Το ρομπότ - «αράχνη»απο την ABB(vid) Το ρομπότ - «αράχνη»απο την ABB(vid)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Το ρομπότ - «αράχνη»απο την ABB(vid)


Η διαδικασία της συλλογής των προϊόντων και της συσκευασίας τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ελαφριά βιομηχανία, γιατί αφορά τεράστιο πλήθος συχνά ευπαθών προϊόντων μικρού όγκου και βάρους, τα οποία πρέπει να συλλεγούν προσεχτικά (πχ. απόρριψη απαράδεκτων ή επιλογή κατά κατηγορία) και να συσκευαστούν φροντισμένα και τακτικά, ταυτόχρονα όμως με μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια τοποθέτησης, λόγω της ζητούμενης πυκνότητας και ποιότητας συσκευασίας αλλά και της ευπαθούς φύσης ορισμένων (πχ. αβγά, λαμπτήρες).



 
 Πολλές φορές απαιτείται επιπλέον ιδιαίτερη φροντίδα για την καθαριότητα και την υγιεινή (πχ. σοκολατάκια, φάρμακα, κάθε είδους τρόφιμα κλπ.). Για ευνόητους λόγους, όλες αυτές οι απαιτήσεις δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται με την παραδοσιακή χειρωνακτική μέθοδο .

 Η τεχνολογία των robots, με τα πολύ προηγμένα, σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού, έχει φέρει τη λύση στο πρόβλημα δίνοντας ώθηση στην παραγωγικότητα και το κέρδος.

Η ΑΒΒ υπήρξε πάντα πρωτοπόρος στην τεχνολογία της ρομποτικής. Έχει διαθέσει στην παγκόσμια αγορά χιλιάδες επιτυχημένα robots πολλών τύπων και εφαρμογών, τα οποία προσαρμόζει διαρκώς στις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες και αυξημένες απαιτήσεις.

Για εφαρμογές διαχείρισης μικρών – ελαφρών αντικειμένων, το ρομποτικό σύστημα FlexPicker IRB 340 που «λάνσαρε» η ΑΒΒ το 1998, το οποίο εντάσσεται στη σειρά delta robots, καταξιώθηκε επί δέκα χρόνια σε πάρα πολλές εφαρμογές συλλογής και συσκευασίας. Ωστόσο, η εμπειρία που συγκέντρωσε η ΑΒΒ από το IRB 340, βοήθησε στο σχεδιασμό και διάθεση το 2006 ενός σημαντικά βελτιωμένου robot για ανάλογες εφαρμογές, του FlexPicker IRB 360
Το robot αυτό, στην ίδια βασική φιλοσοφία με το IRB 340, διαθέτει κινητά μέρη από ελαφρά αλλά εξαιρετικά ανθεκτικά και ανοξείδωτα υλικά, όλους τους κινητήρες του μέσα σε ένα στιβαρό και ακίνητο κιβώτιο, όλους τους βραχίονες σε παράλληλη ζεύξη με τρεις βαθμούς ελευθερίας και έναν επιπλέον άξονα μετάδοσης που συνεπάγεται έναν επιπρόσθετο βαθμό ελευθερίας. Η εργονομία και φιλικότητα προς το χρήστη βελτιώθηκε, μεταξύ άλλων, με τη μετακίνηση του πλήκτρου του φρένου σε πιο προσιτή θέση.

 Επίσης, η δυνατότητα συντήρησης βοηθήθηκε με τη χρήση δομικών στοιχείων που πρακτικά δεν απαιτούν συντήρηση ή ζητούν ελάχιστη, όπως πχ, τα πλαστικά ρουλεμάν χαμηλής τριβής που δε λιπαίνονται.

Κάτι ακόμα που προστέθηκε είναι τα χαρακτηριστικά δυνατότητας καθαρισμού – απολύμανσης, που είναι καθοριστικά σε πολλές βιομηχανίες, όπως αυτές των τροφίμων, φαρμάκων, καλλυντικών και αναλώσιμων ειδών υγιεινής.
 
Το IRB 360, με μέρη από ανοξείδωτα εξαρτήματα, επιτρέπει τον καθαρισμό του με τις κοινές μεθόδους και τα υγρά που χρησιμοποιούν οι ανάλογες βιομηχανίες  Δεν απαιτούνται δηλαδή ειδικά μέσα και μέτρα καθαρισμού, όπως για το προγενέστερο IRB 340, το οποίο διέθετε μέρη ευπαθή στα κοινά απορρυπαντικά, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται ειδική μεταχείριση και αυξημένο κόστος καθαρισμού.

Η στεγανή κατασκευή (IP 69K) του νέου robot επιτρέπει τον καθαρισμό του με ζεστό νερό υψηλής πίεσης, ακόμα και από κοντινή απόσταση. Με άλλα λόγια, ο καθαρισμός γίνεται ταχύτατα, εύκολα και φθηνά.
Οι ελαφρείς βραχίονές του FlexPicker IRB 360 έχουν δυνατότητα επιτάχυνσης 15 m/s2 και ακρίβειας 0,1 mm.

