.Ο ηλεκτρολογικός πίνακας. .Ο ηλεκτρολογικός πίνακας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

.Ο ηλεκτρολογικός πίνακας.





Ο ηλεκτρικός πίνακας ή «πίνακας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας» είναι το αρχηγείο κάθε ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Μέσω αυτού τροφοδοτείται η εγκατάσταση με ρεύμα, ρυθμίζεται η λειτουργία των επιμέρους κυκλωμάτων και καθορίζεται η ασφάλεια τόσο των συσκευών όσο και του ίδιου του χρήστη της εγκατάστασης. Όπως είναι λοιπόν λογικό, η δομή και η σύνθεση ενός πίνακα παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας εγκατάστασης. Για τον σχεδιασμό του απαιτείται εκ προοιμίου ο καθορισμός της λειτουργίας που θα επιτελεί, του χώρου εγκατάστασης καθώς επίσης και της εγκατάστασης που θα τροφοδοτεί.




Σύμφωνα με τον τρόπο εγκατάστασής τους στο χώρο, οι ηλεκτρικοί πίνακες χωρίζονται στους εντοιχισμένους και στους εξωτερικούς. 



Οι εντοιχισμένοι είναι εκείνοι που χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον στις κατοικίες. Σε περιπτώσεις όμως που χρειάζεται να γίνει κάποια μετατροπή της αρχικής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε εντοιχισμένο πίνακα, χρησιμοποιούμε εξωτερικούς πίνακες.


Το κιβώτιο είναι ο χώρος που φιλοξενεί τον πίνακα. πρόκειται για μεταλλική κατασκευή συνήθως όμως μπορεί να είναι και από θερμοπλαστικό υλικό μεγάλης αντοχής. Η πόρτα μπορεί να είναι επίπεδη ή με βάθος και διατίθεται σε μεταλλική ή γυάλινη μορφή.


Η πλάτη του πίνακα αποτελείται από ράγες τυποποιημένης διατομής πάνω στις οποίες εφαρμόζεται το ηλεκτρολογικό υλικό του πίνακα. Το υλικό αυτό απαρτίζεται από διάφορες διατάξεις οι οποίες έχουν σαν σκοπό την προστασία των κυκλωμάτων και του χρήστη. Έχουμε λοιπόν, σαν βασικό υλικό, τις  


 ασφάλειες – διακόπτες κάθε γραμμής, τον
 ηλεκτρονόμο ή «ρελέ»,
την κεντρική ασφάλεια του πίνακα
 τον κεντρικό διακόπτη τροφοδότησης του πίνακα ή αλλιώς «γενικό»
. Η εξέλιξη της τεχνολογίας όμως, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καταναλωτών, έχει οδηγήσει στην κατασκευή επιπλέων διατάξεων που μπορούν να προσαρμοστούν σε έναν ηλεκτρικό πίνακα και την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία των κυκλωμάτων

. Για παράδειγμα υπάρχουν μηχανισμοί οι οποίοι εφαρμόζονται στο ρελέ του πίνακα και όταν προκληθεί μια άσκοπη πτώση του (όπως συνηθίζουμε να λέμε – «έπεσε το ρελέ») επαναφέρουν αυτόματα το ρεύμα.





Οι «ρυθμιστές έντασης φωτισμού» είναι μια ακόμα ενδιαφέρουσα τεχνολογία καθώς χρησιμοποιώντας τους έχουμε τη δυνατότητα, αφού πρώτα χωρίσουμε ζώνες φωτισμού, να ρυθμίζουμε την έντασή τους είτε από τον πίνακα είτε τηλεχειριζόμενα



Ακόμα υπάρχουν ειδικά ρελέ υψηλότερης ευαισθησίας τα οποία προσαρμόζονται σε ξεχωριστές γραμμές του πίνακα δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια σε αυτές (πολύ σημαντικό για παιδικά δωμάτια).










 Ο επιτηρητής τάσης είναι ένα υλικό που κάνει τον έλεγχο ! Υπάρχουν  
μονοφασικοι (φάση + ουδέτερος) και τριφασικοί με έλεγχο (3-φάσεων ή 3-φάσεων + ουδετερο) . Ο επιτηρητής έχει επάνω του 2 επαφές μια normaly open & μια normaly close με τις οποίες μπορούμε να κάνουμε τον έλεγχο τον έλεγχο του κυκλώματος μέσω ενός ρελέ.

Ο επιτηρητής εγκαθίσταται πριν από κάθε άλλο υλικό στον πίνακα ώστε να μπορεί να έχει τον έλεγχο της τάσης είτε όταν το κύκλωμα είναι κλειστό από τον γενικό είτε όχι ! ΕΠίσης τον τοποθετούμε πριν το ρελέ διαρροής το οποίο βρίσκεται αυτή την στιγμή σαν το πρώτο στοιχείο της εγκατάστασης στον πίνακά σας !

