Υπολογισμός τάσης επαφής σε δίκτυο άμεσης γείωσης (ΤΤ) σε περίπτωση σφάλματος L-PE Υπολογισμός τάσης επαφής σε δίκτυο άμεσης γείωσης (ΤΤ) σε περίπτωση σφάλματος L-PE

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Υπολογισμός τάσης επαφής σε δίκτυο άμεσης γείωσης (ΤΤ) σε περίπτωση σφάλματος L-PE




 Ο προβληματισμός για αυτόν τον υπολογισμό ξεκίνησε από τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις της Κύπρου.

 Σχεδόν όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις που τροφοδοτούνται με 230/400V από το δημόσιο δίκτυο διανομής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) βασίζονται σε σύστημα γειώσεων ΤΤ (άμεσης γείωσης) και προστατεύονται από έμμεση επαφή με διάταξη διαφορικού ρεύματος (RCD) με ΙΔΝ = 300mA ή και μεγαλύτερη τοποθετημένη αμέσως μετά τον μετρητή. Όμως ο προβληματισμός αυτός αφορά και τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις της Αθήνας που τροφοδοτούνται από το δημόσιο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ με επίσης σύστημα γειώσεων ΤΤ και που πρέπει να προστατεύονται με RCD με ΙΔΝ = 30mA: Μεταβάλλοντας τις τιμές του ηλεκτροδίου γείωσης της εγκατάστασης και το ρεύμα που θα περάσει από την διάταξη διαφορικού ρεύματος (RCD) τι τάση επαφής δημιουργείται στα μεταλλικά μέρη που είναι συνδεμένα στον αγωγό ΡΕ.


Θέτοντας τιμές στην αντίσταση ηλεκτροδίου γείωσης της εγκατάστασης σε Ω και στο ρεύμα διαρροής που διέρχεται μέσω της RCD σε mA υπολογίζεται η πιθανή τάση επαφής που μπορεί να εμφανιστεί στα μεταλλικά μέρη των συσκευών της εγκατάστασης που συνδέονται στον αγωγό ΡΕ (γείωσης) αν προκύψει σφάλμα L-PE στην καλυπτόμενη από την RCD εγκατάσταση. 

Υπενθύμιση, επισήμανση: Η ειδική αντίσταση του εδάφους άρα και τιμή της αντίστασης γείωσης ενός ηλεκτροδίου γείωσης δεν μένει σταθερή, μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή και τις τοπικές γεωλογικές και καιρικές συνθήκες. Παράδειγμα:


http://www.sarrisg.gr