Παρατηρώντας το IRB 360 κατά την τέλεια λειτουργία του δικαιολογεί κανένας το χαρακτηρισμό «robot αράχνη» που του αποδίδεται.

Οι ελαφρείς βραχίονές του έχουν τώρα δυνατότητες επιτάχυνσης 15 m/s2 και ακρίβειας 0,1 mm. Η ταχύτητά του είναι κατά 20% υψηλότερη από εκείνη του προκατόχου του με καλύτερα αποτελέσματα στο χειρισμό φορτίων βάρους από 1,5 έως 6 kg.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η συμπεριφορά του robot σε εξαιρετικές καταστάσεις, όπως η εμφάνιση ανώμαλων προϊόντων για συσκευασία (πχ. κατεψυγμένα προϊόντα κολλημένα μεταξύ τους) ή η άκαιρη άφιξη προϊόντων στη ροή της σειράς (πχ. λόγω μετατοπίσεων πάνω στις ταινίες μεταφοράς).

Τότε συχνά, λόγω των ανωμαλιών αυτών, είναι δυνατόν να προκαλούνται συγκρούσεις.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, το ελαφρύ σύστημα βραχιόνων του νέου FlexPicker έχει την ιδιότητα να αποσπάται αλλά να παραμένει σε αιωρούμενη συγκράτηση μέσω ελατηρίων. Έτσι, προλαμβάνονται ζημιές στο robot αλλά και στη γραμμή και τα προϊόντα.
 

Θεμελιώδες ποιοτικό χαρακτηριστικό του IRB 360 είναι ο προηγμένος έλεγχος Quick-MoveTM και True-MoveTM, ο οποίος τον καθιστά παραγωγικότερο.

Το σύστημα ελέγχου ρυθμίζει τις κινήσεις λαμβάνοντας υπόψη κάθε στιγμή τη δυναμική τους κατάσταση. Αυτό, εκτός της ομαλότερης κίνησης που εξασφαλίζει, μειώνει τις μηχανικές καταπονήσεις και αυξάνει το χρόνο ζωής, μεγαλώνει τα διαστήματα συντήρησης και ελαχιστοποιεί τις αναγκαστικές διακοπές στην παραγωγή με όλες τις συνεπαγόμενες απώλειες.

 Ο ελεγκτής του robot έχει τη δυνατότητα ταχύτατης ανίχνευσης δυσλειτουργιών των βραχιόνων, οπότε σταματά τη λειτουργία του robot προλαμβάνοντας σημαντικές ακολουθιακές διαταραχές στη διεργασία.

 Το χαρακτηριστικό αυτό θεωρείται από τα σημαντικότερα που προσδίδουν στο IRB 360 ηγετική θέση στη βιομηχανία.


Αν λάβουμε υπόψη ότι ένα robot συλλογής τυπικά μπορεί να εκτελεί 130 κινήσεις συλλογής ανά λεπτό (δηλαδή δύο ανά δευτερόλεπτο), οι αναμενόμενες από αυτό επαναλήψεις είναι περισσότερες από 200 εκατομμύρια ετησίως. Ακόμα και με ένα πολύ χαμηλό ποσοστό αστοχίας, τάξης του ένα στο εκατομμύριο, η εμφάνιση δυσλειτουργιών είναι συνήθως καθημερινό φαινόμενο. Η μείωση λοιπόν ακόμα και αυτού του ελάχιστου ποσοστού αστοχιών που αποτελεί επιτακτική απαίτηση των βιομηχανιών, προσδίδει στα robots συλλογής - συσκευασίας εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία φιλοδοξεί να διασφαλίσει το IRB 360 της ΑΒΒ.
Η εμπορική διάθεση του IRB 360 από την ΑΒΒ στην παγκόσμια αγορά άρχισε τον Απρίλιο του 2008. Λίγο αργότερα σταμάτησε η παραγωγή του IRB 340.
Τα πλεονεκτήματα του IRB 360 το έχουν ήδη τοποθετήσει σε μια εξέχουσα θέση στη βιομηχανία, συγκριτικά με άλλα robots ανάλογης εφαρμογής που διατίθενται από ανταγωνιστές της ΑΒΒ. Μεγάλος όγκος παραγγελιών για το IRB 360 έχουν ήδη τοποθετηθεί από εταιρείες χωρών αναπτυσσόμενης βιομηχανίας, όπως είναι η Ρωσία, Ινδία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Λετονία κ.ά., καθώς το IRB 360 ολοένα και προσαρμόζεται και σε νέες εφαρμογές ρομποτικής, όπως πχ. στη βιομηχανία κρέατος κ.ά.
Ακόμα και pitsa!!!και τι αλλο ακόμα?