Ηλεκτρική κουζίνα Ηλεκτρική κουζίνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Ηλεκτρική κουζίνα





Πριν από χιλιάδες χρόνια κάποιος άνθρωπος δοκίμασε τυχαία ένα ζώο που είχε ψηθεί κατά τη διάρκεια κάποιας πυρκαγιάς. Έκτοτε, η ανθρωπότητα σύσσωμη αποφάσισε ότι το μαγειρεμένο φαγητό ταίριαζε περισσότερο στα γούστα της, καθώς ήταν αναμφισβήτητα νοστιμότερο. Ξεκίνησε λοιπόν να βρίσκει τρόπους και διαδικασίες προκειμένου να μαγειρεύει ευκολότερα και καλύτερα το φαγητό της. Η εξελικτική αυτή διαδικασία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Συνεχώς οι κουζίνες γίνονται καλύτερες, αποδοτικότερες και ευκολότερες στη χρήση τους.




Ο πρώτος διαχωρισμός που υπάρχει σήμερα στις κουζίνες έχει να κάνει με την πηγή από την οποία αντλούν τη θερμότητα. Έτσι έχουμε ηλεκτρικές και κουζίνες αερίου. Οι ηλεκτρικές κουζίνες, μέσω κατάλληλων αντιστάσεων, μετατρέπουν το ηλεκτρικό ρεύμα σε θερμότητα. Οι κουζίνες αερίου από την άλλη φροντίζουν για την καύση του αερίου και άρα όλη η θερμότητα προέρχεται απευθείας από τη φλόγα. Στην Ελλάδα υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι οι κουζίνες φυσικού αερίου είναι επικίνδυνες, κάτι το οποίο δεν ισχύει λόγω της πολύ μεγάλης εξέλιξης που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Αναμφίβολα όμως, εάν δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου, το γεγονός ότι θα πρέπει να γεμίζεται συνεχώς η φιάλη του αερίου αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην καθιέρωση τους στην αγορά. Αναμφίβολα επίσης τα φαγητά από τις κουζίνες φυσικού αερίου είναι πολύ νοστιμότερα.


Όσοι λοιπόν επιλέξουν ηλεκτρική κουζίνα θα πρέπει κατόπιν να αποφασίσουν για τον τύπο της εστίας που προτιμούν. Έτσι έχουμε τις κλασσικές εμαγιέ εστίες, τις κεραμικές και τις επαγωγικές.





Οι εμαγιέ εστίες είναι τα τέσσερα μαύρα μάτια τα οποία, μέχρι λίγο παλαιότερα τουλάχιστον, τα συναντούσαμε σε κάθε σπίτι.Ακόμα και σήμερα αποτελούν τη φθηνότερη επιλογή, υπάρχει όμως μια σχετική δυσκολία στον καθαρισμό τους, ενώ αισθητικά δε θεωρούνται ότι το καλύτερο. Αυτό πάντως είναι και θέμα γούστου.




Οι κεραμικές εστίες είναι η γυάλινη ενιαία πλάκα, πάνω στην οποία ακουμπάμε τις κατσαρόλες μας. Καθαρίζεται χωρίς τρίψιμο, με ειδικά καθαριστικά, απαιτεί όμως μεγαλύτερη προσοχή καθώς γρατζουνίζεται εύκολα άμα σέρνουμε τις κατσαρόλες πάνω του, ενώ εάν πέσουν σε ζεστή εστία κάποια υλικά όπως η ζάχαρη είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα απομακρύνουμε.






Οι επαγωγικές εστίες βασίζονται σε μια εντελώς άλλη λογική και πιθανότατα αποτελούν το μέλλον για όλες τις κουζίνες. Η θερμότητα δεν παράγεται μέσω αντιστάσεων, αλλά το ρεύμα ρέει μέσα σε ένα πηνίο, το σκεύος ακουμπά πάνω στην εστία, κλείνει ένα ηλεκτρομαγνητικό κύκλωμα, και η θερμότητα επαγωγικά μεταφέρεται κατευθείαν στο σκεύος μας. Με τον τρόπο αυτό δε θερμαίνεται η εστία, περιορίζουμε τις θερμικές απώλειες και επιτυγχάνουμε οικονομία χρόνου και χρημάτων. Με μια επαγωγική εστία χρειαζόμαστε το μισό χρόνο για να βράσει το φαγητό, ενώ είναι και πολύ ασφαλέστερο καθώς η εστία δε θερμαίνεται και δεν υπάρχει κίνδυνος για μικρά παιδιά να την ακουμπήσουν κατά λάθος και να καούν. Απαιτείται ωστόσο τα σκεύη να έχουν μαγνητική βάση, να κολλάει δηλαδή μαγνήτης πάνω τους, για να είναι εφικτό να κλείσει το κύκλωμα. Τα σκεύη αυτά δεν είναι ακριβότερα από τα υπόλοιπα ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε τύπο κουζίνας.







Τέλος, θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα την ενεργειακή κλάση της συσκευής μας. Η ενεργειακή κλάση είναι μία κλίμακα από το Α μέχρι το G όπου προσδιορίζει την αποδοτικότητα της συσκευής μας. Όσο πιο κοντά στο Α τόσο πιο οικονομική η λειτουργία της. Και δεδομένου ότι η κουζίνα είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται καθημερινά τουλάχιστον μία φορά και για αρκετές ώρες, καταλαβαίνουμε ότι μακροπρόθεσμα το όφελος μπορεί και να ξεπερνάει ακόμα την αξία της ίδιας της κουζίνας.

Ήρθε μια νέα κουζίνα που χρησιμοποιεί ειδικές θερμαινόμενες κυψέλες προκειμένου να αξιοποιεί στο μέγιστο την επιφάνεια που καταλαμβάνει στον χώρο και να κάνει οικονομία. Μάλιστα, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να ορίσει ποιες από τις συσκευές που ακουμπούν την επιφάνεια της κουζίνα πρέπει να θερμανθούν και ποιες όχι.
Επίσης, προσφέρει μια σειρά επιλογών για κάθε μία συσκευή, όπως τη θερμοκρασία που θέλει ο χρήστης, την διάρκεια θέρμανσης, το αυτόματο κλείσιμο ή «χαμήλωμα» της θερμότητας και άλλα πολλά.