάσεων.

Υπάρχουν και κάποιες άλλες μικρές συμβουλές, που πρέπει να ακολουθούμε, οι καταναλωτές, όταν στολίζουμε το σπίτι μας, τα Χριστούγεννα.

Επιθεωρούμε τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά μας, για διαρροές, κοψίματα ή καμένες λάμπες καθώς και αν το φις έχει καλή προσαρμογή, με την πρίζα, για την αποφυγή σπινθηρισμών, πριν τα τοποθετήσουμε στο δέντρο.
Διαβάζουμε, με προσοχή, τις οδηγίες χρήσης και τις εφαρμόζουμε.
Δεν αφήνουμε, ποτέ, τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα, όταν πηγαίνουμε, για ύπνο ή όταν βγαίνουμε, από το σπίτι.
Δεν αγοράζουμε χριστουγεννιάτικα φωτάκια, από πλανόδιους.
Αν υποψιαστούμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δε χρησιμοποιούμε τα φωτάκια, αλλά τα επιστρέφουμε, στο κατάστημα αγοράς.
Δε διορθώνουμε, ποτέ, χαλασμένα λαμπάκια.


 

Τα λαμπιόνια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, όταν χαλάσουν, δε τα πετάμε, στα σκουπίδια, αλλά στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.
Τα φωτιστικά, στους εξωτερικούς χώρους, τα τοποθετούμε, κατά τη διάρκεια της μέρας, για να μπορούμε να βλέπουμε τυχόν φθορές, στις καλωδιώσεις ή υγρασία, που μπορεί να έχει εισχωρήσει, στις επαφές. Δεν αφήνουμε τα λαμπάκια να ακουμπούν, σε υλικά, που πιάνουν εύκολα φωτιά, όπως χαρτιά και υφάσματα κ.α.