Αναγνώριση φωνής για Έξυπνα Σπίτια σε 4 γλώσσες«Listen» Αναγνώριση φωνής για Έξυπνα Σπίτια σε 4 γλώσσες«Listen»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Αναγνώριση φωνής για Έξυπνα Σπίτια σε 4 γλώσσες«Listen»

 

Εικόνες από το... μέλλον δημιουργεί το πρωτοποριακό πρόγραμμα που δημιούργησαν επιστήμονες, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Δε θα ήταν πιο εύκολη η ζωή μας μέσα στο σπίτι αν, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι μας δίναμε φωνητική εντολή για να κλείσουν τα φώτα ή τηλεόραση;

 Αν λειτουργούσαμε, δηλαδή, τις συσκευές του σπιτιού απλώς με μια φωνητική εντολή!

Το «Listen», όπως ονομάζεται, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο εξασφαλίζει ότι οι συσκευές του σπιτιού (υπ)ακούν στις φωνητικές εντολές που δίνουν οι ένοικοι, κάνοντας την ζωή και την καθημερινότητα πιο εύκολη, ιδιαίτερα για ανθρώπους με αναπηρία και ηλικιωμένους.

Σε πρώτη φάση το «Listen» ακούει κι ανταποκρίνεται σε τέσσερις γλώσσες: αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά και ιταλικά.

Έτσι ο ένοικος του «έξυπνου» σπιτιού, δεν έχει παρά να δώσει μια απλή φωνητική εντολή για να δει τα φώτα να ανάβουν ή να σβήνουν, το ραδιόφωνο να μπαίνει σε λειτουργία, ή κουρτίνες και στόρια να ανοίγουν για να μπει το φως του ήλιου.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή ερευνητικών φορέων από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ιταλία, υπό τον συντονισμό του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη.

Υπεύθυνος του έργου από ελληνικής πλευράς είναι ο Αθανάσιος Μουχτάρης, αναπληρωτής καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κι ερευνητής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο από την επίδειξη των ερευνητών του ΙΤΕ στους εταίρους του προγράμματος, ο φωνητικός έλεγχος της λειτουργίας των συσκευών γίνεται χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση κάποιας άλλης συσκευής, για παράδειγμα μικροφώνου ή τηλεχειριστηρίου.

Κι αυτό γιατί το έξυπνο σπίτι διαθέτει ένα ασύρματο δίκτυο ακουστικών αισθητήρων που έχει διαμορφωθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό, ενώ ο ένοικος θα πρέπει να διαθέτει μια μικροσκοπική συσκευή, όχι μεγαλύτερη από ένα σπιρτόκουτο, στην οποία είναι ενσωματωμένα οκτώ μικρόφωνα.
Δείτε το βίντεο

Μια σειρά σπιρτόκουτο μεγέθους μικρόφωνο και σε πραγματικό χρόνο αναγνώριση φωνής σε 4 γλώσσες: Το πρόγραμμα της ΕΕ "ακούει" δημιουργεί μια ισχυρή, hands-free διεπαφή ελέγχου ομιλίας για έξυπνα συστήματα στο σπίτι. "Ακούστε" γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των δικτύων μικρόφωνο, επεξεργασία σήματος και την αναγνώριση ομιλίας. Περισσότερα: http://www.listen-project.eu/Οι εταίροι: το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Ελλάδα (συντονιστής του έργου), EML Ευρωπαϊκή Media Laboratory GmbH, η Γερμανία, το Πανεπιστήμιο του Άαχεν, Γερμανία, και κέδρων 85, Ιταλία. "Ακούστε" είναι μέρος της ανταλλαγής Marie Skłodowska-Curie Έρευνας και Καινοτομίας Προσωπικό (RISE) πρόγραμμα, στο πλαίσιο HORIZON 2020. Το τετραετές πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 2015.