Η σωστή επιλογή ενός UPS Η σωστή επιλογή ενός UPS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Η σωστή επιλογή ενός UPS

    

Σε παλαιότερο άρθρο είχα αναφερθεί με την λειτουργία ενός UPS σήμερα θα αναφερθώ στην σωστή επιλογή ενός UPS .


Το UPS έχει την παράδοξη ιδιότητα να είναι μακράν η χρησιμότερη συσκευή σε ένα κάτοχο υπολογιστή, και ταυτόχρονα η συσκευή που λείπει από τα σπίτια του 90% των χρηστών.



Οι αυξομειώσεις της τάσης του ρεύματος μπορούν να ψήσουν τα ηλεκτρονικά μας εν ριπή οφθαλμού. Αλλά ακόμα κι αν είμαστε προστατευμένοι από την αύξηση της τάσης με ένα απλό πολύπριζο με ασφάλεια, όλοι έχουμε νιώσει την απογοήτευση του να χάσουμε το αρχείο που γράφαμε την τελευταία μισή ώρα επειδή έπεσε το ρεύμα. 
Μπορεί λοιπόν το UPS να μην προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στις επιδόσεις του υπολογιστή μας, σίγουρα όμως συμβάλλει στη μακροζωία του και στο να είμαστε ήσυχοι πως, ό,τι κι αν συμβεί με το ρεύμα, θα προλάβουμε να αποθηκεύσουμε τα αρχεία μας.

Επιπλέον, ακόμα αν το ρεύμα φαίνεται σταθερό στην περιοχή μας, αλλά έχουμε συχνά πρόβλημα στον υπολογιστή μας με καμένα μέρη (motherboard, κάρτες, δίσκους), ίσως ένα UPS να μας γλιτώσει από συχνές επισκέψεις του τεχνικού.

Η ελάχιστη αξιοπρεπής παροχή ενός UPS είναι να μας δώσει αρκετή ενέργεια για να κλείσει με ασφάλεια ο υπολογιστής. Αν το UPS δεν διαρκεί αρκετή ώρα για να κάνει έστω και αυτό, τότε είναι εντελώς άχρηστο.

Για να δούμε τι δυνατοτήτων UPS έχουμε ανάγκη, θα πρέπει να ξέρουμε πόσο ρεύμα απαιτούν όλες οι συσκευές που θα συνδέσουμε.

Μια απλή μέθοδος για να δούμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε είναι να διαβάσουμε τις ενδείξεις της τροφοδοσίας στις συσκευές μας.
  


Βέβαια, το ότι το τροφοδοτικό του υπολογιστή έχει για παράδειγμα ισχύ 550Watt, δεν σημαίνει πως αυτή είναι η σταθερή του κατανάλωση - αυτή είναι η μέγιστη τιμή που μπορεί να παρέχει το τροφοδοτικό, σε φουλ φόρτο εργασίας, αλλά σε κανονικές συνθήκες ο υπολογιστής θα καταναλώνει σημαντικά λιγότερο, ίσως και κάτω από το μισό.

Εντούτοις, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις μέγιστες τιμές σε κάθε ηλεκτρονικό, μπορεί το UPS στο οποίο θα καταλήξουμε να είναι λίγο μεγαλύτερο από τις πραγματικές μας ανάγκες, όμως ξέρουμε πως θα ανταπεξέλθει ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, του να πέσει το ρεύμα πάνω στο μεγαλύτερο δυνατό φόρτο εργασίας.

Όμως, θα παρατηρήσετε πως η χωρητικότητες των UPS δεν μετρώνται σε Watt, αλλά στα λεγόμενα βολταμπέρ (VA) (ορισμένοι τα αποκαλούν και βολτοαμπέρ).

Ένας εμπειρικός κανόνας λέει πως αν πάρουμε τα συνολικά watt του εξοπλισμού μας και πολλαπλασιάσουμε με 1,6, έχουμε τα βολταμπέρ που χρειάζεται να έχει το UPS μας.

Δηλαδή αν το σύνολο του εξοπλισμού μας έχει μέγιστη κατανάλωση 800 Watt, θα χρειαστούμε τουλάχιστον ένα 1300άρι UPS.

Η τιμή αυτή των βολταμπέρ δεν έχει σχέση με το πόση ώρα θα δίνει ρεύμα το UPS μας, αλλά αν θα μπορέσει να σηκώσει τον εξοπλισμό που θα έχουμε επάνω του.

Για να υπολογίσουμε πόση ώρα θα κρατήσουν οι μπαταρίες πριν αδειάσουν, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.


 Χρειαζόμαστε πληροφορίες για τις μπαταρίες που περιλαμβάνει, που δεν είναι σίγουρο πως θα τις βρούμε στο site του κατασκευαστή, όπως το DV Voltage Rating, την χωρητικότητα (σε Ampere-Hours, AH) και μια μέτρηση σχετικά με το πόσο αποδοτικές είναι οι συγκεκριμένες μπαταρίες.

Αν βρούμε όλα αυτά τα στοιχεία, τότε τα βάζουμε στην παρακάτω εξίσωση:

(DV Voltage * AH Rating * Αποδοτικότητα) / Χωρητικότητα VA = Χ

Χ*60=ο χρόνος που θα κρατήσουν οι μπαταρίες σε λεπτά (στο περίπου).

Αν δηλαδή έχουμε ένα θεωρητικό UPS με τα εξής χαρακτηριστικά:

VA: 700

DV Voltage: 12

AH: 9

Αποδοτικότητα: 0,9 (90%)

Τότε με βάση την παραπάνω εξίσωση, σε πλήρη φόρτο, το UPS θα κρατήσει (12*9*0,9)/700=0,139

0,139*60=8,3 λεπτά.


Παρακάτω ενθέτω  ένα  αφιέρωμα του περιοδικού ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ που αναλύει την σωστή και λειτουργία των UPS