45.το ηλεκτρικό σίδερο 45.το ηλεκτρικό σίδερο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

45.το ηλεκτρικό σίδερο

Το σίδερο είναι μια οικιακή συσκευή που χρησιμοποιείται για να ισιώνει υφάσματα και ιδιαίτερα ρούχα. Για αυτή την διαδικασία του σιδερώματος χρησιμοποιείται θερμότητα, πίεση και ατμός. Το ηλεκτρικό σίδερο μετατρέπει ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα και τη μεταφέρει σε μια μεταλλική πλάκα. Ένας θερμοστάτης περιορίζει την θερμοκρασία σε 220 °C. Ένα μικρό δοχείο περιέχει το απαραίτητο νερό (συνήθως αποσταγμένο) που μετατρέπεται σε ατμό και βοηθάει στο σιδέρωμα, μαλακώνοντας τις ίνες των ρούχων.

Ιστορία


Το σίδερο χρησιμοποιείται στα ρούχα από τον 15ο αιώνα. Τότε, για να σιδερώσουν, απλά ζέσταιναν μεταλλικές πλάκες στην εστία του σπιτιού. Αργότερα το σίδερο έγινε κανονική μεταλλική συσκευή, περίπου στο σχήμα που το γνωρίζουμε σήμερα, με κάρβουνα που τοποθετούνταν στο εσωτερικό του, πάνω από την πλάκα. Τα σύγχρονα σίδερα λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα.



Περιγραφή

Η χειρολαβή είναι από βακελίτη και έχει σχήμα που να εξυπηρετεί τον εύκολο χειρισμό του σίδερου. Μεταξύ της και του καλύμματος διατηρείται μια απόσταση για να περιορίζεται στο ελάχιστο η μετάδοση θερμότητας από το κάλυμμα στη χειρολαβή

Το κάλυμμα
Κάτω από τη χειρολαβή είναι το κάλυμμα που καλύπτει όλα τα εσωτερικά μέρη του ηλεκτρικού σίδερου. Είναι από σίδηρο επινικελωμένο


Η πλάκα σιδερώματος και το θερμικό στοιχείο
Η πλάκα σιδερώματος αποτελείται από την ίδια την πλάκα και το θερμικό στοιχείο που φέρει την αντίσταση ισχύος 700W – 1000W. Η πλάκα είναι από σίδερο επινικελωμένο ή από αλουμίνιο. Η κάτω επιφάνειά της είναι τελείως λεία. Από πάνω φέρει το θερμικό στοιχείο.
Ο θερμοστάτης
είναι το εξάρτημα που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του ηλεκτρικού σίδερου κατά την επιθυμία του χειριστή. Φέρει ένα διμεταλλικό έλασμα, στερεωμένο στη μια του άκρη στην πλάκα σιδερώματος.
Ο στύλος ρύθμισης του θερμοστάτη προεξέχει από το κάλυμμα και φέρει του κουμπί θερμοκρασιών.


Το σίδερο ατμού
φέρει στο εσωτερικό του δοχείο που περιέχει νερό. Το νερό έχει σκοπό την παραγωγή ατμού που χρησιμεύει για την ύγρανση ορισμένων υφασμάτων κατά το σιδέρωμα. Η πλάκα σιδερώματος του σίδερου ατμού φέρει στο κάτω μέρος τρύπες απ΄ όπου βγαίνει ατμός.
Μια κατακόρυφη βελόνη ελέγχει την τρυπα εξαγωγής του δοχείου. Το επάνω άκρο της βελόνης συνδέεται με ένα κουμπί στη χειρολαβή και έτσι η βελόνη μπορεί να κινηθεί πάνω ή κάτω. Όταν γίνεται στεγνό σιδέρωμα, δεν πατάμε το κουμπί και η βελόνη διατηρείται πιεσμένη προς τα κάτω, η τρυπίτσα εξαγωγής είναι κλειστή και έτσι το νερό δε διαφεύγει από το δοχείο. Όταν θα γίνει υγρό σιδέρωμα, πατάμε το κουμπί και η βελόνη τραβιέται προς τα επάνω, η τρυπίτσα ελευθερώνεται και έτσι σταγόνες νερού στα΄ζουν επάνω στην πλάκα σιδερώματος. Επειδή η πλάκα είναι ζεστή, οι σταγόνες μετατρέπονται αμέσως σε ατμό και βγαίνουν από τις σχισμές στο κάτω μέρος της πλάκας.



Ένα ατμοσίδερο είναι ένα ηλεκτρικό σίδερο που λειτουργεί με ατμό. Σιδερώνει απλά και γρήγορα. Ο ατμός είναι σημαντικός για την εξάλειψη των πτυχών και του τσαλακώματος ενός ρούχου. Το σιδέρωμα επιτυγχάνεται μέσω του ατμού, της θερμότητας και της υγρασίας


Έτσι λειτουργεί
Τα ατμοσίδερα αποτελούνται από μια λαβή και μια θερμαινόμενη πλάκα. Κάτω από την πλάκα είναι τοποθετημένη η πλάκα του σίδερου. Επάνω της η συσκευή γλιστράει στο ύφασμα. Τα θερμαντικά στοιχεία του σίδερου θερμαίνονται ηλεκτρικά. Η επιθυμητή θερμοκρασία επιλέγεται μέσω ενός διακόπτη. Ορισμένα σίδερα θερμαίνονται και χημικά. Τα ατμοσίδερα διαθέτουν μια δεξαμενή νερού.

Ο ατμός εξέρχεται από την πλάκα της συσκευής. Οι ίνες των υφασμάτων μαλακώνουν με τη διείσδυση της υγρασίας και της θερμότητας. Ασκώντας μια ελαφρά πίεση στο σίδερο, το ύφασμα αποκτά την επιθυμητή θέση ενώ το νερό μετατρέπεται σε ατμό. Το ύφασμα έχει ισιώσει. Σε ένα ατμοσίδερο, η θερμότητα και ο ατμός παράγεται μέσα στο ίδιο το σίδερο.


Ρυθμιζόμενος θερμοστάτη
Το κουμπί ρύθμισης στο ατμοσίδερο καθορίζει σε ποια τελική θερμοκρασία θα θερμανθεί το σίδερο. Κάθε ύφασμα έχει μια μέγιστη θερμοκρασία, με την οποία επιτρέπεται να σιδερώνεται ένα ρούχο. Ο θερμοστάτης διασφαλίζει, ώστε το σίδερο να μη θερμανθεί περισσότερο από όσο χρειάζεται για να μην καεί το ύφασμα.


Χρόνος προθέρμανσης

Η ισχύς ενός ατμοσίδερου αναγράφεται σε Watt. Όσο υψηλότερη είναι η ισχύς, τόσο πιο γρήγορα το σίδερο θα είναι έτοιμο προς χρήση. Ο χρόνος προθέρμανσης εξαρτάται και από την επιλογή της ρύθμισης θερμοκρασίας του σίδερου.


Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ατμός και η σωστή θερμοκρασία δεν επαρκούν για να ισιώσουν τα ρούχα. Για αυτό το λόγο, συχνά τα ατμοσίδερα διαθέτουν μια λειτουργία ψεκασμού για πρόσθετη υγρασία.


Απόδοση ατμού




Η απόδοση ατμού είναι ένα μέτρο για τον όγκο του ατμού που παράγει ένα ατμοσίδερο. Στα χαρακτηριστικά θα βρείτε τα σχετικές τιμές ως γραμμάριο ανά λεπτό. Η απόδοση ατμού συχνά μπορεί να ρυθμιστεί με το χέρι. Μια υψηλότερη τιμή γραμμαρίων ανά λεπτό σημαίνει περισσότερο ατμό.


Νερό
Η χωρητικότητα ενός ατμοσίδερου κυμαίνεται μεταξύ 200 και 400 ml νερού. Για το ατμοσίδερο μπορείτε να χρησιμοποιείτε κανονικό νερό βρύσης. Όσο μεγαλύτερη η δεξαμενή νερού, τόσο λιγότερες φορές πρέπει να το ξαναγεμίσετε. Όμως, με την ποσότητα του περιεχόμενου νερού αυξάνεται και το βάρος της συσκευής.






Αξίζει να γνωρίζετε
Εάν το νερό στο ατμοσίδερο περιέχει πολλά άλατα, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στη συσκευή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λειτουργία των θερμαντικών στοιχείων περιορίζεται σημαντικά. Επιπλέον, τα άλατα μπορούν να αφήσουν λευκά κυκλικά σημάδια στα ρούχα. Με μια ράβδο προστασίας από τα άλατα, ένα ατμοσίδερο αφαιρεί τα άλατα από το νερό της βρύσης.


Κατασκευαστές



AEG, AFK, Beem Bestron, Bomann, Bosch, Braun, Breville, Carrera, Clatronic, DeLonghi, Domena, Elta, Hanseatic, Heru, Kärcher, Laurastar, Mia, Morphy Richards, Moulinex, PALSON, Philips, Polti, Privileg, Rotel, Rowenta, Russell Hobbs, Severin, Siemens, Solac, Teeam Kalorik, Tefal, Top Edition, Trisa, Tristar, Zanussi