Τα συστήματα πυρανίχνευσης Τα συστήματα πυρανίχνευσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Τα συστήματα πυρανίχνευσης





Τα συστήματα πυρανίχνευσης τα χωρίζουμε σε συμβατικά ή διευθυνσιουδοτημένα.


Τα συμβατικά συστήματα πυρανίχνευσης είναι κατά βάση αυτά που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες εγκαταστάσεις.

 Ανάλογα με την εγκατάσταση, ο χώρος χωρίζετε σε τμήματα (π.χ. αποθήκη, γραφεία , κουζίνα κλπ.) και κάθε τμήμα αντιστοιχεί σε κάποια ζώνη. Κάθε ζώνη μπορεί να έχει από ένα μέχρι αρκετούς πυρανιχνευτές.


Σε περίπτωση αναγγελίας φωτιάς μέσω κάποιου πυρανιχνευτή, ο πίνακας παρέχει ένδειξη στην αντίστοιχη ζώνη (π.χ. σε ποιο τμήμα του χώρου είναι) και ενεργοποιεί συσκευές εξοπλισμού αναγγελίας όπως σειρήνες, φάρους, κουδούνια κ.λπ.


Τα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης είναι για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, (π.χ. supermarket, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία κλπ. ).


Σε αυτή την περίπτωση σε κάθε ζώνη συνδέονται πολλοί πυρανιχνευτές και μπουτόν, αλλά με ξεχωριστή διεύθυνση, ώστε σε περίπτωση φωτιάς να γνωρίζουμε ακριβώς και τον χώρο και ποιος πυρανιχνευτής ή ποιο μπουτόν, έδωσε συναγερμό και ενεργοποιεί συσκευές εξοπλισμού αναγγελίας όπως σειρήνες, φάρους, κουδούνια κ.λπ.


Ένα σύστημα πυρανίχνευσης αποτελείται από:
Κεντρικό πίνακα



Ένας κεντρικός πίνακας θα πρέπει να διαθέτει σε ένα γενικό σχεδιασμό του τα παρακάτω:

1. Μεγάλο αριθμό βρόχων (Loop Controllers) και επί τόπου προγραμματισμό
2. Πυροσυναγερμό
3. Πολλές δεκάδες παραθύρων συναγερμού (ζώνες συναγερμού)
4. Δέχεται ηλεκτρονόμους, σειρήνες και φώτα διευθυνσιοδοτούμενα και τροφοδοτούμενα από το βρόχο ανιχνευτών.
5. Έχει ηλεκτρονόμους γενικού συναγερμού γενικού σφάλματος διευθυνσιοδοτημένους μιας μεταγωγικής επαφής
6. Οθόνη 4 σειρών επί 20 χαρακτήρων και οθόνη ένδειξης αναλογικής τιμής
7. Δύο (2) εξόδους συμβατικών σειρήνων


Πυρανιχνευτής καπνού τύπου ιονισμού
Στους συνήθως χρησιμοποιούμενους ανιχνευτές καπνού τύπου ιονισμού η αισθητήρια μονάδα παρέχει ραδιενεργή πηγή από Αμερίκιο 241 σε διάταξη διπλού θαλάμου. Η αναλογική έξοδος είναι ανάλογη προς την πυκνότητα καπνού και είναι ανεξάρτητη από τις συνθήκες του περιβάλλοντος, επηρεαζόμενη ελάχιστα ακόμη και σε συνθήκες ανέμου.
Οι ανιχνευτές αυτού του τύπου είναι ευαίσθητοι σε μόρια καπνού διαστάσεων της τάξης 0,01-1m και η έξοδός τους μεταβάλλεται απότομα όταν εκτίθενται σε μη ορατό καπνό, παραγόμενο κατά τα πρώιμα στάδια μιας πυρκαϊάς υψηλής θερμοκρασίας και σε ορατό καπνό από αργά εξελισσόμενες φωτιές χωρίς φλόγα.
Φαροσειρήνες






Οι σειρήνες συναγερμού είναι οι σημαντικότερες συσκευές σε ένα σύστημα πυρανίχνευσης, αυτές μπορεί να είναι ,είτε κουδούνια ,είτε ηλεκτρονικού τύπου σειρήνες που ηχούν στο κτίριο για ειδοποίηση ότι έχει ξεσπάσει φωτιά ή ακόμα για εκκένωση του κτιρίου .Οι ακόλουθες οδηγίες βοηθούν στην σωστή επιλογή των σειρήνων:


· Το ελάχιστο επίπεδο έντασης του ήχου μίας σειρήνας πρέπει να είναι 65 dBA ή 5 dBA περισσότερο από τον συνήθη θόρυβο του κτιρίου. Το επίπεδο αυτό πρέπει να διατηρείται τουλάχιστον για 30 δευτερόλεπτα και να ακούγεται σε κάθε σημείο του κτιρίου που θα μπορούσε να βρεθεί άνθρωπος.


· Σε περιπτώσεις που υπάρχουν κοιμώμενοι άνθρωποι όπως ξενοδοχεία, πανσιόν, οικοτροφεία κ.τ.λ. το επίπεδο έντασης των σειρήνων πρέπει να είναι τουλάχιστον 75 dBA στο κεφάλι του κρεβατιού.


· Όλες οι σειρήνες ενός κτιρίου πρέπει να έχουν τον ίδιο ήχο και αυτός να διακρίνεται από τον ήχο άλλων σειρήνων που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. Μόνο στις περιπτώσεις των πολύ θορυβωδών περιοχών επιτρέπεται η χρήση σειρήνων έντασης άνω των 100 dBA.


· Πάντα πρέπει να προτιμάται μεγάλος αριθμός σειρηνών χαμηλότερης έντασης παρά μικρός αριθμός σειρήνων μεγάλης έντασης.


· Είναι αδύνατο μία σειρήνα να γίνει αντιληπτή από χώρο που χωρίζεται από αυτήν με περισσότερους από έναν τοίχους ή πόρτες. Κατ' ελάχιστο πρέπει να υπάρχει μία σειρήνα σε κάθε πυροδιαμέρισμα.


· Η ένταση των σειρήνων δεν πρέπει να προκαλεί ζημιές στην ακοή των ανθρώπων.


· Ο ελάχιστος αριθμός σειρήνων σε ένα κτίριο είναι δύο.


· Οι σειρήνες πρέπει να συνδέονται σε δύο ξεχωριστά κυκλώματα στον πίνακα ελέγχου πυρανίχνευσης και η καλωδίωση τους πρέπει να ελέγχεται ρευματικά όπως ακριβώς αυτό γίνεται και στις ζώνες των ανιχνευτών, ώστε η απομάκρυνση από την θέση τους ή η βραχυκύκλωση τους να αναγνωρίζεται αυτόματα ηχητικά και οπτικά από τον πίνακα.


· Η συχνότητα του ήχου των σειρήνων πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1000 Ηz.


· Οι απλές πόρτες μειώνουν την ένταση του ήχου των σειρήνων κατά 20 dBA ,ενώ οι πόρτες πυρασφαλείας κατά 30 dBA.


· Στα συστήματα προστασίας της περιουσίας πρέπει να τοποθετείται μία σειρήνα τουλάχιστον εξωτερικά του κτιρίου. Συνήθως ,οι σειρήνες έχουν κόκκινο χρώμα ή μαρκάρονται με κόκκινη επιγραφή FIRE ALARM.




Μπουτόν αναγγελίας φωτιάς






Οι αναγγελτήρες συναγερμού χρησιμοποιούνται για την χειροκίνητη ενεργοποίηση του συναγερμού φωτιάς και αυτό γίνεται συνήθως με απλό σπάσιμο του προστατευτικού γυαλιού(break the glass).Οι οδηγίες που ακολουθούν βοηθούν στην σωστή επιλογή θέσεων για τα μπουτόν συναγερμού και στην σωστή τοποθέτηση τους:


· Οι χειροκίνητοι αναγγελτήρες πρέπει να εγκαθίστανται κοντά στις εξόδους των κλιμακοστασίων και σε όλες τις εξόδους προς ελεύθερο εξωτερικό χώρο.


· Δεν πρέπει να εγκαθίστανται σε θέσεις που να χρειάζεται ένας άνθρωπος να διανύσει απόσταση μεγαλύτερη από 30 μέτρα για να προσεγγίσει αυτούς.


· Πρέπει να τοποθετούνται σε ύψος 1,40 m από το δάπεδο και σε θέσεις που υπάρχει φωτισμός ασφαλείας και δεν υπάρχουν εμπόδια για τον άμεσο εντοπισμό τους.


· Ο τρόπος λειτουργίας των αναγγελτήρων συναγερμού σε ένα κτίριο πρέπει να είναι ίδιος και απαράλλακτος ,έκτός αν υπάρχει ειδικός λόγος διαφοροποίησης(π.χ. συστήματα αυτόματης κατάσβεσης).

· Οι ανιχνευτές και οι αναγγελτήρες συναγερμού πρέπει να συνδέονται οπωσδήποτε στο ίδιο σύστημα ελέγχου και μάλιστα πολλές φορές για λόγους ταχείας αναγνώρισης πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικές ζώνες.