.Τι είναι το νυχτερινό ρεύμα? .Τι είναι το νυχτερινό ρεύμα?

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

.Τι είναι το νυχτερινό ρεύμα?









Η ΔΕΗ θέλει σαν παραγωγός αλλά και σαν διανομέας να έχει μια όσο τον δυνατόν σταθερότερη ζήτηση από τους καταναλωτές όλη την ώρα, όλες τις μέρες, όλο τον χρόνο. Όμως αυτό δεν είναι εφικτό γιατί άλλες είναι η ζήτηση του καλοκαιριού από το φθινόπωρο και άλλη η ζήτηση που υπάρχει την ημέρα από το βράδυ. Έτσι λοιπόν, δίνεται ένα οικονομικό κίνητρο στους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν σε περιόδους μειωμένης ζήτησης (off- peak) ρεύμα σε χαμηλότερη τιμή μονάδας.



Αυτό είναι το νυχτερινό ρεύμα και ενδείκνυται για χρήσεις που είναι ενεργοβόρες και δαπανηρές όπως η φόρτιση των θερμοσυσσωρευτών, τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, ο θερμοσίφωνας κα.





Πότε συμφέρει

Το τιμολόγιο αυτό συμφέρει όταν χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα τις ώρες της μειωμένης χρέωσης όπως αυτές φαίνονται παραπάνω. Συμφέρει σε κάθε περίπτωση εάν η συνολική μας κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο ή μικρότερη των 800 kWh, εφόσον η κατανάλωσης της νύχτας είναι τουλάχιστον 150 kWh.
Βεβαίως υπάρχουν και αρκετές συσκευές όπως για παράδειγμα ψυγεία, καταψύκτες κλπ που λειτουργούν όλο το 24ωρο οπότε μπορούμε να έχουμε σημαντική οικονομία έτσι κι αλλιώς.





Ποιο είναι το ωράριο του νυχτερινού ρεύματος που μπορούμε να έχουμε σήμερα;


Για τη καλοκαιρινή περίοδο (Μάιος – Οκτώβριος) το νυχτερινό ρεύμα ισχύει από 23:00 έως 07:00, ενώ τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος - Απρίλιος) για την ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεδεμένα νησιά είναι από 02:00 έως 08:00 και 15:00 έως 17:00 ενώ για τα μη διασυνδεμένα νησιά 02:00 έως 08:00 και 15:30 έως 17:30.




Ποιο είναι το οικονομικό όφελος που δίνει το νυχτερινο ρευμα;

Για να γίνει απλό και κατανοητό η ΔΕΗ χρεώνει (εκτός από ΦΠΑ, χρεώσεις δήμου & ΕΡΤ και ειδικά τέλη)

την προμήθεια ρεύματος (πόσο ρεύμα δηλαδή τις κιλοβατώρες καταναλώνουμε)

τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που είναι η χρήση του δικτύου μεταφοράς, η χρήση του δικτύου διανομής, Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας

και ειδικό τέλος Μείωσης Αέριων Ρύπων και λοιπές χρεώσεις.


Το νυχτερινό τιμολόγιο έχει πρώτα από όλα φθηνότερη τιμή προμήθειας της κιλοβατώρας με τιμή 0,06610 €/kWh ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΕΩΣ ΚΑΙ 45% αλλά έχει μηδενικό κόστος για χρεώσεις του δικτύου μεταφοράς και διανομής αλλά και μειωμένες τιμές για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας.










ΑΙΤΗΣΗ-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το μειωμένο - νυχτερινό τιμολόγιο δίνεται από την ΔΕΗ για 8 ώρες την ημέρα.

Ο πελάτης πρέπει να κάνει αίτηση στην ΔΕΗ της περιοχής του και συγκεκριμένα στην Εξυπηρέτηση Χρηστών Δικτύου. Θα πρέπει να έχει μαζί του έναν παλιό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
Εκεί θα του κλείσουν ένα ραντεβού, για να έρθει στο ακίνητό του ένας υπάλληλος της ΔΕΗ για να δει αν όντως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του μειωμένου - νυχτερινού τιμολογίου.
Τα πράγματα είναι ποιο εύκολα αν στην οικοδομή που έχουμε το διαμέρισμά μας, υπάρχουν κι άλλοι ένοικοι που χρησιμοποιούν το μειωμένο τιμολόγιο, γιατί αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ήδη εγκατεστημένος ο χρονοδιακόπτης ή ο δέκτης που θα δίνει την εντολή αλλαγής. Άρα θα γίνει μόνο η αλλαγή του παλιού μετρητή μονής εγγραφής σε νέο μετρητή διπλής εγγραφής (Κανονικό και Μειωμένο).







Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να έχει προβλεφτεί η ύπαρξη χώρου για την τοποθέτηση ενός μονοφασικού κιβωτίου μετρητή, όπου θα μπει ο Δέκτης. Πριν από μερικά χρόνια τοποθετούσαν μετρητές με ενσωματωμένο τον δέκτη, αλλά επειδή ήταν πολύ ακριβοί πλέον δεν τοποθετούνται.






Θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να καλέσει έναν ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη έτσι ώστε να προσθέσει το κατάλληλο καλώδιο μεταξύ του ρολογιού και του πίνακα και να κάνει την απαραίτητη δήλωση εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου. Κατόπιν θα πρέπει να γίνει επίσκεψη στο κατά τόπους γραφείο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, μαζί με την ταυτότητα και το ΑΦΜ έτσι ώστε να υποβληθεί η δήλωση του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου. Τέλος θα γίνει μια τελευταία επίσκεψη σε κατάστημα της ΔΕΗ για να γίνει η υπογραφή της σύμβασης μαζί με την ταυτότητα και ένα έντυπο που να αποδεικνύει το ΑΦΜ



Από την στιγμή που έρθει η τεχνική υπηρεσία κι αλλάξει τον μετρητή μας, ξεκινάει κι η λειτουργία του διπλού τιμολογίου. ΄Για να μπορούμε να παρακολουθούμε την έναρξη και το τέλος του μειωμένου τιμολογίου θα πρέπει ο ηλεκτρολόγος μας να έχει εγκαταστήσει ένα λαμπάκι στον πίνακα της οικίας μας.

Πολλά σπίτια αντί για τον σύγχρονο δέκτη έχουν εγκατεστημένο τον παλιό χρονοδιακόπτη. Δηλαδή ένα ρολόι, το οποίο όμως χάνει την ώρα του(με τις διακοπές ρεύματος), και χρειάζεται να γίνει η σωστή ρύθμιση του. Ο έλεγχος αυτός γίνεται από τον καταμετρητή, όταν έρχεται στο 4μηνο για να γράψει την ένδειξη. Αν όντως διαπιστωθεί ότι το ρολόι δεν έχει την σωστή ώρα τότε πρέπει να κάνει ένα Δελτίο ΑναφοράςΚαταμετρητή, όπου θα ζητάει την ρύθμιση του χρονοδιακόπτη.

Τα τελευταία χρόνια επειδή η καταμέτρηση γίνεται από ιδιώτες εργολάβους, δεν γίνεται αυτός ο έλεγχος με αποτέλεσμα η κατανάλωση του Μειωμένου να καταγράφεται στο Κανονικό ή και το αντίθετο. Να μην γράφει καθόλου στο Μειωμένο ή και το αντίθετο. Αν κι εμείς οι ίδιοι διαπιστώσουμε ότι δεν δουλεύει σωστά ο χρονοδιακόπτης μπορούμε να δηλώσουμε την βλάβη του στο Γραφείο Βλαβών.
Τέλος πρέπει να γνωρίζει ο πελάτης ότι με τον χρονοδιακόπτη δεν ισχύει το σπαστό τιμολόγιο, δηλαδή τον χειμώνα να έχει 2 ώρες το μεσημέρι, αλλά το συνεχές από τις 23:00 έως τις 07:00 για όλο το χρόνο, μπορεί όμως να ζητήσει την αντικατάστασή του.


Ποιο είναι το κόστος για την σύνδεση με νυχτερινό ρεύμα και πιο το πάγιο

Το κόστος για νέα σύνδεση είναι 34€ + ΦΠΑ. και το πάγιο είναι 2€ το τετράμηνο

Συμπέρασμα


Το νυκτερινό ρεύμα είναι ωφέλιμο για όλους. Για τους καταναλωτές λόγω μείωσης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος σε μια εποχή δύσκολη για όλους, για το περιβάλλον, αφού λιγότερες μηχανές θα χρειάζονται για την παραγωγή και η ρύπανση θα είναι μειωμένη αφού δε θα υπάρχουν τεράστια φορτία σε συγκεκριμένες ώρες, αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ η οποία και οικονομικά αλλά και τεχνικά θα είναι ωφελημένη.