Ρελέ προστασίας με θερμίστορ Ρελέ προστασίας με θερμίστορ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Ρελέ προστασίας με θερμίστορ
















Οι συσκευές προστασίας κινητήρα με θερμίστορ χρησιμοποιούνται για την απευθείας επιτήρηση της θερμοκρασίας των τυλιγμάτων του κινητήρα.

 Για αυτό το σκοπό οι κινητήρες διαθέτουν αντιστάσεις που εξαρτώνται από την θερμοκρασία (PTC), οι οποίες τοποθετούνται από τον κατασκευαστή του κινητήρα απευθείας στο τύλιγμα του κινητήρα και οι οποίες μεταβάλλονται κατά την επίτευξη της οριακής τους θερμοκρασίας.



Η άμεση προστασία του κινητήρα μέσω επιτήρησης της θερμοκρασίας της περιέλιξης προσφέρει 100% προστασία του κινητήρα ακόμα και στις πλέον δυσμενείς συνθήκες περιβάλλοντος, χωρίς να απαιτούνται ρυθμίσεις στη συσκευή.


Για την προστασία των κινητήρων μέσης τάσης, χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι ηλεκτρονόμων (Η/Ν) προστασίας, που παρέχουν ο καθένας χωριστά, τις προστασίες που αναφέρονται παρακάτω.

Στην αγορά, υπάρχουν Η/Ν που περιλαμβάνουν όλες αυτές τις προστασίες σε μια συσκευή και ονομάζονται ηλεκτρονόμοι ολικής προστασίας κινητήρων. 


 

• Θερμοκρασία τυλιγμάτων. Θερμίστορ ή αντιστάσεις Pt100 τοποθετούνται στις κεφαλές των τυλιγμάτων του κινητήρα για την επιτήρηση της θερμοκρασίας τους.
Θερμίστορ είναι αντιστάσεις ημιαγωγών που αλλάζουν την αντίσταση τους ανάλογα με την θερμοκρασία


Οι αντιστάσεις αυτές κατασκευάζονται από σύρμα πλατίνας (Pt) και έχουν ωμική αντίσταση 100Ω σε θερμοκρασία CC γί αυτό και ονομάζονται αισθητήρες Pt100.

Το θερμικό στοιχείο αντίστασης λευκόχρυσου ως αισθητήρας θερμοκρασίας, η αρχή εργασίας του είναι στη λειτουργία της θερμοκρασίας, η αξία αντίστασης του καλωδίου αντίστασης λευκόχρυσου καθώς οι αλλαγές θερμοκρασίας ποικίλλουν. Η σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας και της αντίστασης είναι στενή σε μια γραμμική σχέση, η απόκλιση είναι ελάχιστη και όπως οι χρονικές αυξήσεις, η απόκλιση μπορούν να αγνοηθούν, και οι ηλεκτρικές ιδιότητες και η σταθερότητα
Όπως γνωρίζουμε η αντίσταση των μετάλλων (στην περίπτωση μας της πλατίνας) αλλάζει με τη θερμοκρασία.

 Χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο αλλά και την ακριβή μέτρηση της θερμοκρασίας.

Στην πράξη, τα θερμίστορ συνδέονται σε σειρά και καταλήγουν σε ειδικό κλεμμοκιβώτιο, από όπου συνδέονται με τον Η/Ν προστασίας.

Σε περίπτωση ανύψωσης της θερμοκρασίας, ο Η/Ν δίνει αρχικά εντολή προειδοποίησης (alarm) και, αν η θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει και ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο, δίνει εντολή απόζευξης (tripping).


Οι εκδόσεις με επίχρυσες επαφές εγγυώνται επιπλέον υψηλή αξιοπιστία ζεύξης και για την περίπτωση ενός ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου. 
Άμεση προστασία κινητήρα:

Σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος

Σε περίπτωση υψηλής συχνότητας ζεύξης

Στην περίπτωση υπερβολικά μεγάλων διαδικασιών εκκίνησης και πέδησης

Σε συνδυασμό με μετατροπείς συχνότητας (χαμηλοί αριθμοί στροφών).