Τι είναι τα θυρίστορ? Τι είναι τα θυρίστορ?

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Τι είναι τα θυρίστορ?



Ο όρος "θυρίστορ" προσδιορίζει περιοχή υλικών σταθερής κατάστασης τα οποία χρησιμοποιούνται ως ηλεκτρικοί ελεγχόμενοι διακόπτες.

 Κάθε μία από αυτές τις συσκευές μπορεί να μεταβάλλεται μεταξύ μιας αγώγιμης (on) κατάστασης και μιας μη αγώγιμης (off) κατάστασης, ώστε να επιτρέπει ή να σταματά, αποτελεσματικά, τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος.


 Επιπλέον, κάποια θυρίστορ έχουν τη δυνατότητα να διακόπτουν τη ροή του ρεύματος, σε μία κατεύθυνση, ενώ άλλα θυρίστορ δύνανται να διακόπτουν τη ροή του ρεύματος, σε κάθε κατεύθυνση.
Τα θυρίστορ χρησιμοποιούνται, ευρέως, σε εφαρμογές, όπου πρέπει να ελεγχθεί φορτίο ισχύος DC και AC.


 Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται, συχνά, για να τροφοδοτήσουν ένα συγκεκριμένο ποσό ισχύος σε ένα φορτίο ή για να το αφαιρέσουν, εντελώς, από το φορτίο.

Εν τούτοις, χρησιμοποιούνται, επίσης, για να κανονικοποιήσουν ή να προσαρμώσουν το παρεχόμενο ποσό ισχύος, σε ένα συγκεκριμένο φορτίο.

 Για παράδειγμα, ένα θυρίστορ μπορεί να χρησιμοποιηθεί, απλώς, για να "ξεκινήσει" ή να "σταματήσει" ένα ηλεκτρικό κινητήρα ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ρυθμίσει την ταχύτητα ή τη ροπή στρέψης του κινητήρα, σε μία ευρεία περιοχή λειτουργίας.

Τα θυρίστορ δεν πρέπει να συγχέονται με τα διπολικά τρανζίστορ ή με τα τρανζίστορ εγκαρσίου πεδίου (FET).

Παρόλο που είναι αλήθεια, ότι τα τρανζίστορ και τα FET μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ηλεκτρονικοί διακόπτες, οι συσκευές αυτές δεν είναι τόσο επαρκείς και δεν έχουν την ικανότητα χειρισμού ισχύος των θυρίστορ.

 Τα θυρίστορ είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται ρητώς, για το σκοπό ελέγχου της ηλεκτρικής ισχύος, ενώ τα τρανζίστορ και τα FET χρησιμοποιούνται, πρωτίστως, για να παρέχουν ενίσχυση.

Μια ποικιλία από θυρίστορ είναι σήμερα διαθέσιμα, αλλά πολλές από αυτές τις συσκευές έχουν παρόμοια ή συγγενή χαρακτηριστικά. Οι περισσότερες εφαρμογές, που περιλαμβάνουν έλεγχο ισχύος, χειρίζονται με μερικά βασικά στοιχεία.
Τα θυρίστορ που χρησιμοποιούνται, κυρίως, είναι οι ελεγχόμενοι ανορθωτές πυριτίου (SCR), οι αμφίδρομες τρίοδοι (TRIAC), οι αμφίδρομες δίοδοι σκανδαλισμού (DIAC), τα τρανζίστορ μιας επαφής (PUT).

 Θα εξετάσουμε κάθε μία από τις συσκευές και θα αναλύσουμε τη λειτουργία του ελεγχόμενου ανορθωτή πυριτίου και του τρανζίστορ μιας επαφής.
Η συνέχεια του άρθρου