37.εξυπνοι μετρητες 37.εξυπνοι μετρητες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

37.εξυπνοι μετρητες


Χαιρετήστε τα ρολόγια, καλωσορίστε τους έξυπνους μετρητές.


Υψηλών και χαμηλών χρεώσεων τιμολόγια, ανάλογα με τις ώρες αιχμής φιλοδοξεί να έχει στο προσεχές μέλλον η ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΕΗ κος Ζερβός. Τα υπάρχοντα «ρολόγια» στην πλειοψηφία τους είναι ακατάλληλα για να κάνουν αυτές τις διαφοροποιημένες χρεώσεις οπότε και θα αντικατασταθούν με προηγμένα συστήματα τηλεμετρικής.
Στο συνέδριο του Εκόνομιστ για την καινοτομία, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο κος Ζερβός, δήλωσε επίσης ότι με τους νέους μετρητές δεν θα υπάρχουν πλέον και έναντι λογαριασμοί αφού ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί να γνωρίζει τι έχει καταναλώσει, καθώς και πια ώρα τον συμφέρει να χρησιμοποιεί την ενεργοβόρες συσκευές του. Πιλοτικά προγράμματα εγκατάστασης των έξυπνων αυτών μετρητών υλοποιούνται ήδη από τη ΔΕΗ στην Κύθνο, τη Λάρισα, το Λαύριο και τη Ραφήνα.
Στο ίδιο συνέδριο, η  υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλια ανακοίνωσε ότι το νησί των Λειψών θα μπορεί πλέον να καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα γίνει το δεύτερο «πράσινο νησί», μετά τον Αη-Στράτη. Ενώ στη συνέχεια δήλωσε ότι έχει ήδη προωθηθεί μια σειρά από έργα πιλοτικών δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, όπως πράσινες οροφές, πράσινα στρατόπεδα, πράσινες γειτονιές και πράσινα μουσεία.



Πόσοι από σας έχετε ακούσει για τους smart meters (έξυπνους μετρητές) ή το smart grid (έξυπνο δίκτυο); Είναι κάτι που λίγοι προς το παρόν έχουν ακούσει στην Ελλάδα και, όπως πάντα συμβαίνει, χωρίς καν να ξέρουν όλη την πικρή αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτούς, και που σύντομα όμως θα εισβάλλουν στα σπίτια μας αν δεν τους σταματήσουμε έγκαιρα.
Και τα δυο έχουν -πάλι- να κάνουν με ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Και τα δύο έρχονται -πάλι- για το καλό μας… Είναι όμως έτσι;
Το smart meter θα αντικαταστήσει το παραδοσιακό ρολόι μέτρησης κατανάλωσης ρεύματος, θα μπει μέσα στο σπίτι και, μέσω μικροκυμάτων, θα κάνει καταμέτρηση της κατανάλωσης και αυτόματη αποστολή της στη ΔΕΗ. Σε πρώτη φάση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ήδη υπάρχουν δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, σε δεύτερη και μάλλον αναπόφευκτη, θα στηθούν ξεχωριστές κεραίες για αυτή τη δουλειά. Κι αν είσαι και πολύ γκαντέμης, μπορεί  να δεις καμιά τέτοια και μπροστά στην πόρτα του σπιτιού σου.