Πώς λειτουργεί μία IP κάμερα Πώς λειτουργεί μία IP κάμερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Πώς λειτουργεί μία IP κάμερα





Οι IP κάμερες αποτελούν μια διαδικτυακή συσκευή με εσωτερικό web server, μνήμη και τη δυνατότητα να στέλνουν αλλά και να λαμβάνουν δεδομένα μέσω ενός τοπικού δικτύου (LAN) ή μέσω internet. Η δυνατότητα αυτή δίνει πολλαπλά οφέλη.




Συνδέονται στο τοπικό μας δίκτυο μέσω καλωδίου (θύρα Ethernet RJ45) ή ασύρματα μέσω WIFI και παίρνουν τη δική τους διεύθυνση IP. Στην περίπτωση που υποστηρίζει την τεχνολογία PoE (power over ethernet) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το καλώδιο δικτύου της κάμερας για την τροφοδοσία της με ρεύμα.



Οι IP κάμερες διαθέτουν αισθητήρα που μπορεί να καταγράψει εικόνα σε κανονική ανάλυση, αλλά και σε υψηλή ανάλυση (HD) ανάλογα με τις απαιτήσεις μας. Το σήμα απ’ τον αισθητήρα της κάμερας μετατρέπεται σε ψηφιακό, συμπιέζεται και αποθηκεύεται σε κάρτα μνήμης (SD) ή ταξιδεύει μέσω του δικτύου ή διαδικτύου στο καταγραφικό, στον Η/Υ, ακόμα και στο κινητό μας.

Εμείς μπορούμε απομακρυσμένα να χειριστούμε πλήρως την κάμερά μας:
να παρακολουθήσουμε την εικόνα
να ακούσουμε ήχο
να τα καταγράψουμε στη συσκευή μας
να στρέψουμε την κάμερα(εφόσον είναι ρομποτική)
ακόμα και να μιλήσουμε ώστε να ακουστούμε από το ενσωματωμένο ηχείο της κάμερας.


Γλωσσάρι


CCD και CMOS




Είναι το αισθητήριο όργανο όρασης της κάμερας. Χάριν συντομίας, τον λέμε απλά αισθητήρα. Στην επιφάνειά του αποτυπώνεται η εικόνα στην οποία εστιάζει ο φακός της κάμερας. Οι βασικές διαφορές τους είναι ότι οι CCD αισθητήρες δημιουργούν υψηλής ποιότητας εικόνα, καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια, είναι πιο ευαίσθητοι στο φως αλλά ταυτόχρονα είναι και πιο ακριβοί από τους CMOS.

Εύρος Γωνίας(Angle Range)


Είναι το οπτικό πεδίο της κάμερας σε μοίρες.

Εστιακό Μήκος (Focal Length)


Είναι η απόσταση, σε χιλιοστά (mm), μεταξύ του κέντρου το φακού και του αισθητήρα. Όσο μικρότερο το εστιακό μήκος του φακού, τόσο ευρύτερη η γωνία θέασης (και αντίστροφα). Στην πράξη, λιγότερο ασχολούμαστε με το εστιακό μήκος και περισσότερο με το εύρος γωνίας.


Ανάλυση/Συμπίεση

     

Στις IP κάμερες έχουμε δύο τύπους συμπίεσης βίντεο. Την συμπίεση MJPEG κατά την οποία αποστέλλεται ολόκληρη η εικόνα σε κάθε καρέ ανά δευτερόλεπτο και την H.264 κατά την οποία αποστέλλονται μόνο οι αλλαγές στα pixel με αποτέλεσμα η κάμερα να χρειάζεται λιγότερους πόρους δικτύου κατά τη λειτουργία της.


LUX
 


Είναι η ευαισθησία του αισθητήρα της κάμερας σε χαμηλό φωτισμό. Για παράδειγμα, σε μια νύχτα με πανσέληνο έχουμε λιγότερο από 0,5 lux. Άρα χωρίς τεχνητό φωτισμό, θα έπρεπε να έχουμε έναν αισθητήρα με μεγαλύτερη ευαισθησία (< 0,3 lux) για να μπορέσουμε να διακρίνουμε κάτι. Πρακτικά όμως, το πρόβλημα αυτό λύνεται με τεχνητό φωτισμό, που συνήθως είναι υπέρυθρος.


Υπέρυθρα Led



Είναι λυχνίες που συνήθως βρίσκονται περιμετρικά του φακού της κάμερας και εκπέμπουν υπέρυθρο φως, φωτίζοντας το σημείο που εστιάζει η κάμερα. Το φως αυτό δεν είναι ορατό από ανθρώπινο μάτι, αλλά ο αισθητήρας της κάμερας μπορεί να το δει καθαρά. Η απεικόνιση είναι μαυρόασπρη, αλλά σίγουρα είναι πολύ εντυπωσιακό να βλέπεις σε απόλυτο σκοτάδι.

WDR (Wide Dynamic Range)




Κάμερες με δυνατότητα WDR παρέχουν καθαρές εικόνες ακόμα και κάτω απόφωτισμό, όπου η ένταση του ποικίλλει πολύ, δηλαδή, όταν υπάρχουν πολύ φωτεινές και πολύ σκοτεινές περιοχές ταυτόχρονα στο κάδρο της κάμερας.

 

Το WDR επιτρέπει σε ένα σύστημα απεικόνισης να διορθώνει το έντονο πίσω φως γύρω από το βασικό θέμα και έτσι δίνει τη δυνατότητα να γίνονται ευδιάκριτα τα χαρακτηριστικά όλης της εικόνας.
PTZ (Pan, Tilt, Zoom)

Μια κάμερα αυτού του τύπου έχει τη δυνατότητα να περιστρέφεται αλλά και να μεγεθύνει το σημείο ενδιαφέροντος (zoom) με τηλεχειρισμό.


Συνδεσιμότητα



Οι IP κάμερες συνδέονται μέσω καλωδίου ethernet (ή ασύρματα, αν το υποστηρίζουν) με τον δρομολογητή μας και περιλαμβάνουν ενσωματωμένο Web Server για να έχουμε πρόσβαση σε αυτές μέσω του περιηγητή μας (Internet Explorer, Firefox κ.α).
 
PoE (Power over Ethernet): Κάμερες με δυνατότητα PoE συνδέονται σε ειδικά Switches που παρέχουν ρεύμα στην κάμερα μέσω του καλωδίου Ethernet και δεν απαιτούν άλλη τροφοδοσία.

PnP (Plug n’ Play): Κάμερες που υποστηρίζουν αυτό το πρωτόκολλο επικοινωνίας δεν χρειάζονται προώθηση θυρών (port forwarding) ή στατική IP για απομακρυσμένη πρόσβαση.

Το είδα εδώ