84.ballast συμβατικό ή ηλεκτρονικό? 84.ballast συμβατικό ή ηλεκτρονικό?

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

84.ballast συμβατικό ή ηλεκτρονικό?




Το στραγγαλιστικό πηνίο (μπαλαστ) είναι συνδεδεμένο σε σειρά με το λαμπτήρα.
Επίσης , σε σειρά με τα ηλεκτρόδια είναι συνδεδεμένος και ο εκκινητής (σταρτερ).
Ο εκκινητής αποτελείται απο διμεταλλικό έλασμα (ηλεκτρόδια τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση  τους).Χρησιμέυει για την έναυση του λαμπτήρα.Η έναυση του λαμπτήρα δεν μπορεί να γίνει με την απλή σύνδεση του με την τάση τροφοδοσίας (230 Volt), επειδή τα ηλεκτρόδια του λαμπτήρα είναι ψυχρά και δε μπορούν να εκπέμψουν ηλεκτρόνια.
Κατά την εφαρμογή της τάσης του δικτύου, ο λαμπτήρας δεν διαρρέεται από ρέυμα, άλλα η τάση στα άκρα των ηλεκτροδίων του εκκινητή είναι επαρκής για την έναρξη εκκένωσης αίγλης. Η εκκένωση αίγλης θερμαίνει το διμεταλλικό έλασμα του εκκινητή και το παραμορφώνει κλείνωντας το υπάρχον διάκενο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σταματά το φαινόμενο της εκκένωσης αίγλης και το κύκλωμα εκκινητής-ηλεκτρόδια λαμπτήρα να διαρρέεται από ισχυρό ρέυμα.


Η κυκλοφορία ισχυρού ρέυματος θερμαίνει τα ηλεκτρόδια, προκαλώντας εξαγωγή ηλεκτρονίων από αυτά.

Παράλληλα λόγω της διακοπής της εκκένωσης αίγλης, το διμεταλλικό έλασμα του εκκινητή ψύχεται και επανέρχεται στην αρχική του θέση διακόπτοντας το κύκλωμα.
Η διακοπή αυτή προκαλεί, με τη βοήθεια του στραγγαλιστικού πηνίου, στα άκρα του λαμπτήρα επαγωγική τάση τιμής πολύ μεγαλύτερης της τάσης του δικτύου.Η υψηλή αυτή τάση προκαλεί την έναρξη της εκκένωσης μέσω των ατμών του υδραργύρου που παρήχθησαν από την εξάτμιση σταγόνων υδραργύρου μέσα στο λαμπτήρα, λόγω της θέρμανσης των νημάτων του λαμπτήρα.
Επειδή η τάση λειτουργίας του εκκινητή είναι μεγαλύτερη από την τάση λειτουργίας του λαμπτήρα, ο εκκινητής παραμένει εκτός κυκλώματος, για όσο χρονικό διάστημα λειτουργεί ο λαμπτήρας. 
Για την ορθή λειτουργία κάθε λαμπτήρα φθορισμού συμμετέχουν ενεργά τόσο το στραγγαλιστικό πηνίο όσο και ο εκκινητής. 
Για την εξασφάλιση της ορθής απόδοσης και της μεγάλης διάρκειας ζωής του λαμπτήρα πρέπει να τηρούνται οι αντίστοιχες προδιαγραφές που διέπουν τους λαμπτήρες φθορισμού, τα στραγγαλιστικά πηνία και τους εκκινητές.
Οι λαμπτήρες φθορισμού αποτελούνται από γυάλινο  σωλήνα σφραγισμένο, με λευκή εσωτερική επικάλυψη και πλήρωση από αδρανές αέριο με μικρή ποσότητα υδραργύρου. Οι πιο κοινοί τύποι είναι ο σωληνοειδής και ο συμπαγής. Όλοι οι λαμπτήρες φθορισμού απαιτούν στραγγαλιστική διάταξη για την έναυση και τον έλεγχο της διαδικασίας παραγωγής φωτός. Η αποδοτικότητα των λαμπτήρων φθορισμού υπερβαίνει αυτή των λαμπτήρων πυρακτώσεως κατά 5-8 φορές, αναλόγως του συστήματος φωτισμού. Απαιτούν υψηλότερη αρχική επένδυση αλλά ο συνολικός χρόνος ζωής είναι 10-15 φορές μεγαλύτερος. Έχουν ελαφρά χαμηλότερη χρωματική απόδοση.
Είναι κατάλληλοι για γραφειακούς και εμπορικούς χώρους. Σημειώνεται ότι σ΄ αυτή την κατηγορία λαμπτήρων παρουσιάζεται μεγάλη διαφορά στην αποδοτικότητα (π.χ. ως αποτέλεσμα της διαμέτρου του σωλήνα, οι λαμπτήρες Τ5 είναι υψηλότερης απόδοσης από τους παλαιούς Τ8/Τ16). Συνεπώς η αντικατάσταση παλαιών λαμπτήρων φθορισμού με λαμπτήρες φθορισμού νέας τεχνολογίας και μεγαλύτερης απόδοσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι οικονομικά αποτελεσματική.
Η αντίσταση ρύθμισης ρεύματος (ballast) είναι εξάρτημα σύνδεσης μεταξύ της παροχής ισχύος και ενός ή περισσοτέρων λαμπτήρων φθορισμού. Χρησιμεύει κυρίως στον περιορισμό του ρεύματος στην απαιτούμενη τιμή, μετασχηματίζοντας την ηλεκτρική τάση και παρέχοντας τις απαιτούμενες συνθήκες για την έναυση των λαμπτήρων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των λαμπτήρων τα ballasts καταναλώνουν ενέργεια και τα ίδια.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ballast

μαγνητικό
ηλεκτρονικό
Τα ηλεκτρονικά είναι πολύ πιο αποδοτικά από τα μαγνητικά. Με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/55/EC για την ενεργειακή αποδοτικότητα των ballast για λαμπτήρες φθορισμού, μερικοί τύποι μαγνητικών ballast τίθενται εκτός αγοράς.
Περιληπτικά τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών ballast.
Έχουν σχετικά χαμηλές απώλειες. Αντικαθιστώντας τα μαγνητικά ballast με ηλεκτρονικά, η ξοικονόμηση ενέργειας ανέρχεται σε 25%.
Οι λαμπτήρες φθορισμού έχουν υψηλότερη απόδοση όταν λειτουργούν με ηλεκτρονικά ballast, παρέχοντας 10-20% περισσότερο φώς.
Τα ηλεκτρονικά ballast απαιτούν ηπιότερες συνθήκες έναυσης του λαμπτήρα. Αυτό έχει ως συνέπεια την επιμήκυνση του χρόνου ζωής των λαμπτήρων και ως εκ τούτου τη μείωση του κόστους συντήρησης .ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ ΣΥΝΔΕΣΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΓΕΙΩΣΗ 
Στα ηλεκτρονικά ballast μπορούν να συνδεθούν έως 4 λαμπτήρες, ενώ στα αντίστοιχα μαγνητικά μόνον ένας ή δύο λαμπτήρες.
Οι λαμπτήρες φθορισμού με μαγνητικό ballast ‘τρεμοσβήνουν’ 100 φορές ανά δευτερόλεπτο, ενώ οι λαμπτήρες με ηλεκτρονικό ballast περισσότερο από 40.000 φορές ανά δευτερόλεπτο, οπότε το φαινόμενο δεν είναι αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι.

Σύγκριση παλιάς και νέας τεχνολογίας:
ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ BALLAST
Λειτουργία μόνο σε εναλλασσόμενο ρεύμα.Λειτουργία σε εναλλασσόμενο και συνεχές ρεύμα της ίδιας τάσης.
Στροβοσκοπική επίδραση (Flickering).Δεν εμφανίζεται το στροβοσκοπικό φαινόμενο.
Βόμβος κατά την λειτουργία.Τα ηλεκτρονικά ballasts λειτουργούν αθόρυβα.
Φωτιστικά σώματα που λειτουργούν με συμβατικάballasts εξακολουθούν να καταναλώνουν αδικαιολόγητα ρεύμα και μετά το τέλος της διάρκειας ζωής των λαμπτήρων.Αυτόματη λειτουργία «εκτός» (off)  των λαμπτήρων όταν γεράσουν.
Ενοχλητικό αναβόσβημα του
λαμπτήρα.
Αποφεύγεται το ενοχλητικό αναβόσβημα του λαμπτήρα.
Προβληματική εκκίνηση.Ομαλή & άμεση έναυση
Έκλυση θερμότητας που επιβαρύνει την κλιματιστική εγκατάσταση.Έκλυση θερμότητας στο 1/3 έναντι των συμβατικώνballasts.
Ορισμένη διάρκεια ζωής των λαμπτήρων φθορισμού.Αύξηση της διάρκειας ζωής των λαμπτήρων φθορισμού μέχρι και 50%. Ελαχιστοποίηση τουκόστους συντήρησης - αντικατάστασης.
Οι διακυμάνσεις της τάσης τροφοδοσίας επηρεάζουν τη λειτουργία του λαμπτήρα.Οι εντός ορίων διακυμάνσεις της τάσης τροφοδοσίας (+/- 10%) δεν επηρεάζουν τη λειτουργία