50.συστήματα γείωσεις 50.συστήματα γείωσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

50.συστήματα γείωσεις

Η ασφάλεια και η αξιοπιστία του συστήματος Γείωσης πρέπει να εξασφαλίζετε κάθε χρονική στιγμή , αφού η πιθανότητα να συμβεί “σφάλμα” είναι απρόβλεπτη....
1.ΟΡΙΣΜΟΙ
Σύστημα Γείωσης: Είναι το σύστημα της ηλεκτρικής εγκατάστασης που χρησιμεύει γιά να διοχετεύει και να διασκορπίζει στό έδαφος το ηλεκτρικό ρεύμα.
Ηλεκτρόδιο Γείωσης: Είναι το στοιχείο ή το σύνολο των στοιχείων του συστήματος γείωσης που εξασφαλίζουν την απ' ευθείας ηλεκτρική σύνδεση με τη Γή και διαχέουν το ηλεκτρικό ρεύμα στή Γή.
Περιμετρικό καλώδιο γείωσης: Είναι το ηλεκτρόδιο γείωσης που σχηματίζει ένα κλειστό βρόχο γύρο από την κατασκευή εγκατεστημένο μέσα στό έδαφος ή στην επιφάνεια του εδάφους.
Ηλεκτρόδιο Θεμελιακής γείωσης:Είναι το ηλεκτρόδιο γείωσης που είναι εγκλωβισμένο στό σκυρόδερμα θεμελίωσης της κατασκευής.


2.ΤΥΠΟΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΕΙΩΣΗΣ
Σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΛΟΤ 1197 υπάρχουν οι παρακάτω συνήθεις τρόποι συστημάτων γείωσης, ο τύπου Α, τύπου Β και θεμελιακή γείωση
      2.1 Σύστημα γείωσης τύπου Α: Τό σύστημα αυτό αποτελείτε από ακτινικά ή κατακόρυφα ηλεκτρόδια γείωσης. Γιά την αντικεραυνική προστασία , κάθε αγωγός καθόδου πρέπει να συνδέεται σε ένα τουλάχιστον ακτινικό ή κατακόρυφο σύστημα γείωσης ενώ γιά τις άλλες εφαρμογές μπορεί να συνδέεται σε περισσότερα του ενός συστήματος προκειμένου να ικανοποιεί της απαιτήσεις της εφαρμογής.
      Κατά βάση τα ακτινικά συστήματα είναι δύο.
      Α) Με ακτίνες σε ακτινική μορφή
                      Β) Με γειωτές τύπου Ε ή πλάκες

Α) Τό ακτινικό σύστημα με ταινίες αποτελείτε από τουλάχιστον τρείς ταινίες, (που έχουν υποστεί με επιτυχία τις προβλεπόμενες από το πρότυπο ΕΝ 50164-2 εργαστηριακές δοκιμές) μήκους εννέα (9) μέτρων τοποθετούνται ακτινικά οριζόντια στό έδαφος σε όρυγμα βάθους 50 έως 70 εκατοστά, σχηματίζοντας μεταξύ τους γωνία 45ο. Γιά μεγαλύτερη απόδοση του συστήματος η τοποθέτηση των ταινιών πραγματοποιείτε μέ κάθετη την μεγαλύτερη πλευρά και αυτό επιτυγχάνετε με ειδικά στηρίγματα. Η τιμή της αντίστασης της γείωσης μειώνετε όσο μεγαλώνει το πλήθος και το μήκος των ταινιών.



Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αγωγός κυκλικής διατομής αλλά συνήθως λόγω της μικρής επιφάνειας επαφής του πρός το έδαφος, η μετρούμενη τιμή αντίστασης γείωσης κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη παραλληλόγραμμη ταινία .
Τέλος δεν συνίσταται χρήση συρματόσχοινου γιατί διαβρώνετε εύκολα και δεν το συνιστούν τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Πρότυπα.
Το ακτινικό σύστημα κατασκευάζεται από παραλληλόγραμμη κατ' διαστάσεων κατ' ελάχιστον 500mmX500mmX 2m από καθαρό ηλεκτρολυτικό χαλκό ή χάλυβα επιψευδαργυρωμένο διαστάσεων 500mmx500mm X 3m. Τοποθετείται κατακόρυφα εντός τού εδάφους με ειδικά στηρίγματα τουλάχιστον 50 εκ. Από την επιφάνεια του εδάφους.
Β) Ο γειωτής τύπου “Ε” είναι ένα τυποποιημένο προϊόν της εταιρείας ΕΛΕΜΚΟ και αποτελείται από πλάκες ηλεκτρολυτικού χαλκού ή χάλυβα θερμά επιψευδαργυρωμένου οι οποίες συνιστούν δύο στοιχεία . Το πρώτο στοιχείο παίρνει την μορφή “Π” και το δεύτερο την μορφή “Γ”. Τα δύο στοιχεία συναρμολογούνται με μεταλλικές γωνίες του ιδίου υλικού με τις πλάκες και κοχλίες και περικόχλια ανοξείδωτα υψηλής ποιότητος. Ο Γειωτής “Ε” τοποθετείτε σε όρυγμα διαστάσεων 1,7Χ0,7 μέτρα και βάθους τουλάχιστον 0,5 μ. από την επιφάνεια του εδάφους. Ο γειωτής “Ε” έχει υποστεί με επιτυχία όλες τις προβλεπόμενες εργαστηριακές δοκιμές κλάσεις “Η” (δηλ. Βαρέας κλάσης) 100KA 10/350μS.
Μακροχρόνιες μετρήσεις και δοκιμές απέδειξαν ότι η τιμή της αντίστασης γείωσης που επιτυγχάνετε με τη γείωση τύπου “Ε” , αντιστοιχεί με εκείνη πέντε (5) πλακών ιδίων διαστάσεων σε απόσταση 3 μέτρα η μία από την άλλη ή (6) ράβδων μήκους 1,3 μέτρων σε απόσταση 4 μέτρα η μία από την άλλη. Γενικά η τιμή της αντίστασης της γείωσης μειώνετε:
Όσο αυξάνετε το πλήθος των πλακών εφόσον τοποθετούνται σε ικανή απόσταση μεταξύ τους (>2 μ.) . Μεγαλώνουν οι διαστάσεις της πλάκας όσο βαθύτερα τοποθετείτε στό έδαφος

    1.   Γείωσης τύπου “Β”    
            Αυτός ο τύπος περιλαμβάνειμ κυκλικούς βρόγχους, δακτυλίους, όπως την      περιφερειακή και την θεμελιακή γείωση και συνιστάτε γιά σκληρά και βραχώδη    εδάφη. Κατασκευάζεται από ταινίες και αγωγούς.
                     
Η περιφερειακή γείωση κατασκευάζεται από γειωτή ταινίας και σπανιότερα αγωγούς κυκλικής διατομής ο οποίος τοποθετείτε σε όρυγμα βάθους 5ρ0 έως 70 εκατοστά και σε ένα (1) μέτρο από το κτήριο περίπου . Και εδώ η καλύτερη απόδοση η ταινία τοποθετείτε με την μεγαλύτερη πλευρά κάθετα και αυτό επιτυγχάνετε με ειδικά στηρίγματα. Η τιμή αντίστασης της γείωσης μειώνετε όσο μεγαλώνει η μέση τιμή του δακτυλίου.
Πολύ κοντά στό τύπο αυτό της γείωσης είναι ο παρακάτω αλλά έχει άλλα χαρίσματα.
              2.3 Θεμελιακή Γείωση

Η θεμελιακή γείωση κατασκευάζεται από γειωτή ταινίας και σπανιότερα από αγωγό κυκλικής διατομής, που τοποθετείται εντός των συνδετικών δοκαριών και πεδίλων ή στά περιμετρικά τοιχεία των θεμελίων του κτηρίου, σε μορφή κλειστού δακτυλίου και στηρίζεται - συνδέεται ηλεκτρικά αγώγιμα στόν οπλισμό με συνδέσμους που πρέπει να ικανοποιούν απαιτήσεις Ευρωπαϊκών και Διεθνών Προτύπων.
Στά κτήρια μεγάλης περιμέτρου συνίσταται η τοποθέτηση εγκάρσιων ή διαμηκών τμημάτων ταινίας (πάντα εντός σκυροδέρματος θεμελίων), έτσι ώστε κανένα σημείο του υπογείου νε μην απέχει 10 μέτρα από το γειωτή.
Η θεμελιακή γείωση έναντι των συμβατικών τύπων γείωσης παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα:
Α) Χαμηλή τιμή αντίσταση γείωσης
Β) Αντοχή στο χρόνο – Μηχανική προστασία
Γ) Αναμονές γείωσης σε οποιοδήποτε σημείο του εσωτερικού κτηρίου
Δ) Η εγκατάσταση θεμελιακής γείωσης γίνεται σε είδη υπάρχουσα εκσκαφή με αποτέλεσμα την εύκολη τοποθέτηση.
Γιά τους παραπάνω λόγους η εγκατάσταση θεμελιακής γείωσης επιβάλετε από τους κανονισμούς γιά τα νέα κτήρια
    3. Συνδιασμός ΓειώσεωνΓιά ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδιασμός των διατάξεων “Α” και “Β” . Στην περίπτωση αυτή λαμβάνονται υπ' όψιν το συνολικό μήκος των ηλεκτροδίων Ι1 και το διπλάσιο μήκος κατακόρυφων ηλεκτροδίων.
4.1 Ράβδοι γείωσης:
Οι ράβδοι κυκλικής διατομής ή διατομής σταυρού σε διάφορα μήκη , καρφώνονται κατακόρυφα ή υπό γωνία 45ο στό έδαφος. Κατασκευάζονται από χάλυβα και η προστασία τους από διάβρωση είναι με θερμή επιψευδαργύρωση ή με ηλεκτρολιτική επιχάλκωση  γιά τους ράβδους κυκλικής διατομής. Υπάρχουν τύποι ράβδων γείωσης κυκλικής διατομής που φέρουν σπείρωμα στό άνω και κάτω άκρο γιά να μπορούν να επιμηκινθούν στό διπλάσιο ή τριπλάσιο.
4.2 Ραβδοειδής γειωτής διατομής σταυρού
Κατασκευάζεται από χάλυβα θερμά επιψευδαργυρωμένου, με πάχος επιψευδαργύρωσης τουλάχιστον 50μm. Οι εξωτερικές διαστάσεις της ράβδου είναι 5Χ5 εκ. Και μήκους 1,5 μ. 2μ. 2,5μ. Το πάχος του ελάσματος που δημιουργεί την σταυροειδή διατομή είναι 3 χιλ.
Η ράβδος στό άνω μέρος έχει έλασμα διάτρητο γιά την προσαρμογή κατάλληλου συνδέσμου συσφιξης αγωγού γείωσης.
4.3  Τρίγωνο Γείωσης.




Η τιμή της αντίστασης ενός τριγώνου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό η σύσταση του εδάφους (ειδική αντίσταση ) και το μήκος του ηλεκτροδίου.

Δύο ακόμα παράμετροι οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν γιά την αποτελεσματικότητα ενός τριγώνου είναι η απόσταση που υπάρχει μεταξύ των ηλεκτροδίων και η θέση του αγωγού σύνδεσης των ηλεκτροδίων (εάν βρίσκετε στην επιφάνεια του εδάφους ή είναι θαμμένο στό έδαφος).
Στή συνέχει παρουσιάζεται το αποτέλεσμα μιάς έρευνας που πραγματοποιήσαμε με τρείς ράβδους μήκους 1,5μ. Και διαμέτρου 14 χιλ. Σε τρείς διαφορετικές αποστάσεις και με τον αγωγό επί της επιφανείας ή θαμμένο στό έδαφος .




                  
Όπως φαίνεται στόν παρακάτω πίνακα η κατάσταση βελτιώνετε κατά 45% εάν η πλευρά του τριγώνου αυξηθεί στά 3μ. Και ο αγωγός είναι θαμένος στά 30 εκατοστά περίπου

                                    
5 Βελτιωτικά Υλικά Γειώσεων
Ό λόγος χρήσης βελτιωτικών επιβάλετε όταν
α) Υπάρχει μεγάλη αντίσταση εδάφους
β) Περιορισμένος χώρος εγκατάστασης
γ)Ιδιαίτερα διαβρωτικό έδαφος
δ)Ασταθείς καιρικές συνθήκες και αυξομείωση της ειδικής αντίστασης του εδάφους κατά την διάρκεια του έτους.
ε)μείωση κόστους
στ)Συνδιασμός όλων των ανωτέρω.
Εμπειρικά χρησιμοποιούνται δάφορα υλικά που ενώ βελτιώνουν την τιμή της αντίστασης της γείωσης πρόσκαιρα , με την πάροδο του χρόνου προκαλούν αντίθετα αποτελέσματα.
Η χρήση NaCI (χοντρό αλάτι) πρός συγκράτηση υγρασίας , διαβρώνει τα ηλεκτρόδια μεγαλώνοντας την αντίσταση διάχυσης του ρεύματος σφάλματος πρός τη Γή. Το βρόχινο νερό θα παρασύρει το αλάτι με αποτέλεσμα μετά από λίγο καιρό να μην υπάρχει.Γιά τον ίδιο λόγο δεν προτείνετε η λύση Γαιάνθρακα. Η χρήση ρινισμάτων σιδήρου λόγω οξέιδωσης προκαλεί αρνητικά αποτελέσματα.