Ο επιτηρητής κάνει τον έλεγχο της τάσης και δίνει μια εντολή σε ένα ρελέ φορτίου (διακόπτης δηλαδή) να κλείσει το κύκλωμα ή να το ανοίξει . 
Το ρελέ φορτίου πρέπει να έχει επαφές που να αντέχουν το ΜΑΧ ρεύμα (Α) που μπορεί να περάσει από τον πίνακα ! πχ για 35Α ασφάλεια = 10mm^2 NYA καλώδια παροχής  θα βάζαμε 40Α ρελέ φορτίου .

Το ρελέ φορτίου εγκαθίσταται μετά το ρελέ διαροής και μετά την γενική ασφάλεια του πίνακά σας ώστε να ασφαλιστεί και αυτό για τυχόν διαρροή ή τυχόν βραχυκύκλωμα .

Τέλος στην εγκατάσταση μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα διφασικό ενδεικτικό με μπλέ και πράσινο λαμπάκι  τα οποία να μας δείχνουν την κατάσταση στην οποία είναι ο επιτηρητής και αν είναι αυτός υπεύθηνος για την αλλαγή της κατάστασης (ανοιχτό/ κλειστό κύκλωμα) στην οικία.(φυσικα την εγκατασταση την κανει ηλεκτρολογος ).






Η μετώπη, είναι το τελευταίο στοιχείο ενός πίνακα και είναι εκείνη η οποία καλύπτει το ηλεκτρολογικό υλικό, αφήνοντας εκτεθειμένα μόνο τα στοιχεία χειρισμού τους.


Από τα παραπάνω φαίνεται πόσο σημαντικός είναι για μια εγκατάσταση ο σωστός σχεδιασμός ενός πίνακα για την λειτουργικότητα της εγκατάστασης αλλά κυρίως για την ασφάλειά μας. Η αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης και η τροποποίηση των απαιτήσεών μας κάνουν αναγκαία την συνεχόμενη ενημέρωσή μας σχετικά με τις εξελίξεις στην τεχνολογία.








Εκτός από το να διοχετεύουν ρεύμα, μάς παρέχουν ασφάλεια από βραχυκυκλώματα ή ακόμα και από διαρροές, ενώ σε άλλες εφαρμογές μας παρέχουν πληθώρα από επιλογές, όπως τη δυνατότητα να ελέγχουμε ή να παίρνουμε ενδείξεις ακόμα και μέσα από το κινητό τηλέφωνό μας.




.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνει ο τεχνικός που αναλαμβάνει την εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού πίνακα στην επιλογή της τιμής της ασφάλειας τα χαρακτηριστικά της και τέλος τη μάρκα της. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πολλές μάρκες, ανάμεσα στις οποίες οι πιο γνωστές είναι οι SIEMENS, HAGER  ABB και

Schneider Electric LEGRAD

 Οι εταιρείες αυτές είναι πιστοποιημένες και χρησιμοποιούνται στις περισσότερες περιπτώσεις, οπότε καλό θα ήταν να επιλέξουμε κάποια εξ' αυτών.

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ
Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές ηλεκτρικές συσκευές (εικόνες), που διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων.

Η χρήση αυτών των συσκευών πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή για να αποφεύγει κανείς τον κίνδυνο ατυχήματος. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να ακολουθούνται οι εξής οδηγίες :

- Τα καλώδια και οι διάφορες συσκευές πρέπει να τοποθετούνται μακριά από τo νερo. Σε περίπτωση που το καλώδιο έχει έστω και λίγο φθαρεί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.


- Τα καλώδια από τις συσκευές δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στο πάτωμα.


- Οι εστίες μαγειρέματος δεν πρέπει να παραμένουν αναμμένες χωρίς λόγο, ενώ δεν πρέπει κοντά τους να υπάρχουν μπαταρίες, διότι λόγω υψηλής θερμοκρασίας μπορεί να εκραγούν
.
- Απαγορεύεται να πιάνει κανείς με βρεγμένα χέρια διακόπτες, πρίζες και ηλεκτρικές συσκευές.


- Όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, πρέπει οι πρίζες να είναι καλυμμένες με τα ειδικά καλύμματα ασφαλείας.

  Ποιες είναι οι ποιο επικίνδυνες για ηλεκτροπληξία περιοχές μέσα στο σπίτι; Πατήστε εδώ 









Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πολύτιμο και απαραίτητο αγαθό
στη ζωή μας.
Είναι όμως και πολύ επικίνδυνο.
Γι' αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί ως προς τη χρήση του.