66.θερμοστάτες 66.θερμοστάτες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

66.θερμοστάτες



Oι επιθυμητές θερμοκρασιακές συνθήκες στο χώρο εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τις προσωπικές προτιμήσεις κάθε ατόμου. Παρ' όλα αυτά οι αποκλίσεις από αυτές είναι πάντα δυσάρεστες. Οι θερμοστάτες ρυθμίζουν τη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε η θερμοκρασία να διατηρείται σταθερή στο ορισμένο επιθυμητό επίπεδο. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αναδείξει τη χρησιμότητα των συγκεκριμένων συσκευών, ενώ παράλληλα έχει εισάγει πρόσθετες παραμέτρους που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη προτού επιλέξουμε τον κατάλληλο.
Συμβατότητα με το σύστημα θέρμανσης/ ψύξης


Κάθε θερμοστάτης είναι κατασκευασμένος για τη σύνδεση του με συγκεκριμένα είδη συστημάτων θέρμανσης/ ψύξης. Ως εκ τούτου ο μελλοντικός μας θερμοστάτης θα πρέπει να αναγράφει στις τεχνικές του προδιαγραφές ότι είναι συμβατός με το σύστημα που είναι εγκατεστημένο στο χώρο (π.χ. σύστημα με καυστήρα, αντλία θερμότητας, convectors).


TIP
Σημειώνεται ότι υπάρχουν μοντέλα θερμοστατών τα οποία μπορούν να συνδεθούν και να ελέγξουν τη λειτουργία ταυτόχρονα σε περισσότερα του ενός συστήματα θέρμανσης/ ψύξης.
Διμεταλλικοί ή Ηλεκτρονικοί
                                                    Διμεταλλικοί

Οι διμεταλλικοί θερμοστάτες ρυθμίζουν την θερμοκρασία με τη βοήθεια διμεταλλικού ελάσματος (δύο ενωμένα μέταλλα που έχουν διαφορετική συμπεριφορά όταν θερμαίνονται/ ψύχονται). Αναλυτικότερα το σύστημα θέρμανσης ενεργοποιείται/ απενεργοποιείται όταν το διμετάλλικό έλασμα παρουσιάσει κάμψη λόγω μεταβολής της θερμοκρασίας από το επιθυμητό επίπεδο. Όμως προκειμένου να γίνει αντιληπτή από το διμεταλλικό έλασμα (κατ' επέκταση από το θερμοστάτη) η προαναφερόμενη μεταβολή της θερμοκρασίας, θα πρέπει να είναι σημαντική (περίπου 3oC).
Ηλεκτρονικοί

Οι ηλεκτρονικοί θερμοστάτες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς αισθητήρες προκειμένου να παρακολουθούν τη θερμοκρασία του χώρου και ενεργοποιούν το σύστημα θέρμανσης/ ψύξης όταν η θερμοκρασία μεταβληθεί κατά μικρό ποσοστό από το οριζόμενο ως επιθυμητό επίπεδο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αρκετά μοντέλα ηλεκτρονικών θερμοστατών είναι δυνατόν να ρυθμιστεί η "ευαισθησία" τους ως προς τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Δηλαδή να ορίσουμε το κατά πόσο μία μεταβολή της τάξης του 0,5oC θα είναι αντιληπτή από το θερμοστάτη ή όχι.

Λόγω της αμεσότερης αντίδρασης τους στις θερμοκρασιακές μεταβολές του χώρου, οι ηλεκτρονικοί είναι αποδοτικότεροι των διμεταλλικών θερμοστατών, καθώς διατηρούν τη θερμοκρασία κατά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κοντά στο επιθυμητό επίπεδο, αποφεύγοντας τις μεγάλες αυξομειώσεις, ενώ παράλληλα επιτυγχάνουν μειωμένη κατανάλωση του συστήματος.


PID ή On/Off
On/ Off

Οι on/off θερμοστάτες επιτρέπουν τη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης/ ψύξης έως ότου αντιληφθούν ότι ο χώρος έχει την επιθυμητή θερμοκρασία. Στη συνέχεια παύουν τη λειτουργία του συστήματος και το επανεκκινούν όταν αντιληφθούν εκ νέου την απόκλιση από το επιθυμητό επίπεδο θερμοκρασίας. Η συγκεκριμένη λειτουργία έχει το μειονέκτημα ότι το σύστημα θέρμανσης μπορεί να υπερλειτουργήσει/ υπολειτουργήσει ανάλογα με το πόσο γρήγορα αντιλαμβάνεται ο θερμοστάτης τις προαναφερόμενες αποκλίσεις.
                              PID (Proportional Integral Derivative)

Οι PID θερμοστάτες είναι εξοπλισμένοι με ένα μικροεπεξεργαστή ο οποίος:
Συγκρίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την επιθυμητή θερμοκρασία και την τρέχουσα
Συμβουλεύεται παρόμοιες συγκρίσεις που έχει κάνει στο παρελθόν
Καταγράφει πόσο γρήγορα μεταβάλλεται η απόκλιση μεταξύ επιθυμητής και τρέχουσας θερμοκρασίας
Προβλέπει τις μελλοντικές αποκλισεις

Μέσα από την προαναφερόμενη ανάλυση ο θερμοστάτης επιλέγει το χειρισμό του συστήματος θέρμανσης με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάσει και να διατηρήσει την επιθυμητή θερμοκρασία με τις λιγότερες δυνατές αυξομειώσεις.
Δυνατότητα προγραμματισμού

                                                      Προγραμματιζόμενοι

Οι προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες παρέχουν τη δυνατότητα προγραμματισμού της επιθυμητής θερμοκρασίας ανά διάφορες χρονικές περιόδους της ημέρας και ανά διάφορες ημέρες. Συνεπώς με τη βοήθεια τους μπορούμε να καταχωρήσουμε τη θερμοκρασία που θέλουμε να έχουμε στο χώρο κάθε στιγμή της ημέρας, έτσι ώστε να μην ασχολούμαστε συνεχώς με τη ενεργοποίηση/ απενεργοποίηση του συστήματος θέρμανσης/ ψύξης, όπως επίσης και με την εναλλαγή της θερμοκρασίας. Ανάλογα με την ελευθερία που παρέχεται από το κάθε θερμοστάτη ως προς την διαμόρφωση του προαναφερόμενου προγράμματος ανά ημέρα, μπορούμε να τους διακρίνουμε στις εξής κατηγορίες:Πρόγραμμα 7 ημερών Πρόγραμμα 5-1-1 ημερών

TIP
Οι προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες είναι εξοπλισμένοι με οθόνη στη οποία παρουσιάζονται ψηφιακά όλες οι σχετικές ενδείξεις.
                                                    Μη προγραμματιζόμενοι

Οι μη προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες παρέχουν μόνο ρύθμιση της θερμοκρασίας στο ορισμένο επιθυμητό επίπεδο, το οποίο δεν μεταβάλλεται έως ότου αλλαχθεί χειροκίνητα. Οι μη προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες απευθύνονται σε ανθρώπους που είναι κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ημέρας στο χώρο. Οι μη προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε ψηφιακούς και μηχανικούς
                       .              Ψηφιακοί (μη προγραμματιζόμενοι) Μηχανικοί


Είναι εξοπλισμένοι με οθόνη στον οποία παρουσιάζονται ψηφιακά όλες οι σχετικές ενδείξεις. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας γίνεται χειροκίνητα με μηχανικό τρόπο. Απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν είναι εξοικιωμένοι με τον ψηφιακό τρόπο παρουσίασης των ενδείξεων και προτιμούν το χειρισμό με τη βοήθεια περιστρεφόμενου κουμπιού






                                      Εξυπνοι θερμοστάτες





Δείτε ενα θερμοστάτη που θα το δούμε πολυ σύντομα και στα δικά μας σπίτια