49 Ο φούρνος μικροκυμάτων 49 Ο φούρνος μικροκυμάτων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

49 Ο φούρνος μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια οικιακή συσκευή αρκετά διαδεδομένη που χρησιμοποιείται κυρίως για το ζέσταμα (αναθέρμανση) των φαγητών. Είναι όμως ασφαλής; Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και ποιά τα μειονεκτήματα του;


Τυχαία ανακάλυψη
Ανακαλύφθηκε τυχαία την δεκαετία του ΄50 από έναν Αμερικανό μηχανικό ο οποίος κατά τη διάρκεια πειραμάτων σε μια συσκευή παραγωγής μικροκυμάτων («μάγνητρο») που χρησιμοποιούνταν ως τότε στα ραντάρ των πλοίων και αεροπλάνων, παρατήρησε τυχαία ότι η σοκολάτα που είχε στην τσέπη του έλιωσε μόλις έθεσε σε λειτουργία το μάγνητρο που κατασκεύαζε. Συμπέρανε πως η θερμότητα που παρήγαγε αυτή η συσκευή, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το μαγείρεμα και το ζέσταμα των φαγητών.
Ο φούρνος μικροκυμάτων ξεκίνησε να κατασκευάζεται ευρέως στις Η.Π.Α την δεκαετία του ’70 και σήμεραχρησιμοποιείται για :
  1. Το ζέσταμα ήδη μαγειρεμένων φαγητών και υγρών.
  2. Το γρήγορο ξεπάγωμα κατεψυγμένων τροφών.
  3. Το μαγείρεμα.
Τι είναι όμως τα μικροκύματα;
Πρόκειται για ηλεκτρομαγνητικά κύματα (ραδιοκύματα) παρόμοια με αυτά που εκπέμπει η τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Τα μικροκύματα των φούρνων αυτών, λειτουργούν με υψηλής συχνότητας ραδιοκύματα που φτάνουν μέχρι 2,450 MHertz. Τα μικροκύματα αυτά έχουν τις εξής ιδιότητες:
  1. απορροφώνται από το νερό, τα λίπη και τα σάκχαρα των τροφίμων και άρα μπορούν να τα θερμάνουν.
  2. δεν απορροφώνται από τα περισσότερα πλαστικά, κεραμικά και γυάλινα υλικά, τα οποία διαπερνούν χωρίς να τα θερμάνουν.
  3. αντανακλώνται από κάποια μέταλλα.
4
Αρχή λειτουργίας του φούρνου μικροκυμάτων :
Σε γενικές γραμμές, ο φούρνος μικροκυμάτων ζεσταίνει το φαγητό, όπως περίπου ζεσταίνει και "καίει" το πρόσωπό μας ο ήλιος. 

Βέβαια μιλάμε για διαφορετική ακτινοβολία (του ήλιου πιο αδύναμη, του φούρνου μικροκυμάτων πολύ πιο δυνατή). 

Οταν λοιπόν βάζουμε το φαγητό εκεί μέσα, συμβαίνουν τα εξής:

- Ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα, το magnetron, παράγει μικροκύματα, 

- τα μικροκύματα, για να μην μπαίνουμε σε κουραστικές λεπτομέριες, είναι μία "δυνατή ακτινοβολία", 

- ένα μεγάλο ποσοστό του φαγητού μας περιέχει μόρια νερού, 

- τα μικροκύματα αυτά εισχωρούν σε όλο το φαγητό μας και απλά πάλλουν τα μόρια νερού(έχουν αυτή την ιδιότητα) που αυτό περιέχει, 

- έτσι, επειδή τα πάλλουν, παράγεται θερμότητα και ζεσταίνεται έτσι το φαγητό μας! 



φούρνος
Μικροκύματα και ακτινοβολία

Τα μικροκύματα είναι επικίνδυνα αν έρθουν σε επαφή με τον άνθρωπο(καταστρέφουν κύτταρα). 

Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν είναι επικίνδυνα για το φαγητό μας! (Δηλαδή να το αλλοιώσουν ή να μείνει "ακτινοβολία" στο φαγητό μας ή κάτι τέτοιο, μη φοβάστε!) 

μικροκυμάτων


Για να μην διαρεύσουν τα μικροκύματα από τον φούρνο, περικλείεται το μέρος όπου κυκλοφορούν αυτά και βρίσκεται και το φαγητό, από ένα ισχυρό μεταλλικό κουτί. 

Αυτό προστατεύει πολύ καλά και απλά δημιουργεί ανακλάσεις των μικροκυμάτων, χωρίς αυτά να εισχωρούν μέσα του και να βγαίνουν απ’ έξω. 

Από τη στιγμή που θα κλείσουμε τον φούρνο, τελειώνουν όλα, είναι μετά 100% ασφαλές να τον ανοίξουμε. Δεν μένει δηλαδή ακτινοβολία που μπορεί να εκτεθούμε, ή κάτι τέτοιο. 

Απλά όλη η δουλειά γίνεται όσο λειτουργεί, και είναι πολύ επικίνδυνο να τον ανοίξουμε γιατί θα ακτινοβολιστούμε από τα μικροκύματα και θα πάθουμε ζημιά στον οργανισμό μας!


2 
Πλεονεκτήματα του φούρνου μικροκυμάτων
Ο φούρνος μικροκυμάτων πλεονεκτεί έναντι του συμβατικού φούρνου γιατί :
  • ζεσταίνει αποκλειστικά το φαγητό και όχι το εσωτερικό της συσκευής, εξοικονομώντας χρόνο και ενέργεια.
  • Επιπλέον τα θρεπτικά στοιχεία της τροφής δεν αλλοιώνονται γιατί ο χρόνος του μαγειρέματος τους είναι σύντομος.
3 
Μειονεκτήματα του φούρνου μικροκυμάτων
  • Η κατανομή της θερμότητας στο φούρνο μικροκυμάτων δεν είναι ομοιόμορφη. Τα μικρά τεμάχια μαγειρεύονται γρηγορότερα, περισσότερα τεμάχια χρειάζονται περισσότερο χρόνο, ενώ το φαγητό που βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του πιάτου δέχεται περισσότερη θερμότητα από το εσωτερικό του.
  •  Καλύπτοντας το φαγητό που ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων με αντικολλητικό χαρτί ή πλαστικό κάλυμμα, εγκλωβίζουμε περισσότερη θερμότητα κοντά στην τροφή. Φροντίζουμε όμως να υπάρχει κενό μεταξύ καλύμματος και τροφής ώστε να διαφεύγει ο ατμός γιατί στην αντίθετη περίπτωσηυπάρχει κίνδυνος έκρηξης. Για τον λόγο αυτό δε βάζουμε φρούτα ή λαχανικά με φλούδα χωρίς πρώτα να τα τρυπήσουμε, καθώς και αυγά με το τσόφλι.
  • Ο φούρνος δεν πρέπει να λειτουργεί άδειος γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο μάγνητρο και άρα διαφυγή μικροκυμάτων.
  • Το μάγνητρο έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 2 χρόνια και χρειάζεται τακτικό καθάρισμα από τα σταγονίδια της τροφής που κολλούν επάνω του.Αν το υλικό κατασκευής του φούρνου (και κυρίως της πόρτας του φούρνου) δεν είναι κατάλληλο, τότε η ακτινοβολία διαχέεται στο περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να καθόμαστε τουλάχιστον ½ μέτρο μακριά από τον φούρνο όταν αυτός λειτουργεί.
  • Υπάρχει κίνδυνος σοβαρού εγκαύματος. Ένα τρόφιμο που εξωτερικά φαίνεται κρύο, στο εσωτερικό ίσως είναι καυτό κι αυτό γιατί τα μικροκύματα ζεσταίνουν την τροφή από μέσα προς τα έξω. Επίσης, όταν αφαιρούμε το πλαστικό κάλυμμα πρέπει να μην έχουμε κοντά το πρόσωπό μας, αφού ζεστός ατμός θα ελευθερωθεί με κίνδυνο να προκαλέσει εγκαύματα.
  • Τα σκεύη που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων. Τέτοια είναι : τα γυάλινα υλικά, το χαρτί, η πορσελάνη, τα κεραμικά και ορισμένα πλαστικά υλικάενώ ακατάλληλα είναι τα μεταλλικά υλικά, τα πιάτα που έχουν επίχρυση μπορντούρα και το αλουμινόχαρτο, γιατί ανακλούν τα μικροκύματα και υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.

H λειτουργία του τραγανού ψησίματος (crisp) των φούρνων μικροκυμάτων  σας επιτρέπει να ετοιμάσετε στην εντέλεια ψητό – τραγανό, μαγειρεμένο φαγητό σε μόλις μερικά λεπτά χρησιμοποιώντας πατενταρισμένη τεχνολογία. Εκτός από το να δίνει στις παραδοσιακές συνταγές μία τραγανιστή (crispy) αίσθηση, ψήνει και τηγανίζει χωρίς λάδι, ενώ μπορεί να ετοιμάσει από κείκ μέχρι και σουφλέ – όλα αυτά με την ποιότητα των αποτελεσμάτων που θα περιμένατε από έναν κανονικό φούρνο, αλλά μόνο στο μισό χρόνο παρασκευής που απαιτείται.

Το ειδικό Crisp πιάτο, το αποδοτικό 3D σύστημα διανομής μικροκυμάτων καθώς και το ταχύ ηλεκτρονικό γκρίλ λειτουργούν ταυτόχρονα, προσεγγίζοντας τις υψηλές θερμοκρασίες απαραίτητες για να ψήσετε και να τηγανίσετε.

Ενώ το φαγητό μαγειρεύεται μέσω μικροκυμάτων, το γκρίλ σε συνδιασμό με το ειδικό Crisp πιάτο ροδίζουν και ψήνουν τέλεια το πάνω και το κάτω μέρος του εδέσματος σας, καθώς ένας έξυπνος μηχανισμός ελέγχου φροντίζει για το συγχρονισμό των παραπάνω λειτουργίων. 

Η λειτουργία ατμού 6ης αίσθησης για μία υγιεινή διατροφή


Η λειτουργία ατμού 6ης αίσθησης αξασφαλίζει ένα άψογο μαγείρεμα λαχανικών και ψαριών στον ατμό, μέσω ενός αισθητήρα υγρασίας, ο οποίος υπολογίζει τις συνθήκες μέσα στο φούρνο και ρυθμίζει ανάλογα την ισχύ και τη θερμοκρασία.

Απλά τοποθετήστε το έδεσμα προς παρασκευή στο κομψό, υψηλής ποιότητας σκεύος ατμού, που περιλαμβάνει ο φούρνος, επιλέξτε το χρόνο μαγειρέματος και η μοναδική λειτουργία 6ης αίσθησης θα αναλάβει τα υπόλοιπα.

Το νερό θα φθάσει στο σημείο βρασμού και κατόπιν ο φούρνος θα μειώσει την ισχύ για να σιγοβράσει το φαγητό, δημιουργώντας μία υγιεινή, ήπια επεξεργασία στον ατμό.