55.Ηλεκτρική εγκατάσταση 55.Ηλεκτρική εγκατάσταση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

55.Ηλεκτρική εγκατάσταση

Ηλεκτρική εγκατάσταση


Η ηλεκτρική εγκατάσταση ενός σπιτιού θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το ανθρώπινο νευρικό σύστημα.


Αντίστοιχα, απαιτείται η ανάλογη προσοχή τόσο κατά τον σχεδιασμό και την τοποθέτηση, όσο και στη συντήρηση.

Σε αυτή τη φάση το σπίτι μας έχει πάρει στην κυριολεξία σάρκα και οστά. Ο φέρων οργανισμός (σκελετός) έχει γεμίσει με σάρκα (τοιχοποιία: οργανισμός πλήρωσης). Αυτό που του λείπει είναι ένα καλό «νευρικό σύστημα». Mπορούμε να παρομοιάσουμε την ηλεκτρική εγκατάσταση με το νευρικό μας σύστημα, αρκεί να αναλογιστούμε τη σημασία του: πόσες από τις καθημερινές μας δραστηριότητες δεν θα μπορούσαν να γίνουν σε ένα σπίτι (ή σε έναν χώρο εργασίας) χωρίς ηλεκτρισμό;


Λέμε, λοιπόν, ηλεκτρική εγκατάσταση, αλλά δεν ενοούμε μόνο αυτό. Ένας σημαντικός αριθμός από άλλες εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται σε αυτό το κομμάτι εργασιών: εγκατάσταση τηλεφωνικής καλωδίωσης, καλωδίωσης για επίγεια και δορυφορική λήψη τηλεοπτικού σήματος, καλωδίωσης για σύστημα θυροτηλεόρασης και χειρισμού από μέσα εξωτερικών θυρών (οι γκαραζόπορτες περιλαμβάνονται εδώ), καλωδίωση για δικτύωση ηλεκτρονικών υπολογιστών, καλωδίωση συστήματος συναγερμού και ειδικά κυκλώματα όπως αυτό του κλιματισμού, της ηλεκτρικής κουζίνας κ.ά. που έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικά φορτία.  Τέλος, η ηλεκτρική εγκατάσταση δεν περιορίζεται μόνο μέσα στο σπίτι, αλλά και εξωτερικά του σπιτιού και βέβαια και στον κήπο.

Παρά την τόσο μεγάλη σημασία του ηλεκτρισμού στη ζωή μας, ο όρος έχει συνδεθεί και με έναν μεγάλο κίνδυνο: τον κίνδυνο θανατηφόρας ηλεκτροπληξίας. Ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, γενικά όμως ρεύμα τάσης μικρότερης από 50-100 Volt, θεωρείται ακίνδυνο. Στην Ελλάδα, για τα κυριώτερα ηλεκτρικά συστήματα χρησιμοποιούνται τα 230 Volt. (Αν αναρωτιέστε γιατί δεν χρησιμοποιούμε ρεύμα χαμηλότερης τάσης, όπως για παράδειγμα στις Η.Π.Α., πρέπει να ξέρετε ότι σε αυτή την περίπτωση το ρεύμα θα μας στοίχιζε περισσότερο). Εξαιτίας του κινδύνου που εγκυμονεί η επαφή με ρεύμα 220 Volt, οι κανόνες ασφαλείας είναι αρκετοί και αυστηροί.
Έτσι, η εγκατάσταση που θα γίνει για τον φωτισμό του κήπου απαιτείται να έχει χαμηλότερη τάση, πράγμα που επιτυγχάνεται με τη χρήση μετασχηματιστή. Για τα μπάνια θα πρέπει επίσης να τηρούνται κάποιοι κανόνες ασφαλείας.

Η ηλεκτρική εγκατάσταση ξεκινάει αμέσως μετά την τοιχοποιία  αλλά συνεχίζεται και μετά τα σοβατίσματα. Στην πραγματικότητα, σε αυτή τη φάση πολύ λίγα  θα τοποθετηθούν στην κατασκευή μας. Τώρα θα τοποθετηθούν κυρίως οι σωληνώσεις, τα κουτιά διακλάδωσης και διακοπτών όπως και οι πίνακες. Η συμφωνία, όμως, που θα κλείσετε με τον ηλεκτρολόγο, θα περιλαμβάνει και την τοποθέτηση των διακοπτών και πριζών (που θα γίνει μετά ακόμα και από τα βαψίματα). Ωστόσο, το κόστος πριζών και διακοπτών δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία, θα πρέπει εσείς να τους αγοράσετε και να τους προμηθεύσετε στον ηλεκτρολόγο σας.

