63.ηλεκτρικές σκούπες 63.ηλεκτρικές σκούπες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

63.ηλεκτρικές σκούπες

    
       

Οι ηλεκτρικές σκούπες αποτελούν συσκευές που απορροφούν τα σωματίδια ρύπων. Λειτουργούν με φυσητήρα. Διατίθενται συσκευές με ή χωρίς σακούλα. Επίσης διακρίνονται μεταξύ ηλεκτρικών σκουπών χειρός ή δαπέδου. Κάθε τύπος διαθέτει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Κατά την αγορά μιας ηλεκτρικής σκούπας θα πρέπει να προσέξετε την ισχύ απορρόφησης, όπως και
το αντίστοιχο στόμιο.
. Μια αντλία κενού αποτελεί το βασικό εξάρτημα κάθε ηλεκτρικής σκούπας. Η συσκευή διαθέτει φυσητήρα, ο οποίος απορροφάει τα σωματίδια των ρύπων χάρη στη δημιουργία υποπίεσης. Ο αέρας που απορροφάται, περνάει μέσα από ένα φίλτρο και αποβάλλεται καθαρός.



                                                                    Λειτουργία



Το κεντρικό εξάρτημα μιας ηλεκτρικής σκούπας είναι ένας έλικας. Αυτός κινείται χάρη σε έναν ηλεκτροκινητήρα. Η λειτουργία επιτυγχάνεται μέσω φυσητήρα. Η συσκευή απορροφάει τον αέρα από τη μια πλευρά, ενώ από την άλλη τον εξωθεί προς τα έξω.


Η ηλεκτρική σκούπα δεν στοχεύει στη μετακίνηση αέρα αλλά στην απορρόφηση της βρωμιάς. Για αυτό το λόγο και η ισχύς της θα πρέπει να είναι αναλόγως υψηλή. Η σκόνη απορροφάται από το στόμιο, περνάει μέσα από ένα σωλήνα και στη συνέχεια συγκρατείται είτε από ένα φίλτρο είτε ενδεχομένως από μια σακούλα, έτσι ώστε εν τέλει να απελευθερωθεί μόνο ο καθαρός αέρας από την ηλεκτρική σκούπα στο περιβάλλον.


Τύποι ηλεκτρικής σκούπας

Υπάρχουν δύο τύποι ηλεκτρικής σκούπας: αυτές χωρίς σακούλα και αυτές που απαιτούν σακούλα.

Και οι δύο τύποι μπορούν να διαχωριστούν σε ηλεκτρικές σκούπες δαπέδου ή χειρός. Η ηλεκτρική σκούπα δαπέδου διαθέτει ρόδες. Αυτές είναι και οι πιο δημοφιλείς. Οι ηλεκτρικές σκούπες χειρός διαθέτουν χειρολαβή. Δεν έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση όσο οι σκούπες δαπέδου.

                                            Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα


Κάθε τύπος ηλεκτρικής σκούπας διαθέτει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι ηλεκτρικές σκούπες με σακούλα καθαρίζουν συνήθως καλά και υγιεινά. Αυτό απαιτεί, ωστόσο, τη συχνή αντικατάσταση της σακούλας. Η απόρριψη της σακούλας είναι απλή. Ωστόσο, οι σακούλες έχουν κάποιο κόστος αγοράς.
   
Η οικονομική επιβάρυνση λόγω της σακούλας δεν υπάρχει στις ηλεκτρικές σκούπες χωρίς σακούλα. Σε αυτά τα μοντέλα, η ισχύς απορρόφησης διαρκεί περισσότερο από ό,τι σε άλλες σκούπες που λειτουργούν με σακούλα. Ορισμένες ηλεκτρικές σκούπες διαθέτουν παραθυράκι ελέγχου, μέσω του οποίου μπορείτε να δείτε πόσο γεμάτος είναι ο κάδος. Το άδειασμα του κάδου, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό όσο η απόρριψη της σακούλας. Υπάρχει η πιθανότητα διαρροής της βρωμιάς. Αν την εισπνεύσει κάποιος αλλεργικός στη σκόνη, ίσως να του δημιουργήσει προβλήματα.


                                                  Ισχύς απορρόφησης



Η ηλεκτρική σκούπα πρέπει να διαθέτει επαρκή ισχύ για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Η ισχύς της εκφράζεται σε τιμές ηλεκτρικής ισχύος, δηλαδή σε Watt. Η ισχύς των περισσοτέρων συσκευών κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 2.000 Watt. Η ισχύς αναγράφεται πάντοτε, είτε στην παρεχόμενη περιγραφή του προϊόντος είτε στο διαδίκτυο.



