74.Ένα σύστημα συναγερμού 74.Ένα σύστημα συναγερμού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

74.Ένα σύστημα συναγερμού

Ένα σύστημα συναγερμού αποτελείται από τρία μέρη:

  1. Τους αισθητήρες, οι οποίοι ανιχνεύουν μία ανεπιθύμητη ενέργεια και, όταν αυτό συμβεί, δίνουν ένα σήμα στην κεντρική μονάδα. Τέτοιες συσκευές είναι π.χ. οι μαγητικές επαφές (παγίδες), οι ανιχνευτές κίνησης θερμού αντικειμένου (π.χ. ανθρώπων), οι ανιχνευτές διαρροής αερίου, οι ανιχνευτές καπνού κλπ.
  2. Την κεντρική μονάδα, η οποία επεξεργάζεται τα σήματα που της δίνουν οι αισθητήρες και, ανάλογα την κατάσταση λειτουργίας που έχει επιλεχθεί, ειδοποιεί ή όχι τον χρήστη του συστήματος.
  3. Τα συστήματα ειδοποίησης, τα οποία παρέχουν στο χρήστη του συστήματος πληροφορίες για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Τέτοιες συσκευές είναι οι σειρήνες, οι αυτόματοι τηλεφωνητές κλπ.



Oλοι είναι πολύ ενθουσιασμένοι όταν εγκαθιστούν συστήματα συναγερμών για επιπρόσθετη ασφάλεια, αλλά τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτές τις δημοφιλείς συσκευές; Δεν μας ενδιαφέρει η πολυπλοκότητα των ηλεκτρικών κυκλωμάτων αλλά μόνο τα μέρη εκείνα που συνδέονται μεταξύ τους για να διαμορφώσουν το σύστημα.
Όπως το αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι άνθρωποι, ο συναγερμός είναι αυτό που ενεργοποιείται όταν κάποιος μπαίνει στο σπίτι σας και στέλνει ένα σήμα προς την εταιρεία security με την οποία έχετε υπογράψει σύμβαση ώστε να έρθουν για να διερευνήσουν τι συμβαίνει. Τα πράγματα δεν είναι όμως τόσο απλά. Κάθε σύστημα είναι φτιαγμένο από πολλά και διαφορετικά μέρη, το κάθε ένα με την δική του λειτουργία.
Κατ 'αρχάς, υπάρχουν οι ανιχνευτές που έχουν τοποθετηθεί σε πόρτες και παράθυρα. Αυτά τα απαρατήρητα μικρά αντικείμενα είναι ένας από τους τρόπους για να εντοπίζεται οποιαδήποτε απρόσκλητη επίσκεψη. Οι ανιχνευτές αυτοί σχηματίζουν μια μαγνητική σύνδεση η οποία σπάει όταν η πόρτα ή το παράθυρο ανοίγει και ο συναγερμός ενεργοποιείται. Όταν η σύνδεση αυτή σπάει θα ενεργοποιηθεί ο συναγερμός ο οποίος θα ηχήσει και θα στείλει μία ειδοποίηση στην εταιρεία security ότι κάποιο πιθανό πρόβλημα συμβαίνει.
Ως επιπρόσθετα μέτρα ανίχνευσης, ανιχνευτές κίνησης τοποθετούνται σε στρατηγικά σημεία στο σπίτι. Συνήθως τοποθετούνται σε περιοχές από τις οποίες θα ήταν αναπόφευκτο κάποιος να μην περάσει καθώς θα κινείται μέσα στο σπίτι, αλλά και σε μέρη όπου υπάρχουν κρυμμένα ιδιαίτερα και πολύτιμα αντικείμενα. Αυτοί οι αισθητήρες κίνησης τίθενται σε λειτουργία όταν ο συναγερμός έχει ενεργοποιηθεί και θα ενημερώσουν το σύστημα για κάθε κίνηση στις καλυπτόμενους περιοχές.
Φυσικά, αυτό είναι άχρηστο εάν δεν είστε σε θέση να ενεργοποιείτε και να απενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού. Υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες συστημάτων συναγερμού για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση ενός συστήματος συναγερμού. Μερικά συστήματα συναγερμών χρησιμοποιούν ένα πληκτρολόγιο. Αυτό το πληκτρολόγιο είναι τοποθετημένο στον τοίχο κοντά στην πόρτα και ένας κωδικός αποθηκεύεται στη βάση δεδομένων του με τον οποίο θα ενεργοποιείται ή θα απενεργοποιείται το σύστημα.
Μια άλλη μέθοδος είναι η χρήση ενός τηλεχειριστηρίου. Αυτά τα τηλεχειριστήρια είναι παρόμοια με το τηλεχειριστήριο που μπορεί να έχετε για το γκαράζ σας ή για την αυτόματα ανοιγόμενη πύλη σας. Το σύστημα συναγερμού είναι συντονισμένο σε μια ορισμένη συχνότητα που ταιριάζει με αυτήν του τηλεχειριστηρίου σας. Όταν το κουμπί του τηλεχειριστηρίου έχει πατηθεί ενώ βρίσκεστε στην εμβέλεια του συστήματος, ο συναγερμός θα πρέπει είτε να ενεργοποιηθεί είτε να απενεργοποιηθεί.
Ένα επιπρόσθετο μέσο που μπορεί να συνδεθεί στον συναγερμό είναι το κουμπί πανικού. Αυτά τοποθετούνται σε διάφορα σημεία στο σπίτι και μπορούν επίσης να βρίσκονται και σε τηλεχειριστήριο. Το κουμπί πανικού υπάρχει για περιπτώσεις όπου μία εισβολή έχει συμβεί ενώ ο συναγερμός είναι εκτός λειτουργίας και οι άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο. Πατώντας το κουμπί πανικού ενεργοποιείται το μέρος εκείνο του κυκλώματος που στέλνει ένα σήμα κινδύνου προς την εταιρεία security που είναι συνδεδεμένη με το σύστημα.
Όλα αυτά τα περιφερειακά συνδέονται με μία κεντρική μονάδα που παρακολουθεί τι κάνει το καθένα και τι είδους ρυθμίσεις έχουν εισαχθεί στο σύστημα συναγερμού. Είναι επίσης υπεύθυνη για την αποστολή ενός σήματος κινδύνου στην εταιρεία security όταν κάποιο από τα περιφερειακά κυκλώματα έχει ενεργοποιηθεί, είτε πρόκειται για τους ανιχνευτές κίνησης, τους μαγνήτες της πόρτας ή το κουμπί πανικού.

Όπως καταλαβαίνετε, το σύστημα συναγερμού δεν είναι ένα απλό πράγμα που ο οποιοσδήποτε μπορεί να συναρμολογήσει. Πρέπει να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις ώστε αυτό να δουλέψει σωστά.