Το θυροτηλέφωνο Το θυροτηλέφωνο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Το θυροτηλέφωνο







Η ζωή στην σύγχρονη εποχή έχει δημιουργήσει κάποιες ανάγκες που παλαιότερα δεν υπήρχαν. Μια από αυτές τις ανάγκες είναι και η ενδοεπικοινωνία σε μια πολυκατοικία. Για να μπορεί κάποιος που θέλει να μπει σε μια πολυκατοικία να επικοινωνήσει με ένα διαμέρισμα ώστε να του ανοίξουνε την πόρτα, εφαρμόζεται σε κάθε κτήριο ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας



. Ένα τέτοιο σύστημα επικοινωνίας αποτελείτε από την μπουτονιέρα στο εξωτερικό της οικίας και το θυροτηλέφωνο ή τη θυροτηλεόραση στο εσωτερικό.


Η μπουτονιέρα είναι η συσκευή που τοποθετείται στην εξώπορτα και επιτρέπει στον επισκέπτη



την επικοινωνία με το εσωτερικό ενός σπιτιού. Για κάθε συσκευή επικοινωνίας στο εσωτερικό,



αντιστοιχεί και ένα κουμπί (μπουτόν) στην μπουτονιέρα. Επειδή όμως η πρώτη εντύπωση σε όλα είναι και η πιο σημαντική, οι σύγχρονες μπουτονιέρες δεν είναι απλός ένα σύνολο κουμπιών σε μοντέρνους σχεδιασμού και με τεχνολογίες όπως οθόνη αφής, οι συσκευές αυτές έχουν γίνει ένα μέσο διακόσμησης της εισόδου ενός σπιτιού. Ακόμα υπάρχουν επιλογές σε μπουτονιέρες οι οποίες μας δίνουν τη δυνατότητα να ανοίξουμε την πόρτα με κάρτα (περνάμε μια ειδική κάρτα από ένα φωτοκύταρο που μπορεί να έχει η μπουτονιέρα και ανοίγει η πόρτα) ή ακόμα και με κωδικό πρόσβασης (η μπουτονιέρα έχει αλφαριθμητικό πληκτρολόγιο και πληκτρολογούμε κωδικό ώστε να ανοίξει η εξώπορτα) ώστε να γίνεται η ζωή μας πιο απλή και εύκολη.

Τα θυροτηλέφωνα




είναι η πιο παλιά συσκευή ενδοεπικοινωνίας. Η εγκατάσταση του θυροτηλεφώνου μπορεί να γίνει με δυο τρόπους. Στον παραδοσιακό τρόπο εγκατάστασης χρησιμοποιούνται 4+n καλώδια. Το n αντιστοιχεί στις επιστροφές κλήσεων, δηλαδή τον αριθμό των θυροτηλεφώνων που θα καλεί η μπουτονιέρα. Για παράδειγμα σε μια πολυκατοικία με 5 διαμερίσματα, δηλαδή 5 θυροτηλέφωνα, θα χρησιμοποιηθούν 4+5=9 καλώδια. Αυτός ο τρόπος καλωδίωσης εφαρμόζεται κυρίως σε πολυκατοικίες. Ο νεότερος τρόπος καλωδίωσης χρησιμοποιεί 2 μόνο καλώδια ανεξάρτητα από τον αριθμό των θυροτηλεφώνων. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για νέες εγκαταστάσεις λόγω της απλότητας καλωδίωσης και της ευελιξίας των επιλογών.

Ως προς τη λειτουργία τους τώρα, τα θυροτηλέφωνα χωρίζονται σε εκείνα με ακουστικό, τα ανοιχτής ακρόασης και τα ασύρματα.

Οι συσκευές με ακουστικό έχουν τη μορφή του σταθερού ενσύρματου τηλεφώνου μιας και η επικοινωνία γίνεται μέσω ακουστικού που διαθέτει η συσκευή.


Τα θυροτηλέφωνα με ανοικτή ακρόαση χρησιμοποιούν ηχείο για την επικοινωνία. Το μειονέκτημα αυτής της συσκευής είναι πως για να μιλήσει ο οικοδεσπότης στον επισκέπτη πρέπει να κρατάει πατημένο ένα κουμπί, το οποίο όση ώρα είναι πατημένο έχει ενεργοποιημένο το μικρόφωνο και απενεργοποιημένο το ακουστικό. Αυτό συμβαίνει για να μην περνάει στο μικρόφωνο ο ήχος του ηχείου και «μικροφωνίζει» όπως συνηθίζουμε να λέμε.


Τέλος υπάρχουν τα ασύρματα θυροτηλέφωνα.




Οι συσκευές αυτές έχουν τη μορφή των ασύρματων τηλεφώνων. Έτσι μπορούμε από οποιοδήποτε σημείο να μιλήσουμε με τον επισκέπτη και να ανοίξουμε την πόρτα. Η συσκευή αυτή χρησιμοποιείται κυρίως σε μεγάλες μονοκατοικίες.

Η ανάγκη του ανθρώπου όμως για μεγαλύτερη ασφάλεια, οδήγησε στην κατασκευή της θυροτηλεόρασης





Η θυροτηλεόραση είναι μια συσκευή η οποία μας επιτρέπει, εκτός από ήχο, να έχουμε και εικόνα με τη βοήθεια εγκατεστημένης κάμερας στην εξώπορτα του σπιτιού. Η κάμερα μπορεί να είναι ανεξάρτητη ή να αποτελεί στοιχείο της μπουτονιέρας.


Ο παραδοσιακός τρόπος καλωδίωσης αυτής της συσκευής γίνεται με 7+n καλώδια αντίστοιχα όπως στα θυροτηλέφωνα (για 5 θυροτηλεοράσεις έχουμε 7+5=12 καλώδια) και χρησιμοποιείται κυρίως σε εγκαταστάσεις μικρών απαιτήσεων. Όπως στα θυροτηλέφωνα έτσι και εδώ υπάρχει η καλωδίωση 2 καλωδίων, ανεξάρτητα από τον αριθμό των θυροτηλεοράσεων. Μια πιο νέα μέθοδος είναι αυτή που χρησιμοποιεί ένα ειδικό καλώδιο 8 συρμάτων.


Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για εγκαταστάσεις μεγάλου μεγέθους ή υψηλών απαιτήσεων μια και παρέχει περισσότερες δυνατότητες (π.χ. η απόσταση μπουτονιέρας ? τελευταίας οθόνης μπορεί να είναι μέχρι και 1000 m).

Ο ήχος σε μια συσκευή θυροτηλεόρασης μπορεί να μεταδοθεί είτε με ακουστικό είτε με ανοιχτή ακρόαση. Το μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των θυροτηλεφώνων είναι η εικόνα που μπορεί να είναι έγχρωμη ή ασπρόμαυρη, ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξουμε


.



Επίσης υπάρχουν μοντέλα θυροτηλεφώνων που έχουν τη δυνατότητα καταγραφής εικόνας και ήχου κατά την απουσία μας. Έτσι όταν κάποιος χτυπήσει το κουδούνι μας όσο λείπουμε, καταγράφεται στην θυροτηλεόραση και μπορούμε να τον δούμε σε μορφή video όταν επιστρέψουμε. Ακόμα υπάρχουν οι αντάπτορες SCS-TV οι οποίοι συνδυάζονται με τη θυροτηλεόραση και μπορούν να «στείλουν» την εικόνα στην τηλεόραση του σπιτιού ώστε να βλέπουμε από τον καναπέ μας τι γίνεται στην είσοδο.