Μοντέλο ΟΟΣΑ στην αγορά ηλεκτρολογικού υλικού Μοντέλο ΟΟΣΑ στην αγορά ηλεκτρολογικού υλικού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Μοντέλο ΟΟΣΑ στην αγορά ηλεκτρολογικού υλικού









Στη σύσταση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ρευματοδοτών - Ρευματοληπτών προχωρά η γενική γραμματεία Βιομηχανίας.

Μείωση του μέσου χρόνου έγκρισης στις 15 ημέρες θα επέλθει με το νέο σύστημα, που αποτελεί μία από τις συστάσεις της εργαλειοθήκης ΙΙΙ του ΟΟΣΑ











Tο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης υπέγραψε απόφαση για τη δημιουργία, οργάνωση, λειτουργία και διαχείριση ηλεκτρονικής πλατφόρμας Μητρώου Ρευματοδοτών Ρευματοληπτών (ΗΜΡΡ).

Με την απόφαση, ρυθμίζεται η δημιουργία, οργάνωση, λειτουργία καθώς και τα ειδικότερα θέματα διαχείρισης και τεχνικών προδιαγραφών της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Μητρώου Ρευματοδοτών Ρευματοληπτών (ΗΜΡΡ) για τη διαδικασία ηλεκτρονικής καταχώρησης και έκδοσης του αριθμού καταχώρισης αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 54 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74).

Οργάνωση και λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ρευματοδοτών Ρευματοληπτών

1) Στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης εγκαθίσταται η Ηλεκτρονική πλατφόρμα Μητρώο

Ρευματοδοτών Ρευματοληπτών εφεξής αποκαλούμενη ως «ΗΜΡΡ», η οποία αποτελεί ένα πληροφοριακό σύστημα σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 54 του ν. 4472/2017. Το ΗΜΡΡ συμμορφώνεται πλήρως με τους κανόνες και τα πρότυπα σχεδιασμού, ανάπτυξης και λειτουργίας διαδικτυακών τόπων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της ΥΑ/Φ.40.4/1/989/2012 (Β΄ 1301) «Κύρωση Πλαισίου Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».

2) Το ΗΜΡΡ αναλύεται σε ένα σύνολο διακριτών λειτουργιών και περιλαμβάνει κατ’ελάχιστον τις ακόλουθες λειτουργίες:

α) Διαδικτυακή πύλη

β) Σύστημα εγγραφής, καταχώρισης και πρόσβασης χρηστών

γ) Υποσύστημα υποβολής και επεξεργασίας στοιχείων για την καταχώρηση και την ανανέωση καταχώρησης ρευματοδοτών ρευματοληπτών ηλεκτρικού ρεύματος του άρθρου 2 της υπουργικής απόφασης 529/11.1.2000, από τον κατασκευαστή ή εισαγωγέα ή έμπορο των προϊόντων, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία του άρθρου 6.
Ειδικότερα καθίσταται υποχρεωτική από τις επιχειρήσεις του προηγούμενου εδαφίου η ηλεκτρονική καταχώριση ρευματοδοτών ρευματοληπτών, δια συνδέσεως των ενδιαφερομένων στην διαδικτυακή πύλη του ΗΜΡΡ, η οποία θα είναι προσβάσιμη μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://www.ggb.gr/κατά τους όρους του άρθρου 4 και του Παραρτήματος Ι που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης

Για τον σκοπό αυτό παρέχονται επιπλέον οι εξής λειτουργίες:

αα) έκδοση νέας Δήλωσης Καταχώρισης,

ββ) έκδοση ανανέωσης Δήλωσης Καταχώρισης,

γγ) προσθήκη πιστοποιητικού χορήγησης σήματος ποιότητας σε υφιστάμενη Δήλωση Καταχώρισης,

δδ) αναζήτηση υπαρχουσών Δηλώσεων Καταχώρισης της επιχείρησης,

εε) απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου αίτησης κατά την υποβολή οριστικών στοιχείων στις ανωτέρω αα), ββ) και γγ) υποπεριπτώσεις, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

δ) Υποσύστημα εξέτασης υποβληθέντων στοιχείων των υποπεριπτώσεων αα), ββ) και γγ) της ως άνω περίπτωσης γ) από την αρμόδια υπηρεσία όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 και απόδοση στο ρευματοδότη ρευματολήπτη ηλεκτρικού ρεύματος που καταχωρίζεται ηλεκτρονικά στο ΗΜΡΡ, ενός μοναδικού ηλεκτρονικού αριθμού μητρώου, ο οποίος παραμένει αμετάβλητος και υποχρεωτικός βάσει των προβλεπομένων στην υπουργική απόφαση 529/11.1.2000.

Για τον σκοπό αυτό, υπό τα ειδικότερα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 της παρούσας απόφασης, παρέχονται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά οι εξής λειτουργίες:

αα) κατάλογος εκκρεμών αιτήσεων,

ββ) επιβεβαίωση παραλαβής δείγματος του προϊόντος και καταβολής του προβλεπομένου παραβόλου από τον ενδιαφερόμενο κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 της υπουργικής απόφασης 529/11.1.2000 όπως ισχύει,

γγ) προκαταρκτική εξέταση στοιχείων αίτησης, καταγραφή παρατηρήσεων για τη διόρθωση ή συμπλήρωση στοιχείων αυτής από τον αιτούντα και δυνατότητα αποστολής σχετικού ηλεκτρονικού μηνύματος,

δδ) δυναμική αναζήτηση δεδομένων του ΗΜΡΡ και πρόσβαση σε αναφορές σχετικές με την υπό εξέταση αίτηση,

εε) εξαγωγή της υπό έγκρισης Δήλωσης Καταχώρισης σε αρχείο που περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα στοιχεία του Παραρτήματος Ι της υπουργικής απόφασης 529/11.1.2000, δυνατότητα προσθήκης τυχόν περιοριστικών όρων υπό τους οποίους παρέχεται η καταχώρηση, ψηφιακή υπογραφή αυτής, αυτόματη χορήγηση μοναδικού «Ηλεκτρονικού Αριθμού Μητρώου ΗΜΡΡ» και αποστολή της μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

ε) Δυναμική διαχείριση των δεδομένων του ΗΜΡΡ με πολλαπλά κριτήρια επιλογής από τους χρήστες της υποπερίπτωσης ββ) της περίπτωσης β) και των περιπτώσεων γ) και δ) της παραγράφου 3 του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης. Για τους σκοπούς εποπτείας της αγοράς, στον Εποπτεύοντα του ΗΜΡΡ όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παρ. 3 περ. δ) του παρόντος, παρέχονται στατιστικά στοιχεία ώστε με συγκεκριμένα κριτήρια να επιλέγεται η πραγματοποίηση εργαστηριακών ελέγχων σε προϊόντα.

στ) Μηχανισμός δημιουργίας αναφορών, ειδοποιήσεων προς τους χρήστες και έκδοση σχετικών στατιστικών στοιχείων με πολλαπλά κριτήρια επιλογής.

ζ) Διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με ηλεκτρονικά μητρώα άλλων δημοσίων αρχών μέσω διαδικτύου.

η) Υπηρεσία ηλεκτρονικής πληροφόρησης σχετικά με το ΗΜΡΡ κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης.

Δείτε το πλήρες κείμενο του ΦΕΚ εδώ

(via)