43.η εξέλιξη του ηλεκτρικού ψυγείου 43.η εξέλιξη του ηλεκτρικού ψυγείου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

43.η εξέλιξη του ηλεκτρικού ψυγείου



Έχουμε αναφερθεί παλαότερα στην ιστορία του ψυγείου και πως αυτή η οικιακή συσκευή - με επαναστατικό θα λέγαμε τρόπο - άλλαξε τα δεδομένα όσον αφορά στη διατροφή, στην υγεία και στην οικονομία. Αναρωτηθήκατε ποτέ αν θα μπορούσατε να ζήσετε χωρίς ψυγείο;
Το ψυγείο είναι μια συσκευή,
που λειτουργεί ως μέσο αποθήκευσης με αντλία θερμότητας. Χρησιμοποιείται για αποθήκευση προϊόντων, κατά κύριο λόγο τροφίμων. Πολλά τρόφιμα διατηρούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα σε ψυχρό και σκοτεινό περιβάλλον παρά έξω από αυτό. Ένα τυπικό προορίζεται για οικιακό ψυγείο περιλαμβάνει δύο κύριους μη συγκοινωνούντες χώρους, τη συντήρηση και την κατάψυξη. Η συντήρηση έχει χαμηλή θερμοκρασία, αλλά δεν είναι αρκετή για να παγώσει το νερό• προϊόντα που θα καταναλωθούν εντός μιας βδομάδας ή ενός μήνα. Η κατάψυξη έχει κατά κανόνα χαμηλότερη θερμοκρασία, ώστε να μετατραπεί το νερό σε πάγο, ενώ προορίζεται για αποθήκευση προϊόντων για μήνες. 


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ


Πριν την εφεύρεση των ψυγείων ήταν γνωστό ότι τα τρόφιμα διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όταν βρίσκονται σε ψυχρό περιβάλλον. Προσπάθειες για την κατασκευή ενός ψυγείου έγιναν κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Το ηλεκτρικό ψυγείο εφευρέθηκε το 1914 από τον Nathaniel B. Wales στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν προσπαθώντας να φτιάξει ένα απλό ηλεκτρικό ψυγείο για οικιακή χρήση.[ Τα πρώτα ψυγεία λειτουργούσαν με πάγο ενώ η ψυκτική τους ικανότητα διαρκούσε μέχρι να λιώσει ο πάγος, συνήθως μία μέρα. Μετά την κατασκευή της αντλίας θερμότητας, η οποία λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, εμφανίστηκαν στην αγορά τα ηλεκτρικά ψυγεία. Με τον καιρό τα ηλεκτρικά ψυγεία εξελίχθηκαν, έτσι στην αγορά κυκλοφορούν ψυγεία με κατάψυξη και κάποια άλλα έχουν και περιφερειακούς μηχανισμούς. Τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία λειτουργούσαν με φρέον, το οποίο αποδείχθηκε ότι προκαλεί την τρύπα του όζοντος, οπότε απαγορεύθηκε η χρήση .


Αρχή λειτουργίας
Το ψυγείο αντλεί τη θερμότητα από το εσωτερικό του και την εναποθέτει στο εξωτερικό περιβάλλον ως μια αντλία θερμότητας. Αυτό επιτυγχάνεται με την κυκλοφορία ενός ρευστού εντός και εκτός του ψυγείου. Το ρευστό είναι υγρό, εισάγεται στο ψυγείο υπό πολύ χαμηλή πίεση. Η χαμηλή πίεση μετατρέπει το υγρό σε αέριο, επιπλέον μειώνει τη θερμοκρασία του αερίου (σύμφωνα με την καταστατική εξίσωση των αερίων) , ώστε να γίνει πιο κρύο από τη θερμοκρασία των προϊόντων που υπάρχουν μέσα στο ψυγείο. Το αέριο κυκλοφορεί μέσα στο ψυγείο. Επειδή είναι ψυχρότερο η θερμότητα ρέει αυθόρμητα στο αέριο, μειώνοντας τη θερμική ενέργεια των προϊόντων. Αργότερα το αέριο εξέρχεται από το ψυγείο υπό υψηλότερη πίεση, στην ίδια πίεση που βρισκόταν αρχικά, και διοχετεύεται στη σχάρα που βρίσκεται πίσω από το ψυγείο. Το αέριο ξαναγίνεται υγρό, αλλά αυτό το υγρό περιέχει τη θερμική ενέργεια που απορρόφησε, άρα έχει υψηλότερη θερμοκρασία από το περιβάλλον. Η θερμότητα ρέει αυθόρμητα από το υγρό διαμέσου της σχάρας στο περιβάλλον, ώστε η θερμική ενέργεια του αερίου να μειωθεί όπως και η θερμοκρασία του. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε ένας κύκλος κυκλοφορίας του υγρού. Αυτός ο κύκλος είναι συνεχής, δηλαδή ένα μέρος του ρευστού είναι μέσα στο ψυγείο, ένα άλλο μέρος στη σχάρα, ένα άλλο μέρος εξέρχεται και ένα άλλο εισέρχεται ταυτόχρονα. Το τελικό αποτέλεσμα αυτού του κύκλου είναι η μεταφορά της θερμοκρασίας από το εσωτερικό του ψυγείου στο εξωτερικό περιβάλλον


Τμήματα του ψυγείου
Ορισμένα μέρη από τα οποία το ψυγείο αποτελείται είναι τα εξής:
  1. Κοιλότητα κινητού καταψύκτη.
  2. Αγωγός - Συμπυκνωτής.
  3. Στενή βαλβίδα στον Αγωγό.
  4. Μεταλλικό Πλέγμα διασποράς θερμότητας.
  5. Τμήμα κατάψυξης: Το μοτέρ, μεταφέρει το ψυκτικό υγρό, μέσα από έναν αγωγό, στο τμήμα κατάψυξης. Όταν φτάσει σε αυτόν τον χώρο, πιέζεται για να περάσει μέσα από μία στενή δίοδο-βαλβίδα. Τότε, το ψυκτικό υγρό, μετατρέπεται σε ατμό ο οποίος διατρέχει τον κενό χώρο στον καταψύκτη.

  6. Μονωτικό Πλαίσιο: Κάθε ψυγείο, έχει και ένα ειδικό πλαίσιο, το οποίο, εμποδίζει τη θερμότητα του αέρα να μπει μέσα στα τρόφιμα και να τα προσβάλει. Το εξωτερικό του ψυγείου,, είναι κατασκευασμένο από λεπτά, μεταλλικά φύλλα, ενώ το πιο μέσα μέρος, αποτελείται από σκληρό πλαστικό. Ανάμεσα στα δύο αυτά μέρη, υπάρχει ένα παχύ στρώμα μονωτικού, το οποίο λειτουργεί ως φράγμα, στην έξω θερμότητα.

Τα στοιχεία σχετικά με τη μέση ετήσια εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου των ψυγείων μας γεννάνε σκέψεις για βαθμιαία απεξάρτηση μας από αυτά. Σημειωτέον ότι ένα ψυγείο σύγχρονης τεχνολογίας καταναλώνει σε ετήσια βάση ρεύμα, που αντιστοιχεί σε εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα περίπου 270 κιλών, όσο δηλαδή και η εκπομπή από περίπου 120 λίτρα βενζίνα στο αυτοκίνητο σας. Ένα παλιότερο ψυγείο ρυπαίνει 2-3 φορές παραπάνω. Το ψυγείο είναι η τρίτη σε ετήσια βάση ενεργοβόρα συσκευή στο σπίτι, μετά από τον κλιματισμό και τα στεγνωτήρια και αμέσως πριν από τα πλυντήρια ρούχων.
Η αντικατάσταση του ηλεκτρικού ψυγείου από π.χ. ένα ψυγείο πάγου, η τη χρήση δροσερών χώρων όπως τα κελάρια η κάποιας βεράντας σε ψυχρές μέρες μπορεί να συντηρεί σε κάποιο βαθμό βραχυπρόθεσμα τα τρόφιμα σας, αλλά εφόσον παραμένουμε στις ίδιες καταναλωτικές συνήθειες τα ωφέλη είναι μικρά.
Αγοράζοντας τρόφιμα σε ημερήσια βάση μπορεί να μειώσει την εξάρτηση - όμως η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας λόγω των συχνών μετακινήσεων και του πορτοφολιού μας εξαιτίας του μεγαλύτερου κόστους των μικρών συσκευασιών δεν οδηγούν  απαραίτητα σε θετικό ισοζύγιο.
Πιο εφικτό μοιάζει να ακολουθούμε κάποιες απλές συμβουλές σε σχέση με τη χρήση του, που μπορούν να βοηθήσουν σε μια φιλικώτερη προς το περιβάλλον χρήση :
  • αντικατάσταση του παλιού μας ψυγείου με ένα νέο υψηλής ενεργειακής απόδοσης
  • έλεγχος της στεγανότητας της πόρτας για να μην υπάρχει απώλεια ψύξης
  • έλεγχος και καθαρισμός των πηνίων του καθώς και των διόδων αέρα σε ετήσια βάση
  • οργάνωση των τροφίμων σε κατηγορίες και σε συγκεκριμένες θέσεις, ώστε να βρίσκουμε γρήγορα αυτό που θέλουμε
  • να το κρατάμε πάντα σχετικά γεμάτο - ακόμα και τοποθετώντας επιπλέον μπουκάλια νερού - ώστε να είναι ευκολότερη η ανάκτηση της θερμοκρασίας μετά από ανοικλείσιμο της πόρτας
Οι νοικοκυρές και οι εργένηδες του μέλλοντος θα έχουν ένα απρόσμενο σύμμαχο: το ψυγείο τους. Βρετανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κεντρικού Λανκασάιρ, σε συνεργασία με το online σούπερ μάρκετ Ocado, αναπτύσσουν ένα φουτουριστικό ψυγείο, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα προτείνει φαγητά για μαγείρεμα, ανάλογα με τα τρόφιμα που έχουν απομείνει στο εσωτερικό του, ενώ αυτομάτως θα στέλνει ηλεκτρονικές παραγγελίες στο σούπερ μάρκετ για να ανανεώσει το περιεχόμενό του. 

Το ψυγείο επίσης θα προωθεί στο μπροστινό τμήμα των ραφιών του εκείνα τα τρόφιμα που ετοιμάζονται να λήξουν, ώστε να τα χρησιμοποιήσει πρώτα ο ιδιοκτήτης του. Οι ερευνητές, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», ελπίζουν ότι θα καταφέρουν το ψυγείο να μειώσει τις τροφές που πετιούνται γιατί έληξαν ή χάλασαν επειδή ξεχάστηκαν. Ειδικοί αισθητήρες θα ανιχνεύουν τυχόν αέρια από τρόφιμα σε φάση αποσύνθεσης. 

Οι επιστήμονες προγραμματίζουν, ακόμα, το ψυγείο, ώστε να διαθέτει μια ευρεία γκάμα προτεινόμενων συνταγών για μαγείρεμα, ανάλογα με την εποχή του χρόνου και την χώρα όπου βρίσκεται. 




Το ψυγείο, το οποίο θα αυτοκαθαρίζεται, σχεδιάζεται με γνώμονα την ανάγκη των πολυάσχολων σημερινών ανθρώπων, που θέλουν να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα. Έτσι, το ψυγείο θα μπορεί να «τσεκάρει» συνεχώς τα ράφια του για να δει τι τρόφιμα διαθέτει και, στη συνέχεια, θα αξιοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να προτείνει φαγητά και να κάνει online παραγγελίες.




Σε μια ακόμα πιο προχωρημένη εξέλιξη, το ψυγείο θα συνδέεται ηλεκτρονικά με τον…σκουπιδοτενεκέ της κουζίνας, ο οποίος θα είναι επίσης «δικτυωμένος» με αισθητήρες. Το ψυγείο θα μπορεί να παίρνει μια εικόνα του τι έχει πεταχτεί στα σκουπίδια, αντί να φαγωθεί, και έτσι θα μπορεί στο μέλλον να προτείνει μικρότερες μερίδες για μαγείρεμα, ώστε να γίνει εξοικονόμηση στις ποσότητες των πρώτων υλών που καταναλώνονται.