Ασφάλεια και Υγεία σε Ηλεκτρολογικές Εργασίες Ασφάλεια και Υγεία σε Ηλεκτρολογικές Εργασίες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Ασφάλεια και Υγεία σε Ηλεκτρολογικές Εργασίες







To Κέντρο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (KYAE) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον εγχειρίδιο σχετικά με την ασφάλεια και για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται από όσους εμπλέκονται σε ηλεκτρολογικές εργασίες.

Πρόκειται για μια πολύ καλή προσπάθεια εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο να μειωθούν τα ηλεκτρολογικά ατυχήματα στην χώρα μας.

Ο τίτλος του είναι‘’Ασφάλεια Ηλεκτρολογικών Εργασιών’’. Αν και έχει προκύψει από μετάφραση αμερικανικού εγχειριδίου (αμερικανικά πρότυπα), η προσπάθεια προσαρμογής του στα ελληνικά κρίνεται αρκετά καλή, κατά την άποψη του γράφοντα. Στις 73 σελίδες του περιγράφονται διδακτικά ατυχήματα και δίδονται αρκετά παραδείγματα και χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη ατυχημάτων στις ηλεκτρολογικές εργασίες.

Περιέχει βέβαια και θέματα που θα μπορούσαν να προσαμοστούν καλύτερα στην ελληνική ηλεκτρολογική πραγματικότητα. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1. Η χρήση των σωληνώσεων ύδρευσης για σκοπούς γείωσης (σελίδα 28) είναι πλέον απαγορευμένη στην Ελλάδα.

2. Η κάλυψη σχεδόν όλων των κυκλωμάτων ισχύος των ελληνικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων με ρελέ διαφυγής (διατάξεις διαφορικού ρεύματος = ΔΔΡ, με ΙΔΝ<=30mA) είναι νομοθετικά υποχρεωτική σε παλιές και νέες εγκαταστάσεις. Αυτή η υποχρέωση θα ήταν χρήσιμο να επισημαίνεται στις σελίδες 28,48 και 49.

3. Οι αμερικάνικοι τύποι καλωδίων στην σελίδα 39 θα ήταν πολύ χρήσιμο αν είχαν αντικατασταθεί με ευρωπαϊκούς.

4. Δεν υπάρχουν στο εμπόριο και δεν επιτρέπονται πλέον στην Ελλάδα βύσματα (φις) και ρευματοδότες (πρίζες) τριών ακροδεκτών, όπως αναφέρονται στην σελίδα 43 και στην σελίδα 62.

5. Από το 2006 είναι νομοθετικά υποχρεωτική η θεμελιακή γείωση σε όλα τα νέα κτίρια που κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Αυτό θα ήταν χρήσιμο να επισημαίνεται στην σελίδα 47 αντί των ηλεκτροδίων ράβδου.

6. Οι ορισμοί "σύνδεση για εξασφάλιση γείωσης" και "συνδετική γέφυρα βραχυκύκλωσης" των σελίδων 48 και 49 θα ήταν καλύτερα κατανοητοί σαν ''ισοδυναμικές συνδέσεις''.

Τα παραπάνω έχουν επισημανθεί στο ΚΥΑΕ από τον γράφοντα και πιθανόν να βελτιωθούν σε επόμενη έκδοση.








Metra Prostasias




Όπως είναι γενικά γνωστό: Η έγκαιρη πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από τα μετά ''τρεχάματα''....






πηγη.http://www.sarrisg.gr