Το «Έξυπνο Ξενοδοχείο» του μέλλοντος. Το «Έξυπνο Ξενοδοχείο» του μέλλοντος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Το «Έξυπνο Ξενοδοχείο» του μέλλοντος.


  

Μια νεόκτιστη υπερπολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων στην Ανάληψη Χερσονήσου της Κρήτης, παίρνει σάρκα και οστά και ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες της και να προσφέρει στους πελάτες της, την διάσημη σε όλο τον κόσμο Κρητική φιλοξενία.

Το ταξίδι για την οικογένεια Τρυπάκηιδιοκτήτες του υπερσύγχρονου ξενοδοχείου, ξεκινάει λίγους μήνες νωρίτερα όταν αποφασίζεται η επένδυση σε μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα πολύ υψηλών προδιαγραφών, στον τόπο τους, το Ηράκλειο Κρήτης.

Οι ανάγκες για μια τέτοια υπερσύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα υψηλές και συγκεκριμένα:
  • Ολοκληρωμένο σύστημα πρόσβασης στα δωμάτια, με ψηφιακές προγραμματιζόμενες κάρτες εισόδου οι οποίες θα εξασφαλίζουν προσωποποιημένη πρόσβαση στους πελάτες και στο προσωπικό του ξενοδοχείου (συντήρηση, καθαρισμός, κ.α.).
  • Εύκολος προγραμματισμός των ψηφιακών καρτών πρόσβασης με δυνατότητα παραμετροποίησης από τη reception των δικαιωμάτων πρόσβασης σε διαφορετικούς χώρους (π.χ. Gold member πελάτες που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες π.χ SPA, κ.α.).
  • Επικοινωνία του προγράμματος ελέγχου εισόδου με το PMS (property management system) του ξενοδοχείου για άμεση δημιουργία καρτέλας τιμολόγησης του πελάτη κατά το check-in και εύκολη έκδοση τιμολογίου κατά τη διάρκεια του check-out του πελάτη.
  • Συμβατότητα με Protel και Fidelio.
  • Δυνατότητα ελέγχου της κατανάλωσης ενέργειας ανεξάρτητα σε κάθε δωμάτιο καθώς και εξ αποστάσεως έλεγχο από τη reception του επιπέδου θερμοκρασίας κάθε δωματίου.
  • Δυνατότητα μέτρησης της ολικής κατανάλωσης ενέργειας των πιο ενεργοβόρων φορτίων του ξενοδοχείου (κλιματισμός, ζεστά νερά χρήσης, φωτισμός, κ.α.) βάσει της χρήσης/ζήτησης αλλά και των περιβαλλοντικών συνθηκών.
  
Οι λύσεις που εγκαταστάθηκαν σε αυτό το ξενοδοχείο πρότυπο από την ΑΒΒ είναι:
  • Έλεγχος φορτίων δωματίου με συσκευές ΚΝΧ RM/S x.1 και IO/S x.6.1.1 από την ξενοδοχειακή γκάμα του συστήματος ΑΒΒ i-bus® KNX. Οι συγκεκριμένες συσκευές επιτρέπουν την χρήση συμβατικών διακοπτών (για λύση συμπιεσμένου κόστους), παρέχοντας οικονομία στην τοπολογία του συστήματος και ευκολία στην συντήρηση και την αποκατάσταση βλαβών (όλες οι συσκευές είναι στον πίνακα του δωματίου).
  • Τοποθέτηση συστήματος access control με απευθείας σύνδεση στο σύστημα ΚΝΧ του δωματίου και αντίστοιχη σουίτα για έκδοση καρτών και έλεγχο / οπτικοποίηση της εγκατάστασης. Interface για τον έλεγχο των συστημάτων κλιματισμού πολυδιαιρούμενου τύπου.
  • Έλεγχος του κοινόχρηστου φωτισμού με ενεργοποιητές on/off ΚΝΧ.
eik 10
Η παρεχόμενη λειτουργικότητα των παραπάνω υλικών ανάγεται στα παρακάτω επίπεδα και συγκεκριμένα:
Α) Reception:
  • Η σουίτα παρέχει δυνατότητα οπτικοποίσησης και ελέγχου ανά δωμάτιο για κεντρικό on/off και δυνατότητα στάσης εκκίνησης του κλιματισμού με αποστολή επιθυμητού setpoint για λειτουργία precooling.
  • Έκδοση καρτών access για τα δωμάτια με ταυτόχρονο έλεγχο access για κοινόχρηστους χώρους.
  • Έλεγχος κοινόχρηστου φωτισμού.
  • Εποπτεία των δωματίων για διαθεσιμότητα, θέματα καθαρισμού και συντήρησης. Το προσωπικού του ξενοδοχείου ενημερώνει αυτόματα με χρήση ειδικών καρτών αν το δωμάτιο έχει καθαριστεί, αν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα ή αν απαιτείται ανατροφοδότηση του mini bar.
Β) Δωμάτιο:
  • Ενεργοποίηση διαφορετικού σεναρίου (έναυση φορτίων) κατά την είσοδο του πελάτη και κατά την είσοδο του προσωπικού. Ανάμεσα στα φορτία περιλαμβάνεται και ο κλιματισμός με δυνατότητα αποστολής προκαθορισμένου setpoint.

  • Ενεργοποίηση διαφορετικού σεναρίου (έναυση φορτίων) κατά την έξοδο του πελάτη και κατά την έξοδο του προσωπικού. Στην περίπτωση του πελάτη περιλαμβάνεται και ο κλιματισμός με δυνατότητα αποστολής προκαθορισμένου χαμηλότερου setpoint.
  • Σενάρια φωτισμού για τον ένοικο όπως βλέπω τηλεόραση, ή σενάριο romantic, general on και general off.
  • Μανδάλωση των λειτουργιών με την κάρτα, την επαφή της μπαλκονόπορτας και επιτηρητή παρουσίας. Τα σενάρια ενεργοποιούνται μόνο όταν και τρεις συνθήκες είναι παρούσες (κάρτα, φυσική παρουσία, πόρτες κλειστές).

Τόσο το σύστημα ΚΝΧ, όσο και η σουίτα του access είναι προσβάσιμες offsite μέσω internet, για άμεση παρέμβαση του προγραμματιστή σε περίπτωση βλάβης ή δυσλειτουργίας. Το σύστημα δεν είναι στατικό, επιτρέποντας προγραμματιστικές αλλαγές στην λειτουργία χωρίς αλλαγές καλωδιώσεων.

Η μακρόχρονη εμπειρία του Χαρίδημου Βλασσάκηcertified KNX integrator, σε εγκαταστάσεις «Έξυπνων Κτιρίων» με πρωτόκολλο KNX και οιεξειδικευμένες λύσεις της ABB σε ξενοδοχειακές εφαρμογές μεσαίας και μεγάλης κλίμακας επέτρεψαν την ανάπτυξη μιας ευέλικτης λύσης ικανής να καλύψει ακόμα και τις πιο απαιτητικές ανάγκες ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων.
Γράφει ο Χαρίδημος Βλασσάκης – ΒΜS / KNX System Integrator – Τηλέφωνο: 2810743255, 6972400828 – email: charis@vlassakis.gr
το είδα εδώ