Αν νομίζετε ότι η ηλεκτρική εγκατάσταση περιορίζεται στην τοποθέτηση των σωληνώσεων, καλωδιώσεων και κ.λ.π., τότε κάνετε μεγάλο λάθος. Η εργασία αυτή είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό μελετητική και σχεδιαστική. Γι’ αυτόν τον λόγο απαιτείται αδειούχος ηλεκτρολόγος. 
Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας καλής ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να σημαδέψουμε (με τη βοήθεια του ηλεκτρολόγου που θα κάνει την εγκατάσταση) τιςθέσεις των πινάκων, διακοπτών και πριζών καθώς και όλων των άλλων απολήξεων συσκευών (π.χ. τηλεφωνικές έξοδοι κ.λπ.). Έτσι πρέπει να δώσουμε τα σχέδια των κατόψεων στον ηλεκτρολόγο μας και να του πούμε τι άλλο σε συνδέσεις και συσκευές θα χρειαστούμε. Αυτός με τη σειρά του, θα μας προτείνει κάποιες βελτιώσεις, διορθώνοντας τα λάθη που μπορεί να έχουμε κάνει και θα υπολογίσει τα κυκλώματα, τα συνολικά φορτία και τις θέσεις των πινάκων.

Ο σχεδιασμός των κυκλωμάτων θα γίνει έτσι, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος, να υπάρχει ομοιομορφία στην κατανομή των φορτίων και να είναι δυνατή και εύκολη η συντήρηση και ο εντοπισμός βλαβών.  Όταν τελειώσει αυτό το κομμάτι της δουλειάς, ξεκινάει το αυλάκωμα των τοιχίων. Οι βοηθοί του ηλεκτρολόγου θα σπάσουν με κομπρεσέρ τα τούβλα, ώστε να δημιουργηθούν τα κανάλια μέσα στους τοίχους, από όπου θα περάσουν οι σωληνώσεις, καθώς και οι χώροι όπου θα τοποθετηθούν οι πίνακες. Οι γραμμές των καναλιών πρέπει να είναι κατακόρυφες και ποτέ λοξές.

Τα οριζόντια κανάλια θα πρέπει γενικά να είναι στο ίδιο ύψος, στις περισσότερες περιπτώσεις ψηλά κοντά στην οροφή (και μόνο κατ’ εξαίρεση χαμηλά κοντά στο πάτωμα). Οι οριζόντιες γραμμές δεν πρέπει ποτέ να «κατηφορίζουν» ή να «ανηφορίζουν». Οι κατακόρυφες γραμμές θα πρέπει πάντα να τρέχουν εκεί που βρίσκονται οι πρίζες και όχι δεξιά ή αριστερά από αυτές.

Με αυτόν τον τρόπο τα κουτιά διακλάδωσης και γενικά οι σωληνώσεις, θα μπορούν πάντα να προδίδουν τις θέσεις τους. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα χρειαστεί να καρφώσουμε ένα καρφί για ένα κάδρο ή να κάνουμε τρύπες για μία ραφιέρα ή μία βιβλιοθήκη. Θα είναι εύκολο να μην κάνουμε κάποια ζημιά στο ηλεκτρικό μας δίκτυο (ή χειρότερα ακόμα να πάθουμε ηλεκτροπληξία), όταν έχουν τηρηθεί αυτοί οι κανόνες.

Κατά τη δημιουργία των καναλιών δεν επιτρέπεται να προκαλούμε ζημιά στον φέροντα οργανισμό της οικοδομής. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλακέ καλώδια, αλλά υπό όρους: μόνο σε χώρους χωρίς υγρασία και μακριά από εύφλεκτα υλικά όπως το ξύλο ή αγώγιμα υλικά όπως το μέταλλο. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μας, είναι θετικό να γνωρίζουμε από πριν τις θέσεις όσων περισσότερων φωτιστικών σωμάτων μπορούμε, ώστε να τοποθετήσουμε σωληνώσεις καλωδιώσεων στην πλάκα κατά τη φάση των μπετών. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε ενδεχομένως τοποθετήσει και τα σχετικά κουτιά για σποτ. Η ποιότητα των υλικών των σωληνώσεων είναι μεγάλης σημασίας.

Άλλα χαρακτηριστικά της καλής ηλεκτρικής εγκατάστασης, τα οποία δεν έχουν να κάνουν με την τεχνική αρτιότητά της, είναι τα παρακάτω:
  • Συνέπεια στους συμφωνημένους χρόνους. Επηρεάζει τον βέλτιστο συντονισμό και εν τέλει το συνολικό κόστος και τον συνολικό χρόνο της κατασκευής.
  • After Sales Service. Ο ηλεκτρολόγος που έχει κάνει την εγκατάσταση στο σπίτι μας, πρέπει να είναι διαθέσιμος και μετά από χρόνια για συντήρηση/επισκευές και λοιπά. Μπορεί να μην φαίνεται απολύτως απαραίτητο, αλλά σίγουρα ο ηλεκτρολόγος που έφτιαξε την εγκατάσταση έχει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε περίπτωση συντήρησης ή επισκευής. Γι’ αυτόν τον λόγο, αποτελεί μάλλον θετικό στοιχείο να χρησιμοποιήσετε έναν ηλεκτρολόγο που έχει την έδρα του κοντά στην περιοχή σας.
  • Εγγύηση εργασιών. Ελάχιστοι ηλεκτρολόγοι δίνουν γραπτή εγγύηση των εργασιών που ανέλαβαν. Προφανώς αυτοί που το κάνουν, είναι πιο πιθανό να προσφέρουν ποιοτικότερη εργασία και υλικά. Υπάρχει, πάντως, κι ένας καλός λόγος για τον οποίο αποφεύγουν οι περισσότεροι να δίνουν γραπτές εγγυήσεις: για κάποιο πρόβλημα που ίσως παρουσιαστεί στο μέλλον, μπορεί να μη φταίει ο ίδιος ή να είναι δύσκολο να αποφασιστεί ποιος φταίει. Αν για παράδειγμα μας πέφτει διαρκώς κάποια ασφάλεια, ενδέχεται να ευθύνεται κάποια ελαττωματική συσκευή που είναι όμως δύσκολο να εντοπιστεί.
  • Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 κάθε ηλεκτρική εγκατάσταση πρέπει να ελέγχεται µετά την αποπεράτωσή της και πριν να τεθεί σε λειτουργία από το χρήστη αλλά και αργότερα μετά την θέση της σε λειτουργία, ώστε να εξακριβωθεί, στο µέτρο του δυνατού, ότι έχουν τηρηθεί οι απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ HD 384. Σε περίπτωση που η εγκατάσταση έχει κατασκευασθεί πριν από την θέση σε ισχύ του ανωτέρω προτύπου, ελέγχεται για να εξασφαλισθεί ότι αυτή παρέχει επαρκή ασφάλεια.
    Αναλυτικότερα οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται είναι τριών ειδών ως ακολούθως :
    Αρχικός έλεγχος
    Διενεργείται μετά την αποπεράτωση της κατασκευής κάθε ηλεκτρικής εγκατάστασης και προτού τεθεί σε λειτουργία από τον χρήστη, για να διαπιστωθεί αν έχουν τηρηθεί οι απαιτήσεις του ανωτέρω προτύπου.
    Ελεγχος μετά από επεκτάσεις η τροποποιήσεις
    Ο έλεγχος πραγματοποιείται μετά την αποπεράτωση των εργασιών και προτού τεθεί σε λειτουργία η επέκταση η το τμήμα που τροποποιήθηκε για να διαπιστωθεί :
    α) ότι η ηλεκτρική εγκατάσταση της επέκτασης η του τμήματος που τροποποιήθηκε έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με το ίδιο πρότυπο
    β) η αρχική εγκατάσταση δεν έχει υποστεί εξαιτίας των εργασιών επέκτασης η τροποποίησης καμμία μείωση του επιπέδου ασφαλείας.Για το τμήμα δε που περιλαμβάνεται στην αρχική εγκατάσταση είναι ενδεδειγμένο να γίνεται επανέλεγχος όπως στην συνέχεια περιγράφεται
    Επανέλεγχος
    Ο επανέλεγχος πραγματοποιείται είτε σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με την χρήση του χώρου (κατοικία, επαγγελματικός χώρος κτλ), η έκτακτα μετά από ένα γεγονός (π.χ. πλημμύρα, σεισμός, πυρκαιά) που είναι πιθανόν να έχει επιφέρει μείωση του βαθμού ασφαλείας της εγκατάστασης η μετά από την εκτέλεση εργασιών επέκτασης η τροποποίησης. Σκοπός του επανελέγχου είναι να εξακριβωθεί ότι δεν έχει μειωθεί ο βαθμός ασφαλείας εξαιτίας φθοράς η βλάβης η γενικά της αλλοίωσης των χαρακτηριστικών των υλικών της ηλεκτρικής εγκατάστασης και ο εντοπισμός των απαιτούμενων διορθώσεων.
    Οι έλεγχοι θα πρέπει να πραγματοποιούνται από τεχνικούς που έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται και διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Κατά την διάρκεια των ελέγχων θα πρέπει να λαμβάνονται τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας (διακοπή ηλεκτροδότησης, χρήση μέσων ατομικής προστασίας κτλ).
    Μετά την ολοκλήρωση κάθε ελέγχου συντάσσονται τα έγγραφα που προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάστη, Εκθεση Παράδοσης, Πρωτόκολλο Ελέγχου, Σχέδια).