Στόμιο σκούπας



Το στόμιο της ηλεκτρικής σκούπας αποτελεί ένα σημαντικό εξάρτημα. Τα στόμια για χαλιά διαθέτουν παραπάνω από ένα σωλήνες, έτσι ώστε η συσκευή να μπορεί να μετακινηθεί στο δάπεδο με τη μικρότερη δυνατή αντίσταση. Το σκούπισμα λείων επιφανειών, όπως παρκέ, γίνεται ευκολότερα με βούρτσες, οι οποίες βρίσκονται ταξινομημένες γύρω από το στόμιο της σκούπας. Πολλές ηλεκτρικές σκούπες διαθέτουν περισσότερα από ένα στόμια, όπως και εξαρτήματα για ειδικές χρήσεις, όπως τον καθαρισμό σχισμών, καλοριφέρ και ηλεκτρονικών υπολογιστών.


Μια ηλεκτρική σκούπα-σφουγγαρίστρα είναι...

Για το καθάρισμα ενός μπάνιου συνήθως πρώτα σκουπίζει κανείς τη σκόνη με την ηλεκτρική σκούπα και μετά σφουγγαρίζει τα πλακίδια του δαπέδου. Με τη σκούπα-σφουγγαρίστρα τα δύο βήματα γίνονται με την ίδια συσκευή. Οι κατασκευαστές Thomas και LG υπόσχονται μια μείωση στο μισό του χρόνου που απαιτείται για το καθάρισμα.


                                              Ενσωματωμένη τεχνολογία ψεκασμού


Η «Twin T2 Aquafilter» της Thomas διακρίνεται για τις πολλαπλές χρήσεις της τεχνολογίας ψεκασμού που διαθέτει. Σε αντίθεση με μια συμβατική ηλεκτρική σκούπα, το στόμιο αναρρόφησης της σκούπας-σφουγγαρίστρας διαθέτει ένα πανί που ψεκάζεται με χλιαρό νερό από ένα ακροφύσιο . Έτσι προηγείται η αναρρόφηση της βρωμιάς, των τριχών και της σκόνης και ακολουθεί το υγρό καθάρισμα του δαπέδου με πανί.
Με τη συσκευή αυτή μπορείτε να καθαρίζετε χαλιά, μοκέτες, παρκέ, υφασμάτινα έπιπλα, ακόμα και παράθυρα. Όμως η σκούπα-σφουγγαρίστρα της Thomas συλλέγει τη σκόνη και τα βρώμικα νερά στο ίδιο δοχείο νερού, το οποίο πρέπει να αδειάζετε μετά από κάθε καθάρισμα ή σφουγγάρισμα.
Πρόσθετη απολύμανση
Η ανάλογη συσκευή της κορεατικής εταιρείας LG λειτουργεί με θερμούς υδρατμούς και προσφέρει τη δυνατότητα καθαρισμού και ταυτόχρονης απολύμανσης μιας επιφάνειας. Επιπλέον, η συγκεκριμένη συσκευή δεν χρειάζεται να καθαρίζεται μετά από κάθε σφουγγάρισμα.


Το καθάρισμα και το σκούπισμα δεν είναι και η πιο ευχάριστη απασχόληση για τους περισσότερους ανθρώπους. Πόσο καλύτερα θα ήταν, αν μια ηλεκτρική σκούπα-ρομπότ έκανε όλες αυτές τις δουλειές σχεδόν από μόνη της! Οι μικρών διαστάσεων αυτόματες ηλεκτρικές σκούπες που λειτουργούν με μπαταρία κυλούν από δωμάτιο σε δωμάτιο πάνω σε ροδάκια, σκουπίζουν και βουρτσίζουν το πάτωμα, και μερικές φορές σφουγγαρίζουν, ενώ κατευθύνονται με τη βοήθεια αισθητήρων υπερύθρων ή υπερήχων. Η σκόνη και οι ρύποι συγκεντρώνονται συνήθως σε ένα δοχείο συλλογής. Αυτό που στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα δεν αποτελεί κάτι ιδιαίτερο και προσφέρεται από γνωστούς κατασκευαστές, όπως η Samsung και η LG Electronics, στην Ευρώπη ακούγεται ακόμη κάπως εξωτικό. Η εταιρία irobot έχει εδραιωθεί στον τομέα κατασκευής ηλεκτρικών σκουπών-ρομπότ με τα μοντέλα Roomba και Scooba.

                                             Η ηλεκτρική σκούπα ρομπότ Roomba

Το 2009 κυκλοφόρησαν στη γερμανική αγορά τέσσερα μοντέλα ηλεκτρικής σκούπας-ρομπότ της σειράς Roomba: τα Roomba 520, 555, 563 Pet και 581. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της σειράς Roomba είναι οι περιστρεφόμενες βούρτσες στη βάση και στα πλάγια της συσκευής, οι οποίες καθαρίζουν ακόμη και τις γωνίες. Η Roomba 520 λειτουργεί με το πάτημα ενός κουμπιού: πιέζοντας το κουμπί «Clean» ξεκινάει το καθάρισμα, πιέζοντας «Dock» η μικρή συσκευή επιστρέφει στη βάση φόρτισης, ενώ πιέζοντας «Spot» ξεκινά ένα έντονο καθάρισμα με κυκλικές κινήσεις μιας συγκεκριμένης μικρής περιοχής του δαπέδου. Ο αισθητήρας υπερύθρων «Virtual Wall» επιτρέπει την οριοθέτηση ή τον προσδιορισμό συγκεκριμένων περιοχών καθαρισμού. Το μοντέλο Roomba 555 διαθέτει δύο «Virtual Wall», επιτρέποντας ακόμη και τον προσδιορισμό της χρονικής στιγμής έναρξης της λειτουργίας.



Ειδικά για τους ζωόφιλους, το Roomba 563 Pet διαθέτει δύο ανταλλάξιμα δοχεία συλλογής. Εκτός από το κοινό δοχείο ρύπων και σκόνης χωρίς σακούλα που συναντάται σε όλες τις συσκευές της σειράς Roomba, αυτό το μοντέλο διαθέτει και ένα πολύ μεγάλο δοχείο για τρίχες κατοικίδιων, υπολείμματα ζωοτροφής και άμμο. Ωστόσο, αυτό χρησιμοποιείται μόνο με τις βούρτσες, χωρίς λειτουργία αναρρόφησης


                                    Η σφουγγαρίστρα-ρομπότ Scooba




Η ηλεκτρική σκούπα-ρομπότ «Scooba 385», εκτός από το σκούπισμα, προσφέρει και σφουγγάρισμα, γι’ αυτό και περιλαμβάνει δεξαμενή νερού στον εξοπλισμό της. Με ένα γέμισμα της δεξαμενής η ηλεκτρική σκούπα-σφουγγαρίστρα μπορεί να καθαρίσει χώρους συνολικής επιφάνειας 40τ.μ. Και η Scooba διαθέτει έναν αισθητήρα «Virtual Wall» και ενδείκνυται για τον καθαρισμό δαπέδων από πλακάκι, λινόλαιο, PVC και λουστραρισμένο παρκέ, αλλά όχι από ξύλο. Με το πάτημα ενός κουμπιού η συσκευή αρχίζει να ψεκάζει με κυκλικές κινήσεις το υγρό καθαρισμού στο δάπεδο, και στη συνέχεια βουρτσίζει το δάπεδο και απορροφά αμέσως το βρώμικο νερό, το οποίο φιλτράρεται και συλλέγεται σε μια ξεχωριστή δεξαμενή. Η μπαταρία των συσκευών των σειρών Roomba και Scooba διαρκεί συνολικά 3 ώρες, όσο διαρκεί και η φόρτισή της. Τα κυκλικά ρομπότ έχουν διάμετρο 33 εκατοστών και ύψος περίπου 8 εκατοστών.


Roboking της LG Electronics: υπέρηχοι και υπέρυθρες


Η LG έδωσε μεγάλη σημασία στο εκλεπτυσμένο σύστημα πλοήγησης της ηλεκτρικής σκούπας-ρομπότ «Roboking», συνδυάζοντας αισθητήρες υπερύθρων και υπερήχων. Κατά τα άλλα, εκτός από τη λειτουργία αναρρόφησης, η συσκευή διαθέτει μία βούρτσα βάσης και δύο βούρτσες στα πλάγια –μία παραπάνω από τις συσκευές της σειράς Roomba- για να καθαρίζει ακόμη και τις γωνίες. Εκτός αυτού, το ρομπότ μπορεί να συλλέγει τη σκόνη με ένα πλενόμενο πανί.