121.Τι είναι το Laser? 121.Τι είναι το Laser?

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

121.Τι είναι το Laser?







Το laser είναι  μια συσκευή που εκπέμπει φως
 ( ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ), μέσα από μια διαδικασία οπτικής ενίσχυσης με βάση την εξαναγκασμένη εκπομπή των φωτονίων. Ο όρος «laser» προέρχεται από τις λέξεις «light amplification by stimulated emission of radiation»  ενίσχυση φωτός με εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας.

Το φως που εκπέμπουν είναι γνωστό για την πολύ λεπτή δυνατή δέσμη και το σταθερό χρώμα συγκεκριμένου μήκους κύματος.

Τα σύγχρονα φωτιστικά effect laser χρησιμοποιούν laser διόδου με αποτέλεσμα την πολύ χαμηλή κατανάλωση, την χαμηλή εκπομπή θερμοκρασίας (ψύξη με αέρα) και το πολύ μικρό μέγεθος. Στο παρελθόν η κατανάλωση σε σχέση με την έξοδο ήταν πάρα πολύ μεγάλη και η ψύξη χρειαζόταν σύστημα νερού, πράγμα που αύξανε την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης και του κόστους.


Τι είναι το Laser dot grating ή λειζερ με scanner?
   
Τα lazer  εφέ διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τα εφέ grating και τα κλασσικά με σαρωτή scanner ή ακόμα και ο συνδυασμός και των δύο.
Ο σαρωτής (scanner) είναι το πιο σημαντικό εξάρτημα. Η λειτουργία του στηρίζεται σε δύο καθρέπτες που ανακλούν ανά γωνία Χ Υ την δέσμη laser σε μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα την παραγωγή γεωμετρικών σχεδίων και απεικονίσεων.  Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα σάρωσης, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα των γραφικών που έχουμε. Αυτό μετριέται σε pps. Σαρωτές πάνω από 10Κpps ή 10000pps μπορούν να αποτυπώσουν καλύτερα περίπλοκα γραφικά και λεκτικά κείμενα. Για λιγότερο τρεμοσβησμα (flickering) του γραφικού προτείνονται σαρωτές πάνω από 20Κpps ή 20000pps.
Το  grating ή (diffraction grating) είναι ένα ειδικά επεξεργασμένο φίλτρο το οποίο διαθλά σε πολλαπλές δέσμες την ακτίνα της διόδου. Δίνοντας κίνηση στο φίλτρο ή φίλτρα grating ανάλογα την συσκευή μπορεί να αποτυπώσει πολλαπλά σχέδια και κίνηση στις ακτίνες. Είναι πολύ εντυπωσιακό και μία συσκευή μπορεί να γεμίσει με πολυάριθμες ακτίνες όλο τον χώρο.

Τι σημαίνει το 532nm ή 600nm?
 
 Αυτό το χαρακτηριστικό αφορά το μήκος κύματος της ακτινοβολίας και χαρακτηρίζει το χρώμα που προβάλει η δίοδος laser.
532nm πράσινο φως
600nm κόκκινο φως
450nm μπλε φως
405nm μωβ φως
Το χρώμα που εκπέμπεται είναι συνήθως πράσινο, κόκκινο και μπλε.

Το πράσινο (532nm) χρώμα είναι και το πιο έντονο, καθώς το ανθρώπινο μάτι είναι πιο ευαίσθητο σε αυτήν την ακτινοβολία. Τα άλλα χρώματα χρειάζονται μεγαλύτερη ισχύ για «δείξουν» καλύτερα. Η πολυχρωμία επιτυγχάνεται με την μίξη των ακτινών από διαφορετικές διόδους πχ. πράσινη με μπλε έχει ως αποτέλεσμα ανοιχτό μπλε, πράσινη με κόκκινη έχει ως αποτέλεσμα κίτρινο. Για πραγματικά πολύχρωμο αποτέλεσμα χρειάζονται δίοδοι με κόκκινο, πράσινο και μπλε σε συγκεκριμένες ισχύς για την καλύτερη δυνατή μίξη και καλύτερο χρωματικό αποτέλεσμα.
Τι σημαίνει δίοδος DPSS?
 Είναι ο τύπος διόδου που χρησιμοποιείται σε φωτιστικά effect laser.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των ημιαγωγών χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια κυρίως δίοδοι DPSS για την εκπομπή laser με μικρότερη κατανάλωση, χαμηλή εκπομπή θερμοκρασίας, μικρότερο κόστος, μικρότερος όγκος και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Τύποι laser που χρησιμοποιούνται σε φωτιστικά εφέ laser είναι:
Helium Neon 632nm
Argon Ion 457nm / 488nm / 514nm
Krypton Ion 647nm / 676nm
Mixed Gas Ion 457nm – 647nm
Diode Pumped Solid State DPSS 473nm / 532nm
Semiconductor Diode διάφορων μήκους κύματος (μία συχνότητα)

Frequency Doubled Nd:YAG 532nm (Pulsed output)
Copper Vapour 511nm / 578nm (Pulsed output)
Γιατί τα φωτιστικά laser πρέπει και έχουν κλειδί για την ενεργοποίηση των διόδων?
Το κλειδί είναι απαραίτητο από τον κανονισμό της ευρωπαϊκής ένωσης για την αποτροπή ενεργοποίησης των ακτινών από μη εξειδικευμένα  άτομα.
Γιατί οι συσκευές laser έχουν κίτρινο αυτοκόλλητο με Class 2B?
   
Είναι η σήμανση επικινδυνότητας βάση του κανονισμού IEC 60825-1 standard που έχουν οι συσκευές, οι οποίες χρησιμοποιούν εκπομπή laser πχ cd-players, φωτιστικά εφέ laser, laser pointer κλπ.
Class 3R -> ασφαλής χρήση, με προσοχή αποφυγή εστίασης δέσμης ισχύς συσκευών με ισχύ < 5mW.
Class 3B -> μη ασφαλές, μεγάλη προσοχή στην εγκατάσταση, λειτουργία και αποφυγή εστίασης στις δέσμες των ακτίνων.
Class 4 -> μέγιστη επικινδυνότητα laser πολύ μεγάλης ισχύος κυρίως για χρήση εξωτερικών χώρων. Προσοχή στην εγκατάσταση και λειτουργία.

Προσοχή στην χρήση των laser! Η τοποθέτηση πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν κάθετα από μεγαλύτερο ύψος ούτως ώστε η δέσμη να μην έρχεται οριζόντια με την εστίαση του ματιού. Ειδικά για ισχύς μεγαλύτερες των 200mW να αποφεύγεται η σάρωση πάνω στο κοινό
 πηγή http://www.djshop